Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • WAGO na jaře na veletrhu představila krabicové svorky Green Line. Jsou vyrobeny z recyklovaného materiálu a využívají technologii depolymerizace pro dosažení plnohodnotného nového plastu. I přes mírně vyšší cenu a křehkost jsou pro technika zajímavé ...

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

Vzdělání

ARisk#13: Proč nepoužívat zařízení určená na 220V na stávajících 230V?

  • 7.10.2016
ARisk#13: Proč nepoužívat zařízení určená na 220V na stávajících 230V?
Jak reaguje zařízení, které je konstrukčně vyrobené do sítě 220V a je zapojeno do sítě 230V? Jaká rizika může vykazovat zařízení při dlouhodobém přetížení? Jakou životnost budou mít či jaké nebezpečí může vzniknout? Sledujte další díl seriálu ARisk s Edmundem Pantůčkem.

Proč se říká, že je elektrikář šlechtic mezi řemeslníky?

  • 20.09.2016
Proč se říká, že je elektrikář šlechtic mezi řemeslníky?
Říká se, že je elektrikář šlechtic mezi řemeslníky. Proč se toto tvrdí? Nepovyšují se elektrikáři bezdůvodně nad jiná řemesla? Nebo existuje ještě podobný obor, kdy by se řemeslník mohl označovat stejně? Existuje nějaký jiný řemeslný obor, kde by řemeslník měl být tolik právníkem jako elektrikář? Co na to říká normozpytec František Kosmák?

Vědecko-výzkumná činnost a studentské projekty FEL ČVUT

  • 31.08.2016
Vědecko-výzkumná činnost a studentské projekty FEL ČVUT
FEL ČVUT je nejlepší elektrotechnickou fakultou v Česku, ve světovém měřítku se pak pohybuje kolem 150. místa. S děkanem Pavlem Ripkou jsme hovořili o financování vysokých škol, studentské elektroformuli, studentské družici, ale i o využití výsledků vědecko-výzkumné činnosti fakulty v praxi. Sem patří třeba kódy pro klíče či software pro řízení procesů v energetických sítích.

R4M: MATRIX nám dává možnost se dobrovolně utopit v informacích

  • 25.08.2016
R4M: MATRIX nám dává možnost se dobrovolně utopit v informacích
Nové technologie nám podstatně zjednodušily přístup k informacím. V některých případech to není tak dobré, jak jsme si mysleli. Jsme přesyceni daty! A lepší to nebude! Matrix si pro nás chystá informační tsunami a jak se s tím dokážeme poprat, bude na nás. Máte někdo představu? Pokud nevěříte, zkuste nastudovat všechny dostupné normy na ČSN online. U toho projektujte, montujte a revidujte. Pak shánějte zakázky. A ještě máte rodinu a musíte spát. To přece nejde zvládnout!

Co podle Františka Kosmáka elektrotechnici nejčastěji neznají?

  • 23.08.2016
Co podle Františka Kosmáka elektrotechnici nejčastěji neznají?
František Kosmák za svůj život vyškolil bezpočet elektrotechniků. S mnohými osobně komunikuje nad problematikou, která je pro jeho protějšky nepochopitelná nebo zcela neznámá. Proto jsme se tentokrát Františka Kosmáka zeptali, co elektrotechnici u zkoušek nejčastěji neznají. A položme si ruku na srdce, zda náš vlastní postoj koresponduje s tímto sdělením odborníka ...

OEZ: Slavíme 75 let

  • 26.07.2016
OEZ: Slavíme 75 let
V letošním roce uplyne již celých 75 let od doby, kdy OEZ zahájila svou výrobu pojistek, pojistkových spodků a dalších produktů. K tomuto významnému jubileu se společnost po čtyřech letech vrátila na veletrh AMPER, aby zde představila své novinky v modulárních přístrojích Minia či rozvodnicích. Do svého sortimentu nově také zařadila přípojnicové systémy.

Medzinárodné vedecké podujatie Energetika 2016

  • 23.06.2016
Medzinárodné vedecké podujatie Energetika 2016
V dňoch 31. mája – 2. júna 2016 sa v hoteli Hutník v Tatranských Matliaroch vo Vysokých Tatrách uskutočnilo medzinárodné vedecké podujatie „Energetika 2016“. Súbežne sa tu zišli účastníci konferencií „Energetika – Ekológia – Ekonomika 2016“ (EEE), „Riadenie v energetike 2016“ (CPS) a „Obnoviteľné zdroje energie 2016“ (OZE). Organizátormi podujatia boli Slovenská technická univerzita v Bratislave, Národné centrum pre výskum a aplikácie obnoviteľných zdrojov energie, Slovenský výbor Svetovej energetickej rady a spoločnosť VUJE.

Jak je to se vzděláváním elektrotechniků na Slovensku?

  • 8.06.2016
Jak je to se vzděláváním elektrotechniků na Slovensku?
Liší se systém průběžného vzdělávání odborníků v elektrotechnice v Čechách a na Slovensku? Na Slovensku mají elektrotechnici v současnosti jedinou povinnost - jednou za 5 let musí absolvovat aktualizační odbornou přípravu. Jinak nemají povinnost se vzdělávat a informovat o tom, jaké jsou novinky v oblasti legislativy. Chodí přesto na školení? A jaké mají možnosti dalšího vzdělávání?

MELVIL: S Tomášem Baránkem o skvělých knihách

  • 3.05.2016
MELVIL: S Tomášem Baránkem o skvělých knihách
Elektrotechnik nepotřebuje ke svému profesnímu vzdělávání a růstu jen odbornou technickou literaturu, neméně důležité je i vzdělávání v oblasti osobního rozvoje. Nakladatelství Jan Melvil Publishing vydává literaturu osobního růstu, knihy o produktivitě, kreativitě a životním stylu. Jaké knižní tituly najdete v jeho nabídce a proč by vás měly zajímat?

OEZ: Roadshow OEZ zavítala do Brna

  • 4.04.2016
OEZ: Roadshow OEZ zavítala do Brna
Ve čtvrtek 24. března 2016 se v Brně konal seminář OEZ. Společnost na něm představila novinky ve výrobním sortimentu a softwarové podpoře. Největší novinkou bylo představení nové produktové skupiny - přípojnicových systémů Siemens. Odborné přednášky doplnila výstava přístrojů. Roadshow OEZ bude pokračovat až do 14. dubna, kdy se uskuteční poslední seminář v Liberci.

OEZ: Přijíždějí Odborné semináře 2016

  • 21.03.2016
OEZ: Přijíždějí Odborné semináře 2016
Společnost OEZ předává zákazníkům informace různými formami. Odborné semináře patří k těm nejoblíbenějším způsobům. I letos seznámí specialisté OEZ zákazníky s novinkami v sortimentu přístrojů, které už byly nebo jsou právě uváděny na trh. Přednášející také zprostředkují informace týkající se softwarové podpory, značení přístrojů apod. Semináře budou opět jako vždy doplněny výstavou přístrojů.

ABB: Společnost ABB pomáhá studentům Žilinské univerzity

  • 24.02.2016
ABB: Společnost ABB pomáhá studentům Žilinské univerzity
Speciální zatěžovací stanoviště s AC a DC pohonem zapůjčila společnost ABB Žilinské univerzitě. Díky tomuto zařízení získají studenti tolik potřebný bližší kontakt s praxí.Zatěžovací stanoviště s AC a DC pohonem sestavené společností ABB a jejím Operačním centrem v Ostravě pro účely výuky bude studentům Žilinské univerzity sloužit jako nástroj k demonstrování funkcí s možností řízení asynchronního a stejnosměrného pohonu spojených pružnou spojkou. Celková hodnota zařízení je zhruba 300 tisíc korun českých.

Dotáhni to dál s IAESTE ČR

  • 21.01.2016
Dotáhni to dál s IAESTE ČR
Jak udělat první významný krok v kariéře v technických oborech ještě během studia? Ideálně se zahraniční stáží. Využít přitom můžete služeb Mezinárodní organizace pro výměnu studentů za účelem získání technické praxe IAESTE. Ta ročně umožňuje vyjet za zahraniční praxí více jak stovce českých studentů technických oborů. Co musí student udělat pro to, aby se na stáž dostal?

O dobrých řidičích #9: Jak často je třeba absolvovat školení?

  • 31.12.2015
O dobrých řidičích #9: Jak často je třeba absolvovat školení?
Po jak dlouhé době by řidiči měli absolvovat odborná řidičská školení? Podle zákona 247/2000 Sb. o získávání a zdokonalování odborné způsobilosti k řízení motorových vozidel by měli řidiči absolvovat jedenkrát za rok 7 hodin školení. Méně jednoznačná je ale situace u zákoníku práce, ten totiž říká, že školení by měla být pravidelně dle rozhodnutí vedení organizace. Většina organizací pak volí termín jedenkrát za rok či jedenkrát za dva roky.

Na velkém předváděcím dni v Olomouci se předvedlo 49 vystavovatelů

  • 2.12.2015
Na velkém předváděcím dni v Olomouci se předvedlo 49 vystavovatelů
Ve čtvrtek 8. října se v prostorách VO Elpremo konala největší elektro výstava v Olomouckém kraji. Své novinky zde prezentovalo 49 vystavovatelů z řad předních českých výrobců a dovozců elektroinstalačního materiálu. V rámci doprovodného programu se pak uskutečnily dva odborné semináře společností Sechneider Electric a Siemens. Účast na akci byla již tradičně vysoká.
FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Pojďme se krátce podívat tam, kde se dnes vychovávají budoucí elektrotechnici. Jaké mají dispozice k úspěšnému studiu elektrotechnického oboru? V jakém prostředí se pohybuje dnešní elektrikářský žák, učeň a student?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933