Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

#EH: Jak se určí množství článků a jich velikost resp. kapacita nějaké batterie? (1905)


Document Actions
#EH: Jak se určí množství článků a jich velikost resp. kapacita nějaké batterie? (1905)
Tento exkurs pojednává o tehdejších výpočtech potřebných pro návrh a instalaci bateriového systému. Prvně bylo stanoveno napětí pro každý článek a z toho se určoval počet článků pro celou baterii. V příkladu pro instalaci 120V bylo potřeba 65 až 70 článků. Dále se podrobně rozebírá postup výpočtu kapacity baterie na základě denní spotřeby proudu a maximálního proudu, který baterie musela vydat (například v době nejvyšší spotřeby, kdy svítilo 134 žárovek). Dočteme se také o "nárazových bateriích", které vyrovnávaly prudké změny ve spotřebě proudu a zabraňovaly náhlým poklesům napětí.
František Tuček, ze dne: 6.08.2023



Když vzpomenu na dávné hodiny fyziky a našeho profesora, jímá mě hrůza ještě teď! Byla to tajemná postava jak z nějakého hororu. Žil sám, byl divný, ale jeho výklady byly neochvějné a napínavé. Když tuto vzpomínku srovnám s některými pokusy o výuku dle jakýchsi předepsaných osnov, vůbec se nedivím, že omladina se k technice nevine. Tento úryvek, přes 100 roků starý, je možná ke čtení kostrbatý, ale byl tehdy všemi chápán. Po mnohých návštěvách dnešních středních škol, to stejné bohužel tvrdit nemohu ...

Nejnižší dovolené napětí pro článek je 1,85 Volt, dle toho určí se počet článků jedné batterie. Instalace 120 Voltová na př. potřebuje článků 120/1,85 t. j. 65 článků, nutno však vzíti o nějaký článek více k vůli ztrátám ve vedení. Obyčejně se napětí ve strojovně drží na 125 až 130 Volt a je tudíž nutno vzíti 68 až 70 článků.



Pro větší náhled kliknout!


Stanovití kapacitu pro nějaké zařízení není již tak jednoduché a také to asi sotva kdy bude úlohou monteura pro nějaké zařízení stanovití, jakou kapacitu má dostati navrhovaná batterie. V prvé řadě nutno znáti, jaký maximální proud musí batterie dáti sama o sobě (bez dynama), dále pak nutno stanovití pravděpodobnou spotřebu přes celý den. Nejlépe znázorníme pochod myšlénkový příkladem:

Otázka: Jest stanovití velikost batterie v továrně pro násl. podmínky. Parní stroj s dynamem může býti v činnosti od 7 hod. ranní do 6. večerní s polední 1 hod. pausou.

Následující žárovky musí svítiti:

20 žárovek 16ti svíč. ve sklepích a tmavých místnostech do 8 večer
30 žárovek v kancelářích do 7 hodin večer
12 žárovek v kancelářích do 8 hodin večer
40 žárovek v bytech továrních do 10 hodin večer
32 žárovek v továrně až do svítání


Za základ nutno vzíti nejtmavější den, tedy roční dobu v prosinci. Dokud jde stroj je akumulátor v klidu, resp. nabijí se. Z hořejší proposice vysvítá, že nejvíce proudu bude třeba od 6ti do 7 večer, to svítí dohromady 134 žárovky, t. j. při 120 Voltech cca 67 Amp. 



Batterie musí tudíž býti tak velká, aby mohla beze škody dáti normálně 67 amp. (to bývá po tři hodiny, t. j. tedy 67 X 3 = 201 Amp. hod. kapacity).

A nyní dále:




Žárovka má 0,5 Amp., to jest 670 X 0,5 = 335 Amp. hod. musí míti projektovaná batterie, resp. musí vydati během 13ti hodin. V cennících jsou udány kapacity za 3, 5, 7 1/2 a 10 hodin a mají se k sobě jako hod.



t. j. 13 hod. kapacita vykazovala by pro 3 hod., jako 335 : 1,4 t. j. 239 Amp, hod. pro 3 hod. vybíjení. Max. proud vybíjecí by byl 239 : 3 = 79,6 Amp., tedy větší než původně se za to mělo. Batterie pro rychlodobé vybíjení mohou se vybiti až na l,75 V. pro článek a bude tudíž počet článků větší, než u batterie pro pozvolné yybíjení.

Batterie sloužící k tomu, aby vyrovnávala nárazy proudové při rychle se měnícím zatížení, aby stroj nebyl stižen těmi nárazy, jmenuje se "nárazové batterie" neb též vyrovnávací. 



Té je třeba u elektrických drah, kde okamžité zatížení dynama přirozjíždění vozů bývá velmi značné, při pohonech jeřábů, výtahů, důlních strojů atd. Takové batterie jsou připnuty ke stroji paralelně, střídavě se nabíjejí a vybíjejí právě dle okamžité spotřeby proudu, tak že napětí batterie stojí stále v určité mezi a neklesne k dovolenému nejnižšímu napětí. Béře se tudíž pro článek 2,05 Volt, takže počet článků pro batterie nárazové je mnohem nižší než pro obyčejné batterie.






Jak vás učili kapacity akumulátorů?
Dejte vědět v níže otevřeném diskusním vlákně!







 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933