Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...
  • Jak naplno využít schopností programovatelných relé easyE4? Podívejte se jaké možnosti vám dávají nové přístroje. Od různých způsobů vizualizace procesů až po komunikaci s okolním světem. Ovládněte programování relé easyE4 a staňte se expertem v ...

HROBAŘ: Ruční lampa v komíně


Document Actions
HROBAŘ: Ruční lampa v komíně
Myslíte, že je bezpečné vzít si na vyčištění a opravu komínu ruční lampu s kovovou objímkou a rozbitým ochranným sklem? Jaroslav Novotný v tomto příběhu z poloviny minulého století usoudil, že se mu nemůže nic stát. O nějakou chvíli později ho našli, jak leží v kouřovém kanále a nejeví žádné známky života. Co se v kanále stalo a jak to s panem Novotným nakonec dopadlo?
Autorský článek, ze dne: 30.07.2015
reklama


Mějte prosím na paměti, že tento příběh se odehrál před rokem 1959! Tehdejší elektroinstalace nebyly tak bezpečné jako dnes. V každém případě si vezměte ponaučení!
-
Kampaň v lihovaru již měla pomalu končit. Podle plánu mezikampaňových oprav objednal vedoucí závodu u Okresního komunálního podniku vyčištění a opravu komína a spojovacího kouřového kanálu od kotle ke komínu.

Práci objednal raději předem, protože byl zvyklý na delší dodací lhůty. Byl proto velmi překvapen, když hned třetí den přišel do lihovaru zaměstnanec komunálního podniku Jaroslav Novotný s pomocníkem, a chtěli se dát ihned do práce.

Vedoucí lihovaru jim vysvětlil, že kampaň skončí až za týden a požádal je, aby přišli později.

Přesně za týden přišli oba pracovníci znovu a chtěli ihned začít s objednanou prací. Vedoucí lihovaru byl opět překvapen a namítal, že pro opravu není dosud nic připraveno. Vždyť v lihovaru není ani řádná ruční lampa, bez níž se opraváři v komíně neobejdou. Doporučoval proto práci ještě o týden odložit.

Novotný nemínil však práci odkládat. Prohlédl rozbitou ruční lampu a prohlásil, že mu nevadí, že má kovovou objímku a rozbité ochranné sklo. Dá prý dobrý pozor a nic se nemůže stát. Vedoucí lihovaru měl prý příliš mnoho starostí a práce, než aby ztrácel čas s tvrdošíjnými komínáři, mávl tedy rukou a svolil k zahájení práce.

Opraváři pracovali od časného rána. Až do 13. hodiny se vedoucí lihovaru přišel třikrát podívat, jak práce postupuje, a shledal vše v pořádku. V 13,15 přiběhl k vedoucímu jeden zaměstnanec a hlásil, že Novotný leží v kouřovém kanále a nejeví známky života.

Vedoucí lihovaru se lekl a zbledl, protože si okamžitě vzpomněl na nešťastnou ruční elektrickou lampu. Rozběhl se na místo neštěstí a shodou okolností zahlédl sanitní vůz, který jel po silnici za plotem lihovaru. Ve voze byl dokonce místní obvodní lékař. Vedoucí přiskočil k plotu a křikem a máváním přivolal lékaře, který okamžitě přispěchal k zraněnému, dal mu dvě injekce a začal řídit oživovací práce a umělé dýchání. Jen šťastná okolnost, že byl ihned po ruce lékař, zachránila Novotnému život. Asi za půl hodiny začal jevit známky života a trhaně dýchat. Po několika dalších minutách otevřel již postupně obě oči.

Když se trochu probral z mrákot, velice se divil, co to s ním dělají. Nemohl si vůbec uvědomit, že by byl utrpěl nějaký úraz elektrickým proudem. Chtěl ihned vyskočit, ale lékař mu to nedovolil, povolil mu jen několik tahů z cigarety. Musel ještě hodinu zůstat zabalen ležet, teprve pak mu lékař dovolil vstát a usednout na židli.

Až za chvíli si Novotný uvědomil, že jak po paměti hmatal po ruční lampě položené v kanále za svými zády, uchopil do ruky kovovou objímku a dostal strašnou ránu do celého těla.

Prohlídkou objímky bylo zjištěno, že drátek praménku fázového vodiče odpružil a dotýkal se vnitřního povrchu kovové objímky.

Rozbor v roce 1959
Kovových objímek se nesmí používat ani u pevných svítidel, jsou-li svítidla na dosah ruky. U ručních svítidel je to velmi nebezpečné. Proto musí být ruční lampa podle předpisů celá z isolantu, s ochranným sklem a košem s háčkem na zavěšení. Používá-li se jí na pracovišti se zvětšeným nebezpečím úrazu, musí být i tato lampa dokonce výhradně zapojena jen na malé napětí 24V. To platí, hlavně všude tam, kde je vlhko, mokro, horko, nebo kovové uzemněné předměty v okolí. Na malé napětí musí být ruční lampa i všude tam, kde s ní pracujeme pod úrovní rostlého terénu, jako v montážních jámách, ve výkopu, ve studni, kotelně, sklepě apod.

Lampu bez ochranného skla musíme okamžitě vyřadit z provozu. Vedoucí lihovaru byl ve velmi nepříjemné situaci, protože lampa byla majetkem lihovaru.

Autor: František Soukup
Článek je ukázkou knihy Elektřina slouží i škodí.



Setkáváte se při revizích často s historickými ručními spotřebiči?
Napište nám do níže uvedené diskuse, co v takových případech děláte!
 
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 10)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Podívejte se, jak vypadá nová linka! Videospot ukazuje výrobu nosných systému na nové lince! Stavba nové výrobní haly a nákup technologie na výrobu kabelových žlabů dovoluje Koposu Kolín nabídnout zákazníkům kabelové nosné systémy vyráběné na vlastním výrobním zařízení. Jde především o nové kabelové žlaby Jupiter s mnoha technickými přednostmi a inovované kabelové žlaby Mars přizpůsobené potřebám montážníků ...
Skákání po jedné noze mnohým připadá směšné, ovšem asi bychom rádi skákali jako klokani, pokud by nám to mělo zachránit život. Pokud se strojem dotknete vedení vn, kabina začne hořet, začnete panikařit ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933