Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • S ukončením platnosti legendární vyhlášky 50/1978Sb. se nám objevuje na scéně požadavek na svéprávnost. V původním předpisu byl ukryt v potvrzení o zdravotní způsobilosti. Noví, mladí čekatelé na osvědčení dle nařízení vlády 194/22Sb. nejsou zatížení ...

Jsou nám technické normy diktovány Bruselem?


Document Actions
Článek
Jsou nám technické normy diktovány Bruselem? Má ještě smysl vypracovávat normy národní? Vždyť dnes všechno přichází z Bruselu.
Vincent Csirik, ze dne: 10.12.2004
reklama

Normy nepřicházejí z Bruselu, přestože je v belgickém hlavním městě, které se stalo synonymem Evropské unie, sídlo CEN a CENELEC (což jsou neziskové evropské asociace, které zajišťují tvorbu evropských norem EN a jiných dokumentů ve všech oblastech technické normalizace kromě telekomunikací - ETSI).

  • Normy jsou, a to je třeba stále znovu opakovat, vypracovávány na základě konsensu při společné práci expertů, delegovaných národními normalizačními organizacemi.
  • Každý, kdo se tohoto procesu zúčastní, přináší nejen svoji odbornost a svoje zkušenosti, nýbrž také stanovisko, které je odsouhlaseno na národní úrovni tak, aby výsledek co nejvíce vyhovoval i národním potřebám té které země.
  • Spolupráce při tvorbě evropských technických norem tedy předpokládá kvalitní projednání všech návrhů na národní úrovni, což vyžaduje aktivní spolupráci s odborníky z praxe. A čím dříve se tito odborníci zapojí, tím větší jsou možnosti ovlivnit obsah budoucí evropské technické normy, tím dříve mají k dispozici informace, které mají v řadě případů strategický charakter. Po vydání normy je nutné již všechny parametry akceptovat.
  • Normy národní, i když v omezené míře, mají však stále své opodstatnění. A to ze dvou důvodů. Jednak je hodně oborů činností, které (ještě) nevyžadují řešení na evropské úrovni, jednak zde mohou být zpracovány nové odborné oblasti, které později mohou být předloženy jako fundovaný základ práce na evropské úrovni.
  •  
     

     

    TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
    ČAS ÚNMZ ČNI
    Zaslání vizitky
    Zobrazit záznam v adresáři


    FIREMNÍ TIPY
    Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
    Terminolog
    Týdenní přehled
    Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
    Vyhledávání
    Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



    Panacek
    reklama
    Tiráž

    Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

    ISSN 1212-9933