Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...
  • Jak naplno využít schopností programovatelných relé easyE4? Podívejte se jaké možnosti vám dávají nové přístroje. Od různých způsobů vizualizace procesů až po komunikaci s okolním světem. Ovládněte programování relé easyE4 a staňte se expertem v ...
POZOR! JEŠTĚ NEPROŠLO JAZYKOVOU KOREKTUROU!

Internet zásuvkou 230V ? (1.)


Document Actions
Článek
Přes co asi budeme telefonovat za dalších dvacet let? Před dvaceti lety jsme si mohli jako kluci, propojit dvoulinkou dva polní telefony, ale protože každý z nás bydlel na jiné straně ulice, nastal problém. První pokus "prodrátovat" se přes sloupy sice vyšel, ale skončil v ředitelně a to důtkou, za porušení nějakých "telekomunikačních předpisů". Spolužák Roman dostal od příbuzných z USA dvě malé vysílačky, které jsme dráždili ...
Miroslav Minařík, ze dne: 1.06.1998
reklama


Před dvaceti lety jsme si mohli jako kluci, propojit dvoulinkou dva polní telefony, ale protože každý z nás bydlel na jiné straně ulice, nastal problém. První pokus "prodrátovat" se přes sloupy sice vyšel, ale skončil v ředitelně a to důtkou, za porušení nějakých "telekomunikačních předpisů".

Spolužák Roman dostal od příbuzných z USA dvě malé vysílačky, které jsme dráždili až na hranici jejich možností. Nepoužitelné pro svůj krátký dosah a skutečnost, že při navazování spojení musí být obě pojítka zapnuté.

A tak jsme pátrali po dalších možnostech. V Německu byly prý v prodeji telefony, které se jednoduše zapojily do běžných silnoproudých zásuvek a spojení bylo na přání navázáno. Řeč se za "nám" nejasných příčin, šířila po energetické síti, vždy v okruhu místního transformátoru. Ale než jsme se stačili o uvedeném zařízení dozvědět více, vyrostli jsme a ztratili zájem.

Jednou na praxi, v dnes již zrušené elektrárně v Oslavanech, jsem se setkal s podobnou technologií, která však nebyla už hračkou. Řeč se opět šířila frekvenčně, ovšem po vedení vysokého napětí.
Dnes v době mobilních telefonů, málokoho napadne tímto způsobem šířit řeč. O tom, že vedení vn a vvn, nebude sloužit pouze pro rozvod energie, nás přesvědčuje společnost Aliatel, která v horních, zemnících lanech vede navíc optické spojení. Využívá, tedy již jednou vybudované energetické sítě k vedení informací a to výměnou onoho zemního lana.

Vše tedy směřuje k tomu, že u nás vzniká konkurence, dnes monopolnímu Telecomu.

A co Internet? Inu, když dostane Aliatel data až na stožáry vysokého napětí, pak mohou rozvodné závody teoreticky šířit data tedy i připojení na Internet po svých sítích velmi podobně jako uvedenou řeč. Ovšem, že se nejedná o tak jednouduchou záležitost, jak by mohlo z uvedených řádek vyplynout. Ve světě se touto problematikou, již některé firmy zabývají. Koho zajímá tato technologie u nás se teprve snažíme zjistit právě touto cestou.
hrubé schéma

(Vaše reakce, připomínky a doplňující informace, zasílejte prosím na adresu redakce@elektrika.cz)

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 2)
TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Kam se v budovách vyvíjí uplatnění vysokorychlostních dat optickými vlákny? Příchod elektroinstalačních podomítkových trubek Fraenkische se zabudovaným optickým vláknem se datoval dřív než známost standardů datových přenosů Industry 4.0. Trubky s označením FFKuS DATALIGHT se v českých e-shopech objevují, ale na běžných stavbách určitě ne. Jde o speciálku, říkají dataři, v běžném obydlí stačí spotřebiteli Wi-Fi. Jiná situace může ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933