Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

Jak se vyvíjí autonomní doprava?


Document Actions
Jak se vyvíjí autonomní doprava?
Na Strojírenském veletrhu se znovu hovořilo o autonomní dopravě. Když pominu dosavadní překážky, které to doposud neumožňují, pak představa, že místo toho, abychom museli řídit auto, můžeme sedět a věnovat se něčemu jinému, je opravdu lákavé. A tomu se říká autonomní doprava! O čem byla řeč? Petr Bartošík vedl diskusi s Marií Horněckou z Powerhubu a Matušem Kašubou z firmy Bring Auto o autonomní dopravě, jejím vývoji a praxi ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 24.01.2024
reklama


Šuškanda před vysíláním ...
... už nemusím řídit, auto to udělá za mě ... znamená to méně nehod a pohodlnější cestu ... nejde jen o auta, ale i o koloběžky a kola ... zajímavý způsob, jak se dostat po městě rychle ... třeba robot doručí balíček přímo k domu ... svět, jak ho známe, mění ... není jen o autech, která se řídí sama ...



Petr Bartošík vedl diskusi s Marií Horněckou z Powerhubu a Matušem Kašubou z firmy Bring Auto o autonomní dopravě, jejím vývoji a praxi. Diskutovali o projektech Powerhubu zaměřených na vývoj v mobilitě, včetně autonomních autobusů a podpory elektromobility. Matuš Kašuba představil autonomní průmyslové roboty firmy Bring Auto, které jsou navrženy pro efektivní a bezpečnou přepravu materiálů a zásilek, s potenciálem pro budoucí aplikace ve městském prostředí ...


Shrnutí:
  1. Powerhub ... Výzkumná organizace zaměřená na transfer technologií. Specializuje se na podporu startupů a inovační projekty, včetně těch v oblasti mobility a autonómní dopravy. Představuje různé projekty na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně, například v oblasti mikromobility a kargologistiky.

  2. Autonomní technologie ... Powerhub prezentuje širokou škálu inovačních projektů v oblasti autonomní dopravy, včetně autonomních autobusů, efektivního nabíjení elektromobilů a dalších.

  3. Bring Auto ... Brněnský technologický startup specializující se na automatizaci a robotizaci doručování zásilek na poslední míli. Prezentuje autonomní robotickou platformu na veletrhu, která se zaměřuje na venkovní prostředí a je schopna přepravovat různé typy zboží.

  4. Technické parametry autonomních robotů ... Roboty jsou porovnatelné s osobním vozidlem, mohou překonávat terénní nerovnosti, dosahují maximální rychlosti 20 km/h a mají nosnost od 500 kg do 1 tuny. Jsou elektricky poháněné a mají dojezd 70 až 100 km na jedno nabití.

  5. Bezpečnostní systémy ... Roboty jsou vybaveny teleoperačním systémem pro vzdálené řízení a senzorickým setem pro navigaci a rozpoznávání překážek, což zajišťuje jejich bezpečnost během autonomního provozu.

  6. Komunikace a řízení ... Roboty komunikují s řídícím centrem pomocí 4G/5G sítí. Flotilu robotů řídí fleet management systém, který zajišťuje provoz, objednávání jízd, sledování polohy a stavu robotů.

  7. Aplikace v praxi ... Roboty jsou již nasazeny v průmyslových areálech, kde přepravují materiál a zboží, a v testovací fázi také v městském prostředí pro doručování zásilek.

  8. Spolupráce a vývoj ... Bring Auto spolupracuje s Powerhubem na inovačních projektech a obě firmy jsou otevřeny další spolupráci a vývoji nových aplikací pro autonomní dopravu.



Více rozhovorů z Digitální továrny 2023 naleznete zde!


 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 5)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jak vést datová vedení bezpečně v průmyslových prostorách? Pokud potřebujete umístit do prostoru krabici, vzniká několik problémů. Zatížení, krytí IP, dostatečný prostor pro případné práce s vedením. V tomto videospotu se seznámíte s řešením KM Rack z AMPERu 2010. Nezapomeňte, že všude nelze použít běžné podpodlažní krabice určené do administrativních prostředí!
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933