Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

Připomínky z praxe

Umístění rozvaděče nn ve výrobní hale

  • 8.07.2010
Umístění rozvaděče nn ve výrobní hale
Inspekce rozvaděče nn, jehož vnitřní kryt po otevření neumožňoval dostatečný pohyb osob provádějících činnost na zařízení pod napětím. Při uzavírání pak plně dorážel na jeden z krajních proudových měničů. Jak tedy mohl tento rozvaděč projít kusovou zkouškou?

Propojovací kovová skříň věžového jeřábu bez připojeného ochranného vodiče

  • 29.06.2010
Propojovací kovová skříň věžového jeřábu bez připojeného ochranného vodiče
Prováděli jste někdy revizi těžkého stroje jakým je věžový jeřáb? Co říká ČSN 33 2000-1 o ochraně před nebezpečím při dotyku neživých částí? Proč došlo ke spojení kostry skříně se zemí a vznikla nedovolená kombinace ochran?

Nesprávné provedení spojení ochranných vodičů v hlavním vypínači jeřábu

  • 24.06.2010
Nesprávné provedení spojení ochranných vodičů v hlavním vypínači jeřábu
Podívejme se na příklad revize mostového jeřábu, u kterého byly neživé části využity jako vodiče PEN. Došlo tak k porušení ČSN 33 2000-5-54? Co nám o tomto norma říká a jaké jsou povolené výjimky?

Připojení EPS (elektrické požární signalizace)

  • 15.06.2010
Připojení EPS (elektrické požární signalizace)
Kontrolované EPS nesignalizovalo, výstupy pro ovládaná zařízení nebyly monitorovány proti zkratu a přerušení. Neadekvátním zásahem do požární ústředny byl porušen Zákon č.22/1997Sb. §13. Zařízení neodpovídalo ČSN EN 12094-1 čl.4.13 a ČSN 342710 čl.15 Dá se vůbec považovat za požární signalizaci?

Praktické poznatky z revizí elektrických zařízení

  • 8.06.2010
Praktické poznatky z revizí elektrických zařízení
Revizní technici se musejí při kontrolách vypořádat se všemi možnými situacemi, problémy a záludnostmi. Malé shrnutí pro osvěžení paměti, včetně několika postřehů z praktického provádění revizí v podání revizního technika Milana Dolenského tak jistě přijde vhod.

Nedostatky v instalaci připojovaných technologií ve výrobní hale

  • 25.05.2010
Nedostatky v instalaci připojovaných technologií ve výrobní hale
Příklad kontroly zaměřené na elektrickou instalaci a zařízení výrobní linky, včetně ověření potřebné kvalifikace obsluhujících pracovníků. Jaký byl průběh, co vše se kontrolovalo a které konkrétní nedostatky inspekce odhalila?

Nejdůležitější body regulace teploty v rozvaděči

  • 18.05.2010
Nejdůležitější body regulace teploty v rozvaděči
Víte, jaké jsou nejdůležitější body regulace teploty v rozvaděči? Pokud ne, projděte si souhrn toho, co je důležité vědět a dodržovat. Následující zásady vycházejí ze zkušeností a výsledků studií ...

Posouzení projektové dokumentace v míchárně barev

  • 13.04.2010
Posouzení projektové dokumentace v míchárně barev
V tomto příkladu inspekce byl největší důraz kladen na určení nebezpečných prostorů z hlediska vzniku výbušné plynné atmosféry a rozdělení do zón dle požadavků ČSN EN 60079-10. Jak dopadla a které nedostatky odhalila?

Nedostatky zjištěné na instalaci ČOV

  • 1.04.2010
Nedostatky zjištěné na instalaci ČOV
Příklad z inspekce stávající elektrické instalace a el. zařízení čističky odpadních vod, kde se vyskytují prostory nebezpečné, zvlášť nebezpečné a i prostory s nebezpečím výbuchu. Jaký byl výsledek a konkrétní odhalené nedostatky?

Nedostatky při montáži instalace administrativní budovy

  • 18.03.2010
Nedostatky při montáži instalace administrativní budovy
Případ z praxe - inspekce částečně provedené montáže elektrické instalace v komerčním objektu. Instalace neodpovídala schválené výkresové dokumentaci, špatné namontování kabelových žlabů, porušení předepsaného krytí IP na svítidlech ...

Nejčastější závady při revizi nevýbušných zařízení

  • 3.02.2010
Nejčastější závady při revizi nevýbušných zařízení
Jaké jsou nejčastější závady při revizi nevýbušných zařízení? Jsou dokonce zjistitelné bez měřících přístrojů. Několik případů je vyjmenováno zde. Jedná se o vadné pevné uzávěry, špatné provedení, vady závěrů s vnitřním přetlakem, závady na jiskrově bezpečných zařízeních ...

Zdroje produkující malé napětí

  • 29.12.2009
Zdroje produkující malé napětí
Napájecí adaptéry, nabíječky akumulátorů jsou zdroje malého napětí. Pokud jsou v pořádku, nemůže dojít k úrazu způsobenému spotřebičem třídy III (malé bezpečné napětí) i kdyby tento spotřebič vykazoval závadu na izolaci. Proto je z hlediska elektrické bezpečnosti daleko důležitější provést revizi napájecího zdroje.

Provozní spolehlivost energocenter

  • 17.12.2009
Provozní spolehlivost energocenter
Při výpadku rozvodné sítě přijdou u důležitých objektů ke slovu různá energocentra. Je to celý řetězec prvků jako kontaktní součástky (stykače), startér, baterie, palivové čerpadlo, zdroj UPS atd. Víte, jaká je spolehlivost těchto energocenter? Víte, že nám při analytickém řešení provozní spolehlivosti může pomoci matematický model?

Úloha revizního technika ...

  • 30.10.2009
Úloha revizního technika ...
... při montážích a opravách se zaměřením na provedení revize a zpracování revizní zprávy. Revizní technik by měl být velmi důležitou osobou při montážích nových elektrických instalací či při opravách zařízení stávajícího. Žel bohu, ani jedna ze stran si to neuvědomuje dostatečně důrazně. Že výchozí revizní ...

WAGO: Připojení vodiče - čelní zapojení, všeobecný návod

  • 19.10.2009
WAGO: Připojení vodiče - čelní zapojení, všeobecný návod
Krátká ukázka, jakým způsobem se připojují vodiče do bezšroubové Wagosvorky. Jako nástroj nám postačí obyčejný plochý šroubovák příslušné šířky. Vodiče nejčastěji připojujeme z boční strany, tedy horizontálně. V případě, že je málo prostoru, můžeme ...
FIREMNÍ TIPY
Katalog slouží jako zdroj informací pro elektrotechniky, kteří provádějí aktualizace a náhrady starších jističů pro své klienty. Poskytuje vysvětlení, jaké jsou dostupné náhrady a jaké specifické kroky a montážní sady jsou potřebné pro správnou instalaci nových modelů. To umožňuje poskytnout kvalifikovanou a bezpečnou službu, zajistit správnou funkčnost zařízení a zároveň dodržovat soulad s normativním doporučením. Jaké zkušenosti máte vy?
Hledáte podrobné informace o tom, jak si vybrat správný jistič, jaké příslušenství k němu můžete získat a jaké má technické parametry? Jaká je možnost přizpůsobení různým potřebám? S čím jsou 3WA kompatibilní? Jak dalece se dají jednoduše upravovat nebo rozšiřovat. V tomto materiálu nalezneme popis online nástroje k jejich konfiguraci. Lepší ovládání a dohled nad spotřebou energie. Krátké pozastavení sledujte zde ...
Měsíc březen je tradičně hlavní informační sezónou. V březnu získáváme nejvíce informací z celého roku a OEZ si k tomuto období připravil opět silné dávky svých přednášek. Jaká budou témata? Letos bude řeč i o pravidlech připojování jističů v rozvaděčích! Co bude k vidění a testování? Například funkční záskokový automat, retrofit s novým jističem 3VA27, způsob ovládání motorového pohonu jističe 3VA ... Ve kterých městech přednášky budou? A konečně, jak se přihlásit?
Technický sešit poskytuje informace o nadproudových spouštích jističů 3VA, včetně detailních technických specifikací, nastavení a aplikací. Obsahuje popisy termomagnetických a elektronických nadproudových spouští, průvodce pro nastavení vypínacích charakteristik, přehled provedení nadproudových spouští a specifické informace o jednotlivých typech nadproudových spouští. Dokument je užitečný pro technické specialisty a inženýry zaměřené na ochranu elektrických obvodů a optimalizaci jejich výkonu. Více zde ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933