Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Přednáška o řadě výkonových jističů NZM vhodné pro systémy distribuce energie, od malých rozvaděčů po velké energetické rozvody. Univerzální použití zvyšuje možnosti návrhů, usnadňuje instalaci a zjednodušuje údržbu. Díky konektivitě a funkcím ...
  • Mezinárodní strojírenský veletrh 2024 se uskuteční 8.–11. října v Brně. Největší středoevropská přehlídka průmyslových technologií přiláká více než 12% firem navíc oproti loňsku, včetně vystavovatelů z 21 zemí. V pavilonu P se představí nové ...

Konec elektrotechnických pistolníků?


Document Actions
pistolnikped.gif
Jak se porovnává metoda nastřelování a lisování výrobce ok. Dobrodružné střelby vstřelovacími přístroji jsou historie. Mnohým zbývá už jen pistolnická nostalgie...
Igor Nováček, ze dne: 28.10.2002
reklama

1.) Oficiálně není v západních zemích použití palných lisů zakázáno, ale pouze se nedoporučuje.

2.) Jak můžete garantovat optimální náplň patrony, aby obsah střelného prachu nebyl v malém či velkém množství ? U hydraulických kleští je přepouštěcí tlak hydraulického systému nastaven na velmi přesnou hodnotu!!
3.) U měkkých materiálů jako je hliník dochází vlivem rázové změny ke změně struktury materiálu (hliník zvýši svoji pevnost) a vůči hliníkovému vodiči se pak nechová jako homogenní materiál!! (jsme zpracovatelé Al 99,5 a jejich modifikovaných slitin, proto v této oblasti víme, o čem mluvíme!!) Naproti tomu použití lisovací techniky zaručí pozvolnou deformaci hliníku a ten při správném zalisování má náznaky homogenního spoje s vodičem.
4.) Počet slisů hraje podstatnou roli na kvalitu spoje, tj. čím více užších slisů, doprovázených neslisovanými místy (viz počet a místa slisů z našeho katalogu) je spoj pro dlouhodobější účinky stabilnější a kvalitnější (oproti nástřelovému slisu)

5.) Montážní firmy by museli vždy pro Al eventuelně mít palný lis, ale pro Cu vodiče je povoleno pouze lisování, tedy dva nástroje na totéž.
6.) Palný lis je střelný nástroj, který stejně jako zbraň podléhá pravidelným přezkušovacím kontrolám (není u lisů)

Tolik asi v kostce porovnání těchto 2 metod. Za upomínku stojí i skutečnost, že v dnešní době je postupně i lisování překonáváno a na místo něho jsou nasazovány tzv. šroubové mechanické armatury = spojky a oka. To se týká nejenom 1 kV, ale i VN, popř. trend i na VVN.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
WAGO na jaře na veletrhu představila krabicové svorky Green Line. Jsou vyrobeny z recyklovaného materiálu a využívají technologii depolymerizace pro dosažení plnohodnotného nového plastu. I přes mírně vyšší cenu jsou pro technika zajímavé zejména díky jejich udržitelnosti a snaze o ochranu životního prostředí. Jsou vhodné, když je prioritou ekologický aspekt a kde není vyžadována extrémní odolnost.
Nové kabelové nosné systémy Jupiter, které jsou vyráběny v Koposu Kolín, se vyznačují mnoha přednostmi ve srovnání s předchozím prodávaným typem žlabů, např. embosováním (prolis kolem perforovaných otvorů ve dně) pro zvýšení tuhosti žlabů ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933