Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • WAGO na jaře na veletrhu představila krabicové svorky Green Line. Jsou vyrobeny z recyklovaného materiálu a využívají technologii depolymerizace pro dosažení plnohodnotného nového plastu. I přes mírně vyšší cenu a křehkost jsou pro technika zajímavé ...

ZAMYŠLENÍ: Jak končí elektrikáři?


Document Actions
ZAMYŠLENÍ: Jak končí elektrikáři?
Jak skončí náš produktivní věk? Jednou to příjde, budeme již zajištění tak, že nám bude stačit státní důchod a nostalgické vzpomínky na časy strávené pod napětím? Jak leží důchodce ve stínu na jihoamerickém pobřeží vidíme v různých seriálech, podívejme se co asi čeká našince ...
Miroslav Minařík, ze dne: 24.11.2007
reklama
Již někoho napadlo, jak končí profese elektrikáře?
V podstatě jsem již pohřbil všechny své profesory, učitele, mistry a starší kolegy. Dá se říci, že všichni se dožili opravdového důchodu. Pohledem na dnešní situaci mého ročníku si nedovedu představit klidné stáří.



Osudy jsou různé.
Někdo stráví tímto řemeslem celý život, jiný s ním "sekne" hned po vyučení. Na tomto portále se převážně vyskytují elektrotechnici, kteří jsou na své řemeslo hrdí.

Potkal jsem mezi regály stavebního supermarketu "bývalého" elektrikáře. Proti běžným prodavačům měl v ústech kromě místního "hantecu" podstatně více  technických informací.  Podivil jsem se nad jeho příběhem, který v závěru ukončil jeho řemeslnou kariéru.


E: ... pracoval jsem 31 dnů v měsíci. Nechal jsem se najímat na všemožné stavby. S ostatními kolegy jsme byli cennou devizou pro mnoho elektromontážních firem. U nás bylo krásně průzračné jak je "Švarc systém" potřebný.

E: ... jsem také člověk. Mám rodinu, motorku, chalupu ... Dostávám se pryč z produktivního věku. Bydlení na ubytovnách, večery v hospodách, znát rodinu  spíše korespondenčně .... to vše už opadlo. Euforie je pryč. 



E: ... řemeslníků u nás ubývá a dostával jsem se do stavu, kdy mi začal nařizovat elektromontáže ukrajinský zedník. Všichni to víme, ten, kdo umí a zná cizí řeč, vyráží do světa. Je to u všech oborů asi stejné.
Pokud k tomu přičtu platební morálků odběratelů, tak opravdu není co řešit.

M: A jak dlouho chcete rovnat ty vypínače v regálech?
- ... podívejte se, beru to tu jako zábavu. Vyděláno mám. Jezdím do práce novým autem a s radostí, že si zde přerovnám škatulky a poradím těm, kteří potřebují za každou cenu ušetřit a smontovat si  prodlužovák sami.

M: A nebude vám smutno po řemeslné činnosti?
- ... to víte, že budu sem a tam dělat. Po třiceti létech praxe nejde vše zahodit a kouknat z okna.

M: To se zařadíte k těm, kteří kazí ceny?
- ... áááá to platí spíše pro revizní techniky. U elektroinstalatérů to je jiné. Považte, mé nástrojové vybavení je takové, že by mohla leckterá montážní firma závidět. A tak tu a tam, si nějakou chaloupku zadrátuji. Revizi dělají jní, podobně jako projekty.



Jak má v Česku vlastně skončit elektrikář?

Pouze s důchodem a vyhlížet pomoc státu? Vzhledem ke stávajícímu stavu ekonomiky a vymírání elektrikářů to spíše vypadá na mnoho přesčasových hodin, než na odpočinek na záoceánském parníku :-(
 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933