Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

Osvětlování

PANLUX: Ceníček 2016/2017

  • 21.12.2016
PANLUX: Ceníček 2016/2017
Koho by napadlo listovat ceníkem! Samotný text a čísla svítidlo neprodají! Proto je dobré ceník zatraktivnit tak, abychom se s ním rádi kamarádili. Což je případ právě tohoto tiskového materiálu. Klidným listováním se dopracujeme ke kýžené položce, protože vybíráme podle obrázku. Písmenka jsou tak malá, aby nás nerušila při sledování srovnávaných designových parametrů ...

EATON: RF SMART stmívače xComfort nové generace

  • 19.10.2016
EATON: RF SMART stmívače xComfort nové generace
Novinkami v sortimentu bezdrátové elektroinstalace EATON xComfort jsou RF SMART stmívače, které jsou na trhu nejvyspělejší technikou v oboru stmívání. Jak tyto stmívače můžeme ovládat? Co všechno SMART stmívač umí a jak se zapojí do instalace? Na všechny tyto otázky se odpovědi dozvíte v článku s videem.

ELKO EP: Nový typ stmívačů pro různé světelné zdroje

  • 15.08.2016
ELKO EP: Nový typ stmívačů pro různé světelné zdroje
Společnost ELKO EP na přání zákazníků inovovala své stmívače. Nový typ stmívačů může stmívat jakýkoliv světelný zdroj - klasickou žárovku, úsporku, LEDku či transformátor. Stmívače je možné ovládat klasickým tlačítkem, bezdrátovým ovladačem, ale i aplikací do chytrého telefonu, která je k dispozici pro Android a iOS zařízení.

HORMEN: Katalog svítidel Light07 (2016)

  • 28.06.2016
HORMEN: Katalog svítidel Light07 (2016)
Navrhujete nebo dodáváte osvětlení? Značky výrobců svítidel na trhu se mění. Některé zanikají, jiné se slučují a některé rostou. Být úspěšný s výrobou osvětlovacích těles na trhu neznamená snížit cenu. Je nutné mít zajímavý kvalitní sortiment podložený seriózní technickou podporou. Co vše Hormen nabízí a jak vypadá katalog tohoto brněnského výrobce svítidel? Podívejte se na tuto krátkou recenzi.

ELKO EP: Osvícení Buddhy ve 21. století? Zařídíme!

  • 5.04.2016
ELKO EP: Osvícení Buddhy ve 21. století? Zařídíme!
Socha Buddha Dordenma a jeho palác v Himálajích, to byla velká profesní výzva, kterou ráda přijala česká firma z Holešova. Na trase Česká republika – Bhútán se zrodila spolupráce, která se zapsala mezi kulturní dědictví. Bhútán leží na východním konci himálajských hor. Na jihu, východě a západě sousedí s Indií, na severu s Tibetskou autonomní oblastí. Zde v rozlehlé přírodní rezervaci sedí na podstavci bronzová socha Buddhy. Socha, stejně jako palác pod ní, byly v předchozích letech rekonstruovány a česká firma ELKO EP se na tom výrazně podílela.

Jaký je vliv kvality veřejného osvětlení na dopravní nehodovost?

  • 11.02.2016
Jaký je vliv kvality veřejného osvětlení na dopravní nehodovost?
Jak ovlivní noční dopravní nehodovost v obcích rekonstrukce veřejného osvětlení nebo přechod na bílé světlo? Tím se zabývaly tři nezávislé analýzy speciální pracovní skupiny. První analýza potvrdila nárůst dopravních nehod o 121 procent po výrazném zhoršení kvality veřejného osvětlení. Podle druhé analýzy došlo v místech po zlepšení dopravního osvětlení ke snížení počtu nehod o 83 procent. Třetí analýza pak prokázala, že přechod na bílé světlo snížil nehodovost o 52 procent.

SCHRACK: Megakatalog osvětlení BIG WHITE 2016

  • 9.02.2016
SCHRACK: Megakatalog osvětlení BIG WHITE 2016
Schrack Technik přichází s dlouho očekávaným českým katalogem osvětlovacích prvků. Je opravdu obsáhlý a přehledný. Jeho zpracování je vhodné do všech provozů, které s uvedenými informacemi pracují. Nejčastěji po tomto katalogu sáhnou projektanti, řemeslníci nabízející řešení, ale také sami koncoví spotřebitelé. Vězte, že při takovém objemu má co nabídnout. Co všechno v tomto rozsáhlém katalogu naleznete, čtěte v této krátké recenzi.

ABB: Svítidla třídy IK plus

  • 26.01.2016
ABB: Svítidla třídy IK plus
Svítidla IK plus jsou ideální volbou pro osvětlení veřejných prostor. Splňují stupeň mechanické odolnosti IK10 a mají vysoký světelný výkon. Jejich životnost je až 50.000 hodin při zachování 70 procent nominálního světleného toku za provozu při teplotě 25 stupňů. Teplota světla je 4.000 K. Vhodná jsou pro přímé připevnění na dřevo, kov, sádru i beton.

ELKO EP: Inovace stmívačů DIM-15 a SMR-M

  • 17.12.2015
ELKO EP: Inovace stmívačů DIM-15 a SMR-M
Vývoj a moderní technologie jsou stěžejní pilíře práce společnosti ELKO EP, kterou v praxi ocení zejména zákazníci. Dostávají nejen kvalitní výrobky, ale i řešení na míru dle vlastních požadavků. I když společnost nabízí mnoho druhů světelných zdrojů a zátěží, rozhodla se na základě podnětů zákazníků inovovat stmívače pro LED žárovky a stmívatelné úsporné zářivky.

KNX: Řízení osvětlení - detektory pohybu a přítomnosti

  • 14.12.2015
KNX: Řízení osvětlení - detektory pohybu a přítomnosti
Současné požadavky na úsporu energie vedou k řešením, která výrazně posouvají vnímání detektorů pohybu běžnými uživateli. V minulých letech přinášely detektory pohybu do našich domovů hlavně větší bezpečí a pohodlí. V současné době se stále důležitějším stávají úspory energie, ve smyslu snižování nákladů a ochrany životního prostředí. S cílem uspokojit tyto požadavky vyvinula společnost B.E.G. novou řadu výrobků, které přispívají k optimálnímu řízení světla a tepla v budovách.

Řada LED svítidel Smart pro průmyslové využití

  • 8.12.2015
Řada LED svítidel Smart pro průmyslové využití
Řada LED svítidel Smart od společnosti Gewiss zahrnuje více jak 200 typů svítidel, jejichž světelný tok se pohybuje mezi 3.000 až 25.000 lumeny. Určená jsou pro široké množství aplikací - od průmyslu až po parkoviště či překladiště. Svítidla se vyrábí v italském Bergamu a v České republice jsou k dostání pouze na objednávku. Blíže nám řadu představil Rudolf Dvořák.

HAGER: Porcelánové otočné vypínače na veletrhu Designblok

  • 23.11.2015
HAGER: Porcelánové otočné vypínače na veletrhu Designblok
Skleněné, bakelitové, porcelánové – ale především v „retro“ designu nebo alespoň minulým stoletím inspirované. Právě takové vypínače vzbudily největší zájem návštěvníků na stánku společnosti Hager na letošním sedmnáctém ročníku veletrhu Designblok, který ve druhé polovině října proběhl v Průmyslovém paláci na pražském holešovickém výstavišti.

GREENLUX: Nová průmyslová svítidla Dust Profi LED

  • 12.11.2015
GREENLUX: Nová průmyslová svítidla Dust Profi LED
Greenlux představil energeticky úsporné svítidlo Dust Profi LED. Svítidlo má patentovaný, monolitický korpus, který zaručuje maximální těsnost a mechanickou odolnost. Pochlubit se také může skoro dvakrát nižší spotřebou elektrické energie v porovnání se svítidly s magnetickým předřadníkem třídy B2. Na XXIII. Veletrhu Světlo ve Varšavě získalo svítidlo hned dvě prestižní ocenění - první místo v soutěži o nejlepší výrobek výstavy pro průmysl a podnikání a první místo v soutěži o nejvíce inovativní výrobek veletrhu.

TECO: Nasazení LED žárovky zvyšuje nároky na spínací kontakty ovládacího relé i obyčejného vypínače

  • 21.10.2015
TECO: Nasazení LED žárovky zvyšuje nároky na spínací kontakty ovládacího relé i obyčejného vypínače
Už jste někdy přešroubovali v instalaci starou žárovku za novou LED žárovku a přitom narazili na problémy s vypínačem nebo s kontakty ovládacího relé? Zajímá vás proč se u moderních a úsporných světelných zdrojů objevují proudové špičky schopné po čase zničit obyčejné spínací kontakty. Následující článek je o vlivu parametru, který se zatím na obalu úsporných světelných zdrojů běžně neobjevuje. A tím je "náběhový proud", anglicky "inrush current". Vycházíme z vlastních zkušeností jako výrobce řídicího systému Foxtrot, který má v sortimentu spínací modul s kontakty, jež vydrží až špičky 800A. Proč jej dnes doporučujeme jako základní typ pro všechny světelné okruhy?

Na brněnském výstavišti proběhla konference o LED technologiích

  • 19.10.2015
Na brněnském výstavišti proběhla konference o LED technologiích
Ve středu 23. září se konal na výstavišti v Brně v pavilonu E druhý ročník LED konference pořádané velkoobchodem Elfetex. Téměř 300 účastníků si vyslechlo zajímavé informace o kvalitních LED technologiích a možnostech jejich aplikace. Velký zájem měli návštěvníci především o informace z oblasti vestavných LED svítidel pro domácí použití a oblasti světelných zdrojů a svítidel se zvýšeným krytím pro průmyslové prostory.
FIREMNÍ TIPY
Podíl výroby energie z obnovitelných zdrojů neustále roste a stále významněji ovlivňuje oblast dodávek energie. Klíčovým úkolem je vyrovnat proměnlivou výrobu obnovitelné energie s konstantní poptávkou spotřebitelů energie. Přednáška by tak mohla nabídnout komplexní pohled na současný stav a budoucí perspektivy energetiky s ohledem na udržitelný rozvoj a změnu klimatu ...
Dozvíte se, jak norma ČSN EN IEC 61439-2 příloha DD zpřísňuje požadavky na rozvaděče zapojené do fotovoltaických systémů. Projdou se hlavní změny a požadavky, které je potřeba splnit. Např. bezpečnost a spolehlivost, prevence proti elektrickému oblouku, stejnosměrné sítě, propojení s ČSN 33 2000, trvanlivost izolačních materiálů, ověření oteplení ...
Jste-li výrobcem strojů či řídicích rozvaděčů a toužíte být v obraze o nejnovějších trendech a produktech ve vašem oboru, pak si nenechte ujít toto živé vysílání! V prezentaci společnost Eaton představí svůj aktuální sortiment a poslední inovace v konstrukci strojů a rozvaděčů. Odhalí, jak moderní technologie a řešení mohou transformovat podnikání a posunout vaše produkty na čelo průmyslového vývoje. Připojte se a objevte, co vše Eaton přináší do světa strojírenství a elektrotechniky!
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933