Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

KLIMŠA: Ne jen vývoj, ale opravdový zlom, aneb iPhone je tady ...


Document Actions
KLIMŠA: Ne jen vývoj, ale opravdový zlom, aneb iPhone je tady ...
Když se objevily první laptopy, nebyl to jen jiný PC, ale bylo to něco nového, převratného, cosi se zlomilo. Nelze srovnávat jahody a ořechy, nelze porovnat laptop a PC, a stejně nelze iPhone chápat jako telefon nebo PDA...
David Klimša, ze dne: 9.10.2008
reklama

Ne jen vývoj, ale opravdový zlom, aneb iPhone je tady.
Když se objevily první laptopy, nebyl to jen jiný PC, ale bylo to něco nového, převratného, cosi se zlomilo. Nelze srovnávat jahody a ořechy, nelze porovnat laptop a PC, a stejně nelze iPhone chápat jako telefon nebo PDA.

iPhone není ani mobil, ani PDA, ani laptop, je to nový živočišný druh a nejen to, je to nová třída v živočišné říši. Každý technický vynález předchází touha naplnit nějaký smysluplný cíl – letět, vysílat signály, pořídit fotografii, nahradit oko. V dnešním světě informací mnozí cítí potřebu mít informace stále po ruce. To je cíl, který vedl ke vzniku iPhonu. Laptop se nevejde do kapsy. PDA je pomalé, má malou paměť, vymaže se při vybití, zobrazuje soubory jinak než PC. Telefon může být chytrý, ale pořád je to jen telefon. iPhone může být čímkoliv, a to i s tím, že ho necítíte v kapse.

Ačkoliv je maličko větší než některé mobily, díky tomu, že je tenký a má zakulacené hrany, celkově je podstatně snesitelnější než mobilní telefon. Jeho kapacita 8 nebo 16GB je víc, než se vám podaří naplnit (pokud nechcete v pracovní době sledovat více než 1 film). Je dostatečně hbitý a nemusíte si dělat vrásky s případně úplným vybitím baterie. Díky internetu, a to přes wi-fi nebo EDGE můžete mít přístup k informacím i aplikacím naprosto stejně, jako jste zvyklí u stolního PC. Tak jako zadáte příkaz k úhradě z PC, stejně to provedete z iPhonu. Samozřejmostí je předpověď počasí na týden dopředu, mapy a plánování tras, lokalizace i bez GPS atd. Nebudete pracovat s alternativou přizpůsobenou iPhonu, budete pracovat ve stejném prostředí, na jaké jste zvyklí. Nebudete volit mezi zobrazením pro PC a pro PDA. Budete vše provádět navyklým způsobem. Vzhledem k displeji přes celý přístroj nebudete potřebovat upravit zobrazení. Dokonale propracované ovládání dotykového displeje umožňuje perfektní prohlížení, čtení i psaní. Přístroj opravdu umožňuje mít informace při ruce nebo mít informace v kapse. Pokud na něj nemáte peníze, neberte ho do ruky – neodoláte. Vždycky jsem po podobné věci toužil a neuspokojil mne ani laptop, ani PDA – vždy tomu něco chybělo. Proto jsem s nadšením pro iPhone přizpůsobil 5 programů, které jsou již v nabídce pro uživatele stolních PC.


Pro větší náhled kliknout.

1/ Elektrovýpočty
Program je na 99% shodný s programem pro stolní PC. Můžete tak ihned odpovídat na otázky vztahující se k jištění, impedančním smyčkám, dimenzování vedení, úbytkům napětí, zemničům, proudovým chráničům, zkratovým proudům, pospojování, kompenzace. Obsahuje základní elektrotechnické výpočty, tabulky a další.

2/ Hromosvody
Program neobsahuje výpočet rizika, jinak je naprosto shodný s verzí pro stolní PC. Některé věci si z revize odnesu v hlavě nebo na papíře a doma je ověřuji. Ale proč to neprovést hned na střeše a doma jen sepsat hotovou věc na papír?

3/ Osvětlování
Program je 100% shodný s verzí pro PC. Být odborníkem v situaci, kdy se očekává řešení, je lepší, než slibovat – doma se na to mrknu a pak se ozvu.

4/ Učební text
Nebo-li to nejhutnější z norem (výcuc). Doslova: „na paměť kašlu.“ Popravdě řečeno, co nedělám denně, mi v hlavě vybledne na úroveň „vím, že tam a tam o tom něco bylo.“ Překvapivě si to někdy pamatujeme jinak, než to je ve skutečnosti v normě. Od doby, co mám iPhone, se mne klidně na ulici zeptejte na činitelé soudobosti pro rozvodnice, nebo na rozdíl mezi starší a novou ČSN EN 60439-4 pro staveniště, nebo na elektroinstalaci v eskymáckém iglú.

5/ Příprava ke zkouškám na ITI
Tento námět budu hodně řešit v roce 2010, na rozdíl od mnohých i na cestách, v tramvaji, nebo kdekoliv jinde.

Ruka má 5 prstů a 5 programů pro iPhone je může připomínat. Pokud se chceme udržet ve víru dnešní doby, pak se nestačí chytit jen dvěmi, nebo třemi. Doufám, že i další programy se mi podaří upravit pro chod na iPhonu a budeme se moci držet i dvěma rukama.

 
 

 



FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Řešíte, jakou ochranu před bleskem zvolit? Co vám říká pojem oddálený hromosvod? Jak konstruovat tuto ochranu v různých podmínkách radí společnost Dehn. Nechybí výtažky z norem, tabulky a konkrétní postupy. Více zde ...
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Je ve všeobecné známosti, že objekty by měly být chráněny hromosvody. Jak ale určit kvalitu systému ochrany před bleskem? Detailnější informace poskytuje ČSN EN 62305-2. Pomůckou pak je free software Milana Kauckého ...
Už nám zakázali telefonování v autě a teď se prý blíží zákaz i telefonování během bouřky! Jde o vtip nebo opravdu hrozí nějaké nebezpečí? Telefonování za bouřky a jeho nebezpečí bych přiřadil mezi tzv., Urban legend. Legenda o černém autě začínala také tmavým kočárem a tak tomu je i s použitím mobilu za bouřky. 
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933