Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

Jak vybrat elektroměrový rozvaděč pro svou distribuční síť?


Document Actions
Jak vybrat elektroměrový rozvaděč pro svou distribuční síť?
V případě, že se rozhodnete postavit si sami přípojné místo pro nový elektroměrový rozvaděč, známý pod lidovým označením antoníček, můžete si jej pořídit a připravit sami. Specialisté z vaší distribuční sítě následně přijedou rozvaděč pouze zapojit, osadit a zaplombovat. Co všechno je k výběru správného elektroměrového rozvaděče potřeba vzít v potaz?
Komerční sdělení, ze dne: 21.10.2019


V první řadě se ujistěte, pod kterého distributora energie váš dům spadá, tedy jestli se jedná o PRE, ČEZ, nebo E.ON. Pro ČEZ a E.ON přitom pořídíte stejný rozvaděč, protože tyto firmy sjednotily své požadavky na přípojné místo a jeho vybavení.

Druhou věcí, kterou před pořízením zvažte, je, zda budete elektroměr sdílet s více lidmi, čímž ušetříte další náklady při jeho pořízení a instalaci. Rozvaděč musí mít počet míst pro měřicí přístroje stejný, jako je počet připojených domácností nebo objektů. 


Elektroměrový rozvaděč pro ČEZ a E.ON má zvlášť místo pro elektroměr a zvlášť pro přijímač HDO (hromadné dálkové ovládání) potřebný pro využití tzv. nočního proudu. U rozvaděče pro PRE je přijímač HDO zabudovaný přímo v elektroměru, čímž ušetříte prostor.

Další rozdíl, podle kterého rozvaděče rozeznáte, je umístění jističe. Zatímco u ČEZu a E.ONu má rozvaděč jističe jak pro elektroměr tak pro HDO, u PRE je jištění pouze pro elektroměr a samotné jištění HDO probíhá až v měřené části v prvním rozvaděči z první fáze.


Rozvaděče jsou vyráběny z několika materiálů, vybírat můžete mezi plechovým, plastovým a betonovým s plastovými dvířky. Montáž je možná do stěny (tedy do výklenku) s krycím rámem, pořídit ale můžete i nástěnný/polozapuštěný či samostatně stojící rozvaděč na plastovém pilíři umístěném v zemi.


Pojistková skříň na sloup pro ČEZ a E.ON
Pro větší náhled kliknout!



Stejně, jako elektroměrový rozvaděč, je i pojistkový rozvaděč uspořádáním a vybavením závislý na použití v distribuční oblasti. Může být buď společný pro všechny tři sítě (ČEZ, E.ON a PRE), nebo pouze pro ČEZ a E.ON. Co se týče umístění, platí stejné rozdělení, jako u elektroměrových rozvaděčů – kromě nich pak existuje i pojistková skříň na sloup, která je vždy doplněna vývodkami pro venkovní vedení kabelů.



 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 5)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

K&V ELEKTRO a.s.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933