Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Evropská unie umožňuje firmám a OSVČ poskytovat služby po celé EU, aby se snížila byrokracie a zlepšila spolupráce mezi zeměmi. V Česku platí zákony, které toto upravují. Firmy mohou posílat zaměstnance na zakázky do jiných zemí a podnikatelé mohou ...
  • Konference plná informací o kybernetické bezpečnosti, bezpečnosti datových sítí, monitoringu, výstavbě sítí, legislativě a třeba i souvislostí s ai. Zajímat to nebude jen majitele firem ale hlavně techniky, kteří bezpečnost realizují. A co ti, co řeší ...

Podlahové vysavače


Document Actions
Podlahové vysavače
Podlahové vysavače i po sto letech od svého vynálezu pracují na shodném vakuovém principu: ventilátorové kolo nasává hubicí vzduch s prachem, prach se zachytává filtračním sáčkem, dnes stále častěji i ...
Jan Tůma, ze dne: 1.02.2008
reklama

... pokračování

Podlahové vysavače

Podlahové vysavače i po sto letech od svého vynálezu pracují na shodném vakuovém principu: ventilátorové kolo nasává hubicí vzduch s prachem, prach se zachytává filtračním sáčkem, dnes stále častěji i cyklonovým nebo vodním filtrem. Až do začátku devadesátých let minulého století však filtry nedokázaly zachytit nejjemnější prachové částice s velikostí pod 1 mikrometr (bakterie, viry a produkty roztočů), škodící zejména alergikům a dětem. Teprve na nátlak hygieniků začali výrobci vybavovat vysavače speciálními mikrofiltry.


Podlahový vysavač Electrolux-Oxygen s příkonem 1600W má ovládání funkcí na držadle teleskopicky prodlužovatelné sací trubice

Současnou nabídku vysavačů lze podle účelu rozdělit na suché, mokré a víceúčelové (univerzálně použitelné), podle provedení a konstrukce na podlahové, ruční tyčové a příruční akumulátorové vysavače, robotické vysavače a vysavače centrální.


Jednoduchá výměna cyklonové kazety u bezsáčkového vysavače Philips Easy-Clean s příkonem 1800W

Podle principu zachytávání prachu pak na vysavače s filtračními sáčky, s cyklonovým odlučováním (kazetou) nebo s vodní náplní a rotačním separátorem.

Upřednostnění filtrační schopnosti
Nejrozšířenější suché podlahové vysavače opustily původní tvar hrnce či doutníku, předhánějí se atraktivně zaobleným vajíčkovitým či kulovitým tvarem plastové skříně na kolečkách. Kontroverzní problém – čím dokonalejší (jemnější) je filtr, tím větší odpor musí ventilátor překonávat – vedl k tomu, že příkon vysokootáčkových univerzálních elektromotorů z poválečných 900W vzrostl až na 2000W. Značkové vysavače se v zájmu zdraví uživatelů chlubí až sedmi filtračními stupni a používají výměnné nebo omyvatelné mikrofiltry standardu HEPA (High Efficiency Particulate Air), vyvinuté v USA původně pro ochranu osob před vdechnutím radioaktivních částic.
Sací výkon současných vysavačů, měřený v místě nasazování hubice na sací hadici či tyč, se pohybuje podle kvality utěsnění vzduchových kanálů v jejich skříni od 200 do 450W, dosažitelný podtlak je v rozmezí 20–30kPa.
Filtrační schopnost vysavačů se hodnotí jako emise prachu v mg/m3 protékajícího nasátého vzduchu. U levných vysavačů uniká přes filtry a netěsnostmi do místnosti kolem 0,25mg/m3, u dobrých vysavačů s pěti- až vícenásobnou filtrací jen 0,025mg/m3, u špičkových vysavačů pro alergiky s HEPA filtry unikne jen 0,002mg/m3.

Je lepší filtrační sáček nebo cyklonová kazeta?
Současné podlahové vysavače používají výměnné papírové filtrační sáčky s objemem od 1,4 po 4,3 litrů s dvěma až třemi filtračními vrstvami schopnými zachytávat prach, vlákna, roztoče a jejich výtrusy a alergikům škodící pyl se zrnitostí větší jak 5µm.

Inovace zvyšující komfort podlahových vysavačů
  • Měkký start motoru, tzv. soft-start.
  • Tlačítkové ovládání hlavních funkcí (spouštění, nastavení výkonu) umístěné na ergonomicky tvarovaném držadle sací hadice.
  • Automatický naviják kabelu s funkcí autoreverz ovládaný nejlépe špičkou nohy, který je při práci přiměřeně napínán pružinovým systémem.
  • Zalomené flexibilní trubice umožňují vzájemným natočeným obou dílů dostat se pod nábytek bez hrbení zad.
  • Parkovací systém schopný přidržet sací trubici ve svislé poloze při přestávce v práci tak, aby byl pohotově při ruce. Postavením se vysavač automaticky vypne.
  • Integrovaná zásuvka na připojení elektrokartáče nebo klepače i přes teleskopickou sací trubici.
  • Světlomet integrovaný v kartáčovací trubici, kterým si uživatel posvítí při vysávání pod lůžka a do tmavých koutů.

Tvar, nasazovací hrdlo a samouzavírání se podařilo unifikovat. Trojitá vrstva nejpoužívanějších S-bag™ sáčků, na kterých se dohodly dominující výrobci (Electrolux, Philips, LG-Electronic aj.), zachytí až 90% částic větších jako 1µm.


Filtrační sáčky S-bag se při výměně hygienicky uzavírají

Od přelomu do 21. století sáčkům vyrůstá konkurence v cyklonových odlučovačech. Ve speciálně tvarovaných kanálech průsvitné nádoby či kazety lze sledovat oddělování hrubého prachu třením o jejich stěnu. Plná nádoba se více či méně hygienicky (podle typu) vyprázdní do popelnice a znovu vloží do vysavače. Původní bezsáčkové vysavače s dvojitým cyklonem, jaké vynalezl, patentoval (roku 1985) a dodnes vyrábí britský konstruktér James Dyson, současná asijská konkurence výrazně zjednodušila a zlevnila. Na cyklonové kazety přechází většina zahraničních i domácích výrobců vysavačů. Novinkou jsou hybridní vysavače umožňující použít buď S-bag sáček, nebo cyklonovou kazetu.
Jak je zřejmé, technický vývoj vysavačů stále ještě neřekl své poslední slovo.

... pokračování

Seriál vyšel v časopisu Elektroinstalatér.
Více o tomto dvouměsíčníku se můžete
dozvědět zde.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

ELEKTROINSTALATÉR, ČNTL, spol. s r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
Hledáte odolná svítidla pro žárovky nebo úsporné zdroje? Používáte na stavbách často pohyblivé prodlužovací přívody? Pak by vás mohla zajímat PUR, prakticky nezničitelná trojzásuvka!
Světoznámá americká přehrada Hoover Dam na hranici Nevady a Arizony doznala změn. Při naší první návštěvě v roce 2006 byly viditelná první místa pilířů ve skalách. Dnes již chybí ke spojení mostu pouze desítky metrů ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933