Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...
  • Jak naplno využít schopností programovatelných relé easyE4? Podívejte se jaké možnosti vám dávají nové přístroje. Od různých způsobů vizualizace procesů až po komunikaci s okolním světem. Ovládněte programování relé easyE4 a staňte se expertem v ...

SOLID Team: Z Ostravice 2005!


Document Actions
SOLID Team: Z Ostravice 2005!
Seznamte se s mou reportáží z výjezdního semináře úzce zaměřeného na revizní techniky drážních zařízení. Konal se v Beskydech v kruhu odborníků zaměřených na tuto problematiku. Víte kdo byly hlavní postavy toho semináře? Podívejte se na podrobnosti v navazující fotogalerii a poslechněte si ukázky přednášek!
Miroslav Minařík, ze dne: 28.09.2005
reklama

V letošním roce jsem si udělal čas a přijal pozvání mých přátel Jiřího Hemerky a Petra Létala na jejich výjezdní XIV. odborný seminář v Ostravici. Hotel Montér, v kterém se celá událost odehrávala z minulosti sice znám, přes to jsem naplánoval trasu v navigačním software Smartmaps, který jak se později ukázalo, byl mou velmi špatnou investicí. Ale to patří do zcela jiného článku ... Má cesta z Brna do Beskyd vedla přes Olomouc, kde se ke mě přidal Ing. Matějka. O svém spolucestujícím jsem věděl pouze, že se jedná o důležitou osobu, kterou musím dopravit do místa určení.

Náš rozhovor počal u automatické převodovky, pokračoval přes navigaci, Jardu Moláka a mou drzou exkurzi Pendolínem, abych nakonec vytušil, že člověk sedící vedle mne je vysoce postaveným odborníkem u Českých drah. I když znám přísloví "mluviti stříbro, mlčeti zlato", zkuste při mé povaze, více než hodinu jízdy autem mlčet! Přímo do obličeje světa znalého spolucestujícího jsem však pohlédl až na přednášce. Té se ujal krátce po našem příjezdu.

Po osmi létech, co jsem v hotelu Montér nebyl, objekt zaznamenal značných změn. Kdybych nepřijel kvůli lidem na semináři, pak bych asi vyrazil na pěší túru po blízkém okolí. Podíval jsem se do programu této události abych si udělal bližší přehled, který vám zde stručně přetlumočím po svém.

Bohuslav Kramerius je také neoddělitelnou součástí Solid Teamu. Jeho přednášky jsou často zařazovány do programu a sluch přednášejících je často zbystřen. Objasňoval problematiku práce na elektrických zařízeních a poukázal na některé aspekty diskutované 50 110.

František Frýbort, odborník z AŽD Praha popisoval návaznosti našich zabezpečovacích systémů na systémy v jiných zemích Evropy. Což je oblast nezbytně nutná pro volný pohyb drážních vozidel mezi jednotlivými státy EU.

Odborník z generálního ředitelství Českých drah Jan Matějka měl přednášku Interoperabilita elektrických zařízení na železnici. Tak detailní a poutavé porovnání napájecích soustav ve světě, bych od nikoho jiného, než od tohoto světoběžníka zřejmě nečekal.

Petr Létal přednášel o aktuálních informacích z energetiky, zvláště pak o novém zákonu o ekologických zdrojích. Srozumitelnou formou uvedl fakta o přechodu domácností z chráněných na oprávněné zákazníky. Mnozí přátelé očekávali, že po té, co Petr ukončí doktorantské studium, bude mít více času. Ovšem to je u kreativního člověka, jako je on málo pravděpodobné.

Jaroslav Smetana informoval o měřicích přístrojích, které zastupuje na našem trhu společnost Blue Panther. Z jeho hovoru vyzařovalo charisma, které ledacos vypovídá o jeho úspěšné práci.

Sympaticky vzhlížející chlapík byl Zbyněk Volejník, hovořil o právních předpisech, jejich změnách a také seznámil s nejčastějšími závadami s kterými se z pohledu dozoru často setkává. Jak se časem ukázalo byl to vrchní rada Drážního úřadu Praha a můj brněnský krajan.

Pavel Svoboda z HS Trans Olomouc krátce seznámil účastníky o konstrukčních vlastnostech Pendolina. A pak uváděl profesní přednášku na téma kolejová vozidla a s tím související novinky.

Olomouckého elektrotechnika Jiřího Hemerku není nutno blíže představovat. Tuto událost odborně garantoval právě on. Což volně přeloženo znamenalo precizní přípravu a otevřené srdce elektrotechnikům.

Seminář byl třídenní, kdy bylo o posluchače postaráno jako na dovolené. Do jisté míry i já některé vzdálené reportáže tak pojímám. Po organizační stránce vše s milým úsměvem zvládala jediná žena, Jitka Hemerková. Jak už to bývá na odborných událostech zvykem, ani zde nechyběly pomůcky a literatura v kontextu s probíranou látkou.

Otázka na odborného garanta Jiřího Hemerku
Mohl bys Jirko prosím našim čtenářům, svými slovy povědět stručně o této letošní události?
Semináře jsou zaměřeny na poslední změny v předpisech tak, aby se zde účastník dozvěděl vždy něco nového. Letos byl stěžejním bodem zákon o Inspekci práce. Na úřadu ČÚBP nyní jiná koncepce, jednak jsou to právní vztahy "zaměstnanec/zaměstnavatel" a novinkou je, že přestal vykonávat dozor. Ale mimo jiné vykonávají kontrolu nad vyhrazeným technickým zařízením, ale pouze z pohledu právních předpisů. To, co samozřejmě zajímá mnohé je skutečnost, že byly nasazeny vysoké sankční roviny za konkrétně stanovené přestupky ...

Více fotografií naleznete zde ve fotogalerii.

Ukázky v mp3
Pro lepší představu zde uvádím ve formátu mp3 několik ukázek z přednášek. Jiří Hemerka komentář ke zpracování pracovních postupů u malých firem (zde). Bohuslav Kramerius upozorňuje na vypracování pracovních postupů (zde). Kdo má být předsedou komise pro určení vnějších vlivů odpovídá Jiří Hemerka (zde). Bohuslav Kramerius podává populární formou důvod proč ne všechny normy jsou česky (zde). Kdo musí podle 50 100 školit "štyřkaře", záznam z diskuze (zde). Výměna nožových pojistek a potřebný předpis, záznam z diskuze (zde). A nakonec ještě jednou k vypracování pracovních postupů malé pracovní skupiny (zde).

A to je prozatím vše o letos konané akci v Ostravici, jejíž kořeny sahají až do předrevolučního období ...

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Solid Team s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933