Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

USA: Krátký pohled na instalační materiál


Document Actions
USA: Krátký pohled na instalační materiál
Elektroinstalační materiál byl v podstatě hodně podobný našemu evropskému, i když systémy instalace byly odlišné. Krabice do betonu, instalační trubky, rozvodnice, svorky.... Přece jen jsme si vzpomněli na jednu důvěrně známou součást instalace! Byly to nevzhledné úzké vypínače, které je možno vidět v každém americkém filmu.
Miroslav Minařík, ze dne: 21.04.2006
reklama

V další části se zmíním krátce o elektroinstalačním materiálu ...

Pozastavili jsme se u prezentačního místa, kde bylo na pultě několik rozebraných dílů vypínačů. Na obrázku vidíte vlevo dvě varianty kolébek, s plochou a páčkou. Hned po té, co jsem se vrhl k prohlížení střev jednoho z nich,  se na mne "sýrově" zazubil salesman se sprchou informací.
Jeho "sýrové" opojení ochladila naše otázka "proč všude v Americe vidíme tak škaredé páčkové vypínače". Salesman se jako správný obchodník po chvíli vzpamatoval a s vážným obličejem nám sdělil, že je to vše otázka ceny.
Samozřejmě tento výrok zaujal natolik, že jsme si nechali vysvětlit ten cenový rozdíl, kvůli kterému je někdo ochoten si osadit obydlí tímto "skvostem".

I když si myslím, že chápu americké pohnutky pro používání některých materiálů, stále jsem vychovaný proevropsky a tento design podvědomě nepřijímám. Nutno podotknout, že za dobu našeho pobytu (kdybych si toho cíleně nevšímal) by mě nenapadlo, že mají ošklivé vypínače.

Později naše kroky vedly k první příležitosti, kde byl vidět materiál na obchodním pultě. Stavební supermarket zel proti našim zvyklostem prázdnotou návštěvníků i přes obchodní slogan "Zvládnete to! Pomůžeme.". Plné regály zajímavého zboží, jen ti kutilové chyběli.

Zkusili jsme projít především mezi položkami, které známe z našich podmínek. Obsluha marketu byla opět na obdobné úrovni jako u nás. Nebudu se tajit skutečností, že občas rád procházím obchody s materiálem. Mám rád svou vlastní představu o nabízeném materiálu, který je spotřebitelům dostupný. Samozřejmě v cizině můžete narazit i na nové nebo přímo nezvyklé produkty.

Při pohledu na spojování vodičů smotáním, mě přeběhl mráz po zádech. Na veletrhu jsme se dotazovali několika náhodných elektroinstalatérů, zda takovému spojení věří.
Odpovědí za všechny lze pokládat, že elektrikář spoje řeší tímto typem (klikni) svorky, nebo podobným, i když většinou nic proti smotání nenamítají.

Všichni byli natolik přesvědčiví, že oponovat neřemeslnou prací by bylo v ten okamžik minimálně nediplomatické. A v závěru jsme byli ještě poučeni, že (podobně jako v Německu) se při tvorbě pravidel instalací velice přihlíží na statistiky pojišťoven. A pokud nic nehoří ...

Jaké jsou tedy maloobchodní pořizovací ceny?
Podívejte se například
na tyto 15A vypínače. Oba jsou pro jmenovité napětí 120V. Oba se uvádí s tichým chodem a propojují se pouze měděnými vodiči. Typ vlevo pořídíte za 6 USD za jedno balení s deseti kusy. Typ vpravo pořídíte za 2,50 USD za kus.

Ale to jsem vybral pouze namátkou dva kusy z pestré nabídky spínačových strojků. Pokud chcete sestavit celý přístroj, je nutné dále uvažovat s krycí deskou. Ta tvoří hlavní část viditelného designu.

Podívejme se na některé nejčastější komponenty...

Jednoduchá bílá plastová krycí deska vypínače. Za 13 USD za jedno balení s 25. kusy.

Niklovaná mosazná krycí deska vypínače plošného provedení.
Kus pořídíte za 6 USD.

Přístroj dvojité zásuvky.
Principem srovnatelná s našimi. Samozřejmě že je rozmístění pólů jiné.
Za jedno balení s 10. kusy zaplatíte 5 USD.

Dvojitá zásuvka s proudovým chráničem. Princip chrániče je nám všem dobře známý.
Tento přístroj pořídíte za 14 USD.

Niklovaná mosazná krycí deska dvou zásuvek.
Kus pořídíte za 6 USD.

 

Dvojitá kombo krycí deska pro vypínač a dvě zásuvky (nylon).
Cena 15 USD za balení 25 kusů.

Pro úplnost ještě uvedu instalační krabičku pro tělo vypínače. Plastová s připravenými hřebíky pro rychlé připevnění do dřevěných konstrukcí.
Stojí 0,5 USD.

Další potřebný materiál. Např. malou rozvodnou skříň pořídíte například za 23 USD. Je připravena pro jednofázový přívod třemi měděnými nebo hliníkovými vodiči.

Jednofázový jistič 15A pořídíte za 3,60 USD.

Kabely (obdoba NYM 3x ...) jsou k dostání za metr cca 1,10 - 1,50 USD.

Pojistková vložka
na obrázku vidíte typickou pojistkovou vložku. Balení čtyř kusů vás přijde na 2,60 USD.

Samozřejmě zde tyto informace neuvádím proto, aby se začaly srovnávat s našimi příjmy. USA je množina zcela odlišných dat. A dílčí srovnání je irelevantní.
Proto tento a ostatní články jsou nezbytnou exkurzí pouze k dokreslení celkové mozaiky. Uváděné ceny jsou koncové, tedy reálné, maloobchodní.

Případné další údaje: průměrný roční příjem v USA 33.000 USD, kurz Kč/USD 25,-Kč.

 Příště o naší neohlášené návštěvě v jedné rozestavěné novostavbě v nevadské poušti.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
Hledáte odolná svítidla pro žárovky nebo úsporné zdroje? Používáte na stavbách často pohyblivé prodlužovací přívody? Pak by vás mohla zajímat PUR, prakticky nezničitelná trojzásuvka!
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Hlavním důvodem vývoje nového typu krabice byl zájem zákazníků o zásuvku pro instalaci na omítku, ale bez krycího víčka. To v některých prostorách není z hlediska požadavků na ochranu před vniknutím cizích předmětů a vody nutné ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Jak vést datová vedení bezpečně v průmyslových prostorách? Pokud potřebujete umístit do prostoru krabici, vzniká několik problémů. Zatížení, krytí IP, dostatečný prostor pro případné práce s vedením. V tomto videospotu se seznámíte s řešením KM Rack z AMPERu 2010. Nezapomeňte, že všude nelze použít běžné podpodlažní krabice určené do administrativních prostředí!
Pokud vidíme klubko ohebných husích krků, tak vězte, že nemají všechny značky stejné vlastnosti. Některé jsou více odolné, některé méně, ale to není všechno! Cenový rozdíl není pouze v použité hmotě, ale také v konstrukci. A tam bývá často "zakopaný pes" ...
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933