Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • S ukončením platnosti legendární vyhlášky 50/1978Sb. se nám objevuje na scéně požadavek na svéprávnost. V původním předpisu byl ukryt v potvrzení o zdravotní způsobilosti. Noví, mladí čekatelé na osvědčení dle nařízení vlády 194/22Sb. nejsou zatížení ...

Elektrická zařízení v chráněné únikové cestě, prostupy a utěsnění rozvodů v požárně dělící konstrukci (1/2)


Document Actions
Elektrická zařízení v chráněné únikové cestě, prostupy a utěsnění rozvodů v požárně dělící konstrukci (1/2)
Prvořadým úkolem požární ochrany v případě požáru je zajistit ochranu osob. Osoby jsou ohrožovány nejen vysokou teplotou a plameny, ale především toxickými i netoxickými zplodinami hoření ...
ze dne: 22.06.2006
reklama

Ing. Pavel Jordán - Autorizovaný inženýr pro požární bezpečnost staveb

1. ELEKTRICKÁ ZAŘÍZENÍ V CHRÁNĚNÉ ÚNIKOVÉ CESTĚ
Prvořadým úkolem požární ochrany v případě požáru je zajistit ochranu osob. Osoby jsou ohrožovány nejen vysokou teplotou a plameny, ale především toxickými i netoxickými zplodinami hoření, které se díky přetlaku a infiltraci rychle šíří v požárem napadnutém objektu. Rozhodující význam pro záchranu osob má dělení objektu do požárních úseků, zajištění těsnosti požárně dělicích konstrukcí proti proniku zplodin hoření, volba správného typu, dimenzí, odvětrání a vybavení únikových cest, které umožní osazenstvu v požadovaném čase opustit budovu. Návrh, dimenze a vybavení únikových cest se vždy řeší již v projektové dokumentaci budoucí stavby.

1.1  Únikové cesty - základní ustanovení:

ČSN 730802 - Požární bezpečnost staveb, Nevýrobní objekty
ČSN 730810 - Požární bezpečnost staveb, Společná ustanovení

Únikové cesty musí umožnit bezpečnou a včasnou evakuaci všech osob z požárem ohroženého objektu nebo jeho části na volné prostranství a přístup požárních jednotek do prostoru napadených požárem. Evakuované osoby nesmějí být vystaveny zejména kritické koncentraci zplodin hoření, vedoucí ke ztrátám na zdraví.

Podle stupně ochrany, kterou únikové cesty poskytují unikajícím osobám, se rozlišují únikové cesty:

  1. nechráněné únikové cesty
  2. chráněné únikové cesty

Nechráněná úniková cesta
Nechráněná úniková cesta je každý trvale volný komunikační prostor směřující k východu na volné prostranství nebo do chráněné únikové cesty. Nechráněné únikové cesty nemusí být od ostatních prostorů v objektu požárně odděleny stavebními konstrukcemi.

Chráněná úniková cesta
Chráněná úniková cesta je trvale volný komunikační prostor vedoucí k východu na volné prostranství a tvořící samostatný požární úsek, chráněný proti požáru (zplodinám hoření, vysokým teplotám a kouři) požárně dělicími konstrukcemi a požárními uzávěry.

V chráněných únikových cestách nesmí být žádné požární zatížení kromě hořlavých hmot v konstrukcích oken, dveří, madla zábradlí a podlahové krytiny s indexem šíření plamene < než 100mm/min, a kromě požárního zatížení v prostorech, sloužících dozoru nad provozem v objektu (vrátnice, recepce, požární dozor, sociální zařízení, informační služba apod.).

V chráněných únikových cestách rovněž nesměií být umístěny:

  1. zařizovací předměty nebo jiná zařízení, zužující průchozí šířku
  2. volně vedené rozvody hořlavých látek (kapalin, plynu) nebo jakékoliv volně vedené potrubní rozvody z hořlavých hmot;
  3. volně vedené rozvody vzduchotechnických zařízení, která neslouží pouze větrání prostoru chráněných únikových cest;
  4. volně vedené kouřovody, rozvody středotlaké a vysokotlaké páry nebo toxických látek apod.;
  5. volně vedené elektrické rozvody (kabely), pokud tyto nemají izolace se sníženou hořlavostí.

1.2  Požadavky na elektrická zařízení v chráněné únikové cestě:
Vodiče a kabely a další hořlavé části elektrických rozvodů umístěné v chráněné únikové cestě mohou být volně vedeny, pokud vodiče a kabely vyhovují ČSN EN 50 265-1, ČSN EN 50 265-2-1, ČSN EN 50 265-2-2 a zejména ČSN IEC 50 265-1.
Vodiče a kabely, které nevyhovují uvedeným normám musí být uloženy a chráněny tak, aby nedošlo k porušení jejich funkčnosti např. vedením pod omítkou s krytím nejméně 10mm, popř. vedením v samostatných drážkách, uzavřených truhlicích či šachtách a kanálech určených pouze pro elektrické vodiče a kabely, nebo chráněné protipožárními nástřiky, popř. deskovými nehořlavými materiály zpravidla tloušťky nejméně 10mm apod., tyto ochrany mají vykazovat požární odolnost EI 30 DP1, pokud se nepožaduje v konkrétních podmínkách jiná odolnost.

Pozn. - pro hodnocení vodičů a kabelů jsou z výše uvedeného souboru norem rozhodující ty normy, které funkčně a technicky odpovídají posuzovanému vodiči či kabelu. Vodiče a kabely musí vyhovovat uvedeným požadavkům spojitě.

1.3  Rozvaděče elektrické energie:
Rozvaděče elektrické energie umístěné v chráněné únikové cestě musí vždy vykazovat požadovanou požární odolnost a být typu EI (bránící šíření tepla). Ostatní požární uzávěry otvorů (v nechráněné únikové cestě) musí vždy vykazovat požadovanou požární odolnost a postačuje, pokud budou typu EW (omezující šíření tepla).

Uzávěry otvorů v požárně dějících konstrukcích výtahových, instalačních a jiných šachet, nebo kabelových a jiných kanálů, vedoucích do chráněných únikových cest musí vždy vykazovat požadovanou požární odolnost a být typu EI-S.

Rozvaděče elektrické energie umístěné v instalačních šachtách či lokálních skříňových prostorách apod. se posuzují jako samostatné požární úseky.

  1. jsou-li rozvaděče sestaveny z výrobku třídy reakce na oheň A1, A2 či B a kabely či vodiče mají sníženou hořlavost zařazuje se tento požární úsek do I. stupně požární bezpečnosti s požadovanou požární odolností požárně dělících konstrukcí E 15 DP1. Požární uzávěry mohou být E 15 DP1 i když se nacházejí v chráněných únikových cestách.
  2. rozvaděče sestavené z jiných výrobků třídy reakce na oheň a z jiných kabelů a vodičů než podle bodu a), nebo ze shodných výrobků, kabelů a vodičů podle bodu a) avšak v těchto požárních úsecích se vyskytují i jiné výrobky a zařízení třídy reakce na oheň C až F, se požární úseky zařazují do II.stupně požární bezpečnosti s požadovanou požární odolností požárně dělících konstrukcí EI 30 DP1 a s požárními uzávěry EI 15 DP1. Pokud se u těchto uzávěrů prokáže, že unikající osoby nejsou ohroženy tepelným tokem, mohou být užity uzávěry EW 30 DP1 i v chráněných únikových cestách kromě případů, že těchto cest je užito k úniku osob podle ČSN 730831 či ČSN 73 0835.

Požární odolnost každého jednotlivého požárního uzávěru se prokazuje při kolaudaci platným atestem o požární odolnosti.

... pokračování

 
 

 



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Víte, jaké jsou požadavky a předpisy na požární bezpečnost staveb? O čem hovoří vyhláška č.246/2001Sb.? Seznamte se s protipožárními kabelovými přepážkami, deskovými přepážkami, zděnými přepážkami, polštářovými přepážkami, revizními dvířky a nezbytnými souvislostmi zde, v tomto článku ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Nové kabelové nosné systémy Jupiter, které jsou vyráběny v Koposu Kolín, se vyznačují mnoha přednostmi ve srovnání s předchozím prodávaným typem žlabů, např. embosováním (prolis kolem perforovaných otvorů ve dně) pro zvýšení tuhosti žlabů ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933