Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

Praktické poznatky z revizí elektrických zařízení


Document Actions
Praktické poznatky z revizí elektrických zařízení
Revizní technici se musejí při kontrolách vypořádat se všemi možnými situacemi, problémy a záludnostmi. Malé shrnutí pro osvěžení paměti, včetně několika postřehů z praktického provádění revizí v podání revizního technika Milana Dolenského tak jistě přijde vhod.
Komerční sdělení, ze dne: 8.06.2010
reklama

Při praktickém provádění revizí elektro je ve většině případů největším problémem dostupnost podkladů pro provádění revize. Jestliže se jedná o výchozí revizi je situace poněkud lepší než při provádění revize pravidelné.

Podklady, které má mít revizní technik při provádění výchozí nebo pravidelné revize k dispozici, jsou uvedeny v ČSN 33 1500 v článku 4.1 a článku 4.2.

Pro připomenutí uvádím základní přehled podkladové dokumentace:

  • dokumentace elektrického zařízení odpovídající skutečnému provedení,
  • protokoly o určení vnějších vlivů, pokud nejsou součástí dokumentace,
  • písemné doklady o provedení výchozích revizí částí elektrického zařízení,
  • záznamy o kontrolách, zkouškách a měřeních provedených na elektrickém zařízení před jeho uvedením do provozu (protokoly o kusových zkouškách, prohlášení o shodě, průvodní dokumentace výrobců nainstalovaného zařízení, pokyny výrobců pro obsluhu a údržbu apod.),
  • osvědčení a oprávnění elektromontážní firmy, která montáž provedla.

Předložená projektová dokumentace může být ve formě určené pro stavební povolení, dále jako prováděcí dokumentace pro realizaci stavby a dokumentace skutečného provedení. Pokud máme k dispozici dokumentaci skutečného provedení, lze říci, že je to ideální stav, který by měl být ve většině případů u nově provedených elektroinstalací. Proto je dobré, když má revizní technik možnost úzce spolupracovat s firmou provádějící elektromontážní práce a s projektantem, který projektovou dokumentaci vypracoval.

U pravidelných revizí se velice často setkáváme s neúplnou dokumentací nebo dokumentací neodpovídající skutečnému provedení.
Změny, které byly provedeny v průběhu provozu nejsou zaznamenány do stávající dokumentace a předložená dokumentace je tedy neaktuální vzhledem k novému využití objektů. Tento problém vzniká se změnou majitele, změnou využití a v neposlední řadě se stavebními úpravami objektu, které jsou prováděny bez projektové dokumentace.

V mnoha případech u starších objektů, které byly zrekonstruovány, není k dispozici žádná dokumentace, jistící prvky v rozvaděčích nejsou popsány tak, aby bylo zřejmé, jaké vývody jsou z rozvaděče napájeny a v mnoha případech rozvaděče postrádají výrobní štítky.

U strojních zařízení revidovaných podle ČSN EN 60204-1, ed. 2 (norma platná samostatně od 1. 6. 2009) máme dvě varianty. U nových strojních zařízení, které mají vypracovanou dokumentaci dle současně platných norem, zákonů, nařízení vlády atd.
je provádění revizí (kontrol) bez problémů. U starších a starých strojů je provádění revizí vždy složitější a problematické. Musíme hledat určité kompromisy způsobené především jinými požadavky technických norem na strojní zařízení. Jiné požadavky platily v době výroby posuzovaného strojního zařízení a jiné požadavky platí v současné době. Především bezpečnostní požadavky jsou v současné době náročnější a v určitých případech se bez úpravy nebo alespoň částečné rekonstrukce elektroinstalace strojního zařízení neobejdeme.

Každá právnická nebo podnikající fyzická osoba musí stanovit a pověřit osobu odpovědnou za elektrické zařízení. Tato osoba odpovídá za to, že elektrické zařízení (vč. elektrického ručního nářadí a elektrických spotřebičů) je udržováno, provozováno
a revidováno dle platných technických předpisů a norem a že je bezpečné.

Samostatnou kapitolou jsou vnější vlivy. Pro jednoznačné vnější vlivy u objektů či prostorů, které jsou ve smyslu ČSN 33 2000-5-51 považovány za normální, není nutné protokol vypracovávat. Dle této normy bylo dohodnuto považovat za normální pouze vnější vlivy AA4, AB5 a ostatní vnější vlivy na úrovni vlivů XX1 (s výjimkou BC2).

Dále není nutné určovat vnější vlivy pro prostory, pro které existuje samostatná technická norma nebo technický předpis. V protokolu o určení vnějších vlivů se u těchto prostorů uvede pouze odkaz na normu nebo příslušný předpis, na jejichž základě byly vnější vlivy stanoveny. Klasickým příkladem jsou prostory s vanou, sprchou a umývací prostory, ve kterých jsou vnější vlivy stanoveny normu ČSN 33 2000-7-701.

Z praxe víme, že nás při revizích nečekají jenom prostory normální. A opět vznikají dohady mezi provozovatelem, revizním technikem a projektantem. A tak zvané stanovení vnějších vlivů pro potřeby revize revizním technikem není tím nejvhodnějším řešením.
Ale v praxi se především u jednoduchých revizí hodně používá. Normou je stanoveno, že protokol má být vypracován odbornou komisí. Jasné je, že členem komise musí být člověk s elektrotechnickým vzděláním a znalostí elektrotechnických norem. Ale na straně druhé je nutné, aby v komisi byly zastoupeny všechny odbornosti, které mají znalosti o provozu a nainstalovaných technologiích. Provozovatel si mnohdy ani neuvědomuje, že revizní technik může určit vnější vlivy nesprávně a stanovit opatření, která si mohou vyžádat zbytečné investice. V daném prostoru, vzhledem ke skutečným vnějším vlivům prostě není nutné předělávat elektroinstalaci tak, aby splňovala krytí IP54. V horším případě může dojit k situaci kdy "podceněné vnější vlivy" způsobí požár, výbuch nebo úraz elektrickým proudem.

V případě provozů a pracovišť v prostředí s nebezpečím výbuchu se obrazně řečeno dostáváme na tenký led, a to v případě, kdy zaměstnavatel (provozovatel) nemá splněny požadavky NV č. 406/2004 "O bližších požadavcích na zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci v prostředí s nebezpečím výbuchu". V tomto případě je snad lepší přenechat provedení revize odvážnější konkurenci.
Je nutné si uvědomit, že je ve smyslu ČSN EN 50110-1 ed.2 čl. 3.4.2, práce na elektrickém zařízení. Revizí jsou myšlena všechna opatření, kterými se zajišťuje shoda hotové elektrické instalace s harmonizačními dokumenty souboru HD 60 384 (řada norem ČSN 33 2000).

Jak již bylo několikrát zdůrazňováno, revize se skládá ze dvou základních úkonů a to prohlídky a zkoušení (včetně měření), a to by mělo být vždy v revizní zprávě jednoznačně určeno. Prohlídka je přezkoumání elektrické instalace s využitím všech smyslů a veškerého důvtipu, aby se zjistilo, zda je tato instalace řádně provedena.

Zkoušení je provedení důkazů, s jejichž pomocí je ověřena účinnost ochranných opatření v elektrické instalaci. Zahrnuje při použití vhodných měřicích přístrojů zjištění těch hodnot, které nemohli být určeny prohlídkou. Součástí zkoušení je i měření.

Toto bylo pouze několik definicí pro osvěžení paměti, ale praktické provádění revize je praktické provádění revize se všemi záludnostmi a problémy, se kterými se musejí revizní technici v praxi lépe či hůře vypořádat.

Prohlídka v praxi na stavbě znamená neustálé dohadování, protože všichni včetně stavbařů jsou většinou ve skluzu, honí se termíny jedna profese musí navazovat na druhou a všichni musí spolupracovat. Je důležité prohlédnout uložení kabelových vedení v zemi, zkontrolovat hloubku před zahozením výkopu, položení výstražných fólií. Zkontrolovat prostupy, způsob instalace zemničů a uzemňovacích vývodů atd. Prohlídkou se musí potvrdit, že trvale připojené elektrické předměty vyhovují bezpečnostním požadavkům příslušných norem pro zařízení a nejsou viditelně poškozeny do té míry, že by to mohlo ohrozit bezpečnost.

Prohlídka musí být provedena před zkoušením a obvykle se provádí, jestliže je celá instalace bez napětí. Z praktického hlediska je nutné prohlédnout v daném čase především ty části instalace, které budou postupem stavebních prací zakryty.

Zkoušení je v praxi prováděno opět v závislosti na postupu stavebních prací, kdy určité části instalace jsou v zápětí po montáži uvedeny pod napětí a měření izolačních odporů určitých kabelových vedení už je v pozdější době neproveditelné.

V neposlední řadě je nutné připomenout, že výchozí revize musí být bez závad, což pro revizní techniky znamená donutit dodavatele elektromontážních prací, aby montáž byla provedena dle projektové dokumentace, platných zákonů a norem a samozřejmě reálně odstranit zjištěné závady a nedostatky před dokončením revize samotné. Připomínám, že toto je vše ideální případ a někdy se to povede a bohužel někdy se toto nepovede a pak opravdu záleží jen a jen na revizním technikovi, jak se k tomu postaví, ale to jistě řada z vás zná z vlastní zkušenosti velice dobře.

Revizní technik musí ve vlastním zájmu uvést a přesně stanovit rozsah revidovaného zařízení, aby bylo prokazatelně zřejmé, co bylo předmětem jeho revize.

A tvrdíme-li, že revizní technik posuzuje pouze technický stav zařízení z hlediska jeho bezpečnosti, a že toto je jeho jediná povinnost, pak z toho vyplývá, že revizní technik neodpovídá ani za odstraňování závad, ani za to, že na zařízení dojde k závadě a ani za dodržování revizních lhůt.

Milan Dolenský, revizní technik

Kompletní přednášku naleznete v tomto sborníku ...

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Vnější atmosférické vlivy působí na ocel a vytvářejí různě velké riziko koroze. Vhodně zvolená povrchová úprava kabelového systému je účinnou ochranou proti korozní agresivitě. Podle průměrného korozního úbytku tloušťky zinku v daném korozním prostředí je možné vybrat vhodnou povrchovou úpravu. Kopos Kolín nabízí ...
Co je to protokolární určování vnějších vlivů? Skládání více tříd téže povahy vnějšího vlivu? Jak má vypadat konstrukce elektrických zařízení z hlediska vnějších vlivů? Které vnější vlivy jsou mimo rámec popsaný v příloze A ČSN 33 2000-5-51 ed.3.? Jak se označují vnějších vlivů ve výkresové dokumentaci? Obecné principy volby a návrhu elektrického zařízení s ohledem na vnější vlivy ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933