Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...
  • Jak naplno využít schopností programovatelných relé easyE4? Podívejte se jaké možnosti vám dávají nové přístroje. Od různých způsobů vizualizace procesů až po komunikaci s okolním světem. Ovládněte programování relé easyE4 a staňte se expertem v ...

DEHN: Nové komponenty pro stavbu hromosvodů


Document Actions
DEHN: Nové komponenty pro stavbu hromosvodů
Součásti pro hromosvody musí být nejenom velmi odolné vůči vlivu počasí, aby si zachovaly dlouhodobou připravenost bezezbytku splnit svou povinnost, ale musí mít také takovou formu, která maximálně zjednoduší a zrychlí montáž. Informace o nových komponentech pro stavbu hromosvodů naleznete zde ...
Jan Hájek, ze dne: 15.03.2011


Udržet se na špičce po velmi dlouhou dobu znamená být nejenom pilný, ale i zodpovědný. Je samozřejmě dobré a prospěšné posouvat se vpřed velkými kroky, ale mezi to, co tvoří stabilní základ patří i udržování a vylepšování toho, co již ztratilo punc novinky a stalo se prvkem pro běžnou práci. Součásti pro hromosvody musí být nejenom velmi odolné vůči vlivu počasí, aby si zachovaly dlouhodobou připravenost bezezbytku splnit svou povinnost, ale musí mít také takovou formu, která maximálně zjednoduší a zrychlí montáž tak, aby stavba hromosvodů byla efektivní a nemrhala časem kvalifikovaného hromosvodáře na zbytečných pracovních úkonech. Společnost DEHN + SÖHNE si je vědoma důvěry a profesionality svých zákazníků, kteří se pro její výrobky rozhodují pro dosažení společného úspěchu. Proto společnost DEHN + SÖHNE sbírá neustále zkušenosti z praxe a vylepšuje výrobky o nové prvky a soustavně rozšiřuje jejich širokou paletu.

Bezpečnost na střeše
V moderních objektech, kde je střecha součástí života budovy a dochází k jejím pravidelným návštěvám, ať již kvůli změnám, nebo pravidelné údržbě střechy či zařízení na ní, se velmi často setkáváme s bezpečnostním prvkem, kterým je záchranné lano. Prvním pravidlem pro umístění tohoto záchranného lana, ke kterému se pracovníci např. odklízející sníh poutají svými osobními ochrannými prostředky, je, že jeho umístění na střechu je třeba integrovat do funkčnosti ochrany před bleskem.


Připojení záchranného lana na jímací soustavu

Tato lana jsou ocelová a tedy vodivá a bylo by hloupé, pokud by jejich umístění způsobilo zničení izolované jímací soustavy. Pokud je jímací soustava na střeše a je izolovaná, snažíme se tímto lanem kopírovat její linie a zároveň toto lano s nedostatečným průřezem pro pojmutí bleskového proudu důsledně umisťujeme do jejího ochranného prostoru. Co si však počít s tímto vodičem? Nechat ho jen tak na střeše nepřipojený by bylo při zásahu bleskem díky vzniklým přeskokům nebezpečné, ale pro jeho připojení neexistovaly vhodné komponenty splňující požadavky ČSN EN 50164 – 1. O bezpečné připojení se postará připojovací set s obj.č. 365519, který bezezbytku splňuje všechny požadavky obsažené v normě ČSN EN 50 164-1 a řadě norem ČSN EN 62305.


Připojovací set pro záchranné lano

Méně práce při připojování
U velké řady nových staveb, které jsou ze železobetonových konstrukcí, je volena nejrozumnější varianta ochrany před bleskem a to je bezezbytku využít všechny vodivé prvky pro vytvoření co nejdokonalejší Faradayovy klece vodivým propojením těchto želez. Tím nám z budovy vznikne obrovská ekvipotenciální svorkovnice, která na každém místě nabízí tu nejlepší zem, co je k dispozici. Pro vytvoření míst na připojení s vynaložením co nejmenší potřeby času, námahy a tedy i nákladů, nabízí společnost DEHN + SÖHNE připojovací body té nejvyšší kvality. Připojovací bod se umísťuje na vnitřní stěnu šalování, v prostoru, do kterého se lije beton. Pro zvýraznění místa a pro jeho co nejsnazší zprovoznění jsou tyto připojovací body vybaveny žlutou plastovou krytkou, která plní i funkci ochrany vnitřního závitu před jeho zanesením betonovou směsí. Na krytku je nyní nově instalováno pružné těsnění, které odolává zatečení betonové směsi při plnění i při tlaku 0,5bar.


Krytka s těsněním a zemnící bod


Těsnící kroužek na krytkách zemnících bodů

Jímače na pojezdové ploše
Moderní železobetonové stavby, které jsou realizovány jako Faradayovy klece, mají občas vyhrazené místo na střeše pro potřeby parkování, ale i parkovací domy mají mnohdy poslední úroveň zcela otevřenou a bez osvětlení, jehož stožáry by šly využít jako náhodné jímače. Vzhledem k tomu, že nebývá zvykem zajistit bezpečnost osob i automobilů izolovaným hromosvodem, respektive ochranným prostorem jímací soustavy, bývá tato plocha využívána jako náhodný jímač, s omezením pohybu osob a automobilů za bouřky. Aby po úderu blesku nedošlo k narušení izolace a vyštípnutí betonu, je třeba na tuto nevodivou plochu instalovat jímače. Vzhledem k zachování plné pojízditelnosti této plochy, je třeba tyto jímače zároveň provést co nejméně vystouplé. Za tímto účelem společnost DEHN + SÖHNE již léta vyráběla jímací hřib z pozinkované oceli. Pro zajištění co nejdelší životnosti i při vysoce abrazivním prostředí je nyní nově tento komponent s obj.č. 108 109 vyráběn z nerezové oceli.


Jímací hřib

Nerez prodlužuje životnost a snižuje náklady na údržbu
Mezi další oblasti, kde nerezový materiál výrazně prodlužuje životnost systémů, jsou svorky v nejrůznějším provedení. Univerzální křížové a paralelní spoje až čtyř vodičů v kompaktním provedení umožňuje svorka s jedním šroubem splňující třídu N dle ČSN EN 50164 – 1 s obj.č. 315 119.

Od svorek z mřížové soustavy po jímače
Potřeba občas spojit dva dráty s jímačem o průměru 16mm nebo 10mm a zachovat přitom propustnost pro bleskový proud i v třídě H dle ČSN EN 50164 – 1 občas díky důslednému reviznímu technikovi potrápila hromosvodáře, který spoléhal na to, že tento nedostatek bude při výchozí revizi přehlédnut. Díky svorkám obj.č. 380 110 a obj.č. 380 116 se tak jímač stává místem možného bezpečného spojení dvou vodičů a to pouze s jednou svorkou, jedním šroubem a z toho vyplývajícím jedním montážním časem.


Svorka pro spojení dvou vodičů s jímačem 10mm


Svorka pro dva vodiče na jímací tyči


Svorka pro spojení vodičů na jímací tyči

Stojí i bez opření
Při dodatečné instalaci systémů pro ohřev vody nebo výrobu elektrické energie fotovoltaickými panely, ale i pro ochranu nově na střeše přibyvších antén a klimatizačních jednotek byl občas problém, jakým způsobem na střeše upevnit podpůrnou trubku pro systém DEHNcon H, s vodičem HVIlight, který má stejné izolační schopnosti jako 45cm vzdušné vzdálenosti. Jedno z řešení bylo kotvení na trámy v konstrukci střechy, ale pro dosažení pevného uchycení bylo potřeba zapustit podpůrnou trubku cca 1m pod úroveň střechy. Tím došlo k omezení prostoru pod střechou a ne vždy byla tato možnost přesně pod místem, které bylo pro umístění jímače nejvhodnější. Nyní je toto upevnění podpůrné trubky jímače možné pouze se zcela minimálním zásahem do střešní krytiny. Nosná konstrukce obj.č. 105 240 se jednoduše upevní mezi dva nosné trámy střechy a místo prostupu se zakryje barevně tónovanou krycí taškou obj.č. 105 246.


Nosná konstrukce - fixace šrouby


Krycí taška prostupu

Výsledkem je v šikmině střechy upevněná izolovaná jímací tyč obj.č.819 251, ze které pokračujeme izolovaným vodičem, který je možné dále vést i pod taškami objektu a je tak skryt pohledům okolojdoucích.


Nosná konstrukce - detail vývodu vodiče HVIlight


Nosná konstrukce - zakrytí krytinou

Výše uvedené vylepšené hromosvodní součásti zjednodušují jak samotný návrh jímací soustavy, tak hlavně její montáž a to vše nejen při zachování, ale i zvýšení kvality provedení vnější ochrany před bleskem.

s jistotou DEHN.

Pokud máte zájem o bližší informace, máte možnost si o ně zažádat níže uvedeným formulářem!

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 6)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
DEHN s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933