Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Nová éra přípravy na pravidelné přezkušování elektrotechniků je zde, a s ní přichází i příslušná publikace. Aktuální vydání dle současných předpisů a norem je k dispozici v 16. aktualizovaném vydání. Co se dozvíme? Jaká je struktura zkoušky a jak se ...

Osvetlenie pracovísk musí vyhovovať európskej technickej norme ...


Document Actions
Osvetlenie pracovísk musí vyhovovať európskej technickej norme ...
Osvetlenie pracovísk musí vyhovovať európskej technickej norme aj na Slovensku a v Česku. ... norma stanovuje požiadavky na osvetľovacie systémy pre väčšinu vnútorných pracovných miest a ich pridružených plôch z hľadiska zrakovej pohody .....
Pavol Horňák, ze dne: 22.06.2005
reklama

Európska norma EN 12464 – 1 existuje v slovenskej (STN EN 12464 – 1 Svetlo a osvetlenie. Osvetlenie pracovných miest. Časť 1: Vnútorné pracovné miesta) aj v českej verzii (ČSN EN 12464 – 1). Normu STN EN 12464 – 1 vydal v roku 2004 Slovenský ústav technickej normalizácie (www.sutn.sk) a normu ČSN EN 12464 – 1 Český normalizační institut (www.cni.cz). Obe verzie majú rovnaké postavenie ako oficiálne verzie v anglickom, francúzskom a nemeckom jazyku.

Táto medzinárodná norma stanovuje požiadavky
na osvetľovacie systémy pre väčšinu vnútorných pracovných miest a ich pridružených plôch z hľadiska zrakovej pohody (keď sa pracovníci cítia príjemne) a zrakového výkonu (kedy sú pracovníci schopní vykonávať zrakové úlohy aj v ťažkých podmienkach a pri dlhšom trvaní). Táto európska norma neposkytuje konkrétne riešenia, ani neobmedzuje voľnosť návrhov pri využití nových metód alebo použití nových zariadení.

Hlavné parametre určujúce dostatočné a vhodné osvetlenie vnútorných pracovných miest a ich pridružených plôch sú:
• rozloženie jasu v zornom poli,
• osvetlenosť a jej rozloženie v mieste zrakovej úlohy a v jej bezprostrednom okolí,
• obmedzenie oslnenia spôsobeného svietidlami alebo oknami s veľkým jasom,
• smerované osvetlenie miesta zrakovej úlohy,
• voľba farebného vzhľadu svetla a podania farieb predmetov a ľudskej pokožky v miestnostiach,
• mihanie a stroboskopické účinky,
• vizuálny kontakt s vonkajším prostredím.

V tejto norme sú zapracované nové termíny a definície.
Všetky odporúčané hodnoty osvetlenosti uvedené v norme STN EN 12464 – 1 sú hodnotami udržiavanej osvetlenosti. Táto norma stanovuje nové požiadavky na hodnotenie oslnenia a hraničné hodnoty jasu svietidiel pre vnútorné pracovné miesta so zobrazovacími zariadeniami obsahujúcimi zobrazovacie jednotky. Projekt osvetlenia musí byť vypracovaný s uvažovaním celkového udržiavacieho činiteľa vypočítaného pre zvolené osvetľovacie zariadenie, prostredie a stanovený plán údržby. Táto európska norma vyžaduje zvoliť vhodnú osvetľovaciu sústavu na osvetlenie daného priestoru bez plytvania energiou. Dôležité však je, aby sa z dôvodu znižovania spotreby energie nezľavovalo z vizuálnych vlastností osvetľovacej sústavy. Keď sa overuje návrh osvetlenia vnútorných pracovných miest a ich pridružených plôch, meracie body sa musia zhodovať s bodmi alebo sieťou bodov v návrhu. Keď sa overuje osvetlenie, dôraz sa má klásť na kalibráciu použitých fotometrov, zhodu svetelných zdrojov a svietidiel s uvedenými fotometrickými údajmi a zhodu predpokladaných hodnôt činiteľov odrazu povrchu, atď. v návrhu s ich skutočnými hodnotami.

Český normalizační institut (ČNI) vydal v roku 2004
aj Technickú normalizačnú informáciu TNI 36 0450 Rušivé oslnění při osvětlovaní vnitřních prostorů, ktorá umožňuje bezproblémové používanie európskej normy EN 12464 – 1. Technická normalizačná informácia obsahuje preklad technickej správy CIE 117:1995, na ktorú sa norma EN 12464 – 1 odvoláva.

Zmeny v tejto európskej norme sú súčasťou inžinierskych programov DIALux Version 3.1.5 (www.dial.de) a RELUX Professional vo verzii 2004 – 2 (www.relux.ch), ktoré sa predávajú aj v češtine. Je dôležité, že vydaním normy STN EN 12464 – 1 a ČSN EN 12464 – 1 sa všetky národné normy, ktoré sú v rozpore s normou EN 12464 – 1 musia zrušiť.

Prof. Ing. Pavol Horňák, DrSc.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Podívejte se, jak vypadá nová linka! Videospot ukazuje výrobu nosných systému na nové lince! Stavba nové výrobní haly a nákup technologie na výrobu kabelových žlabů dovoluje Koposu Kolín nabídnout zákazníkům kabelové nosné systémy vyráběné na vlastním výrobním zařízení. Jde především o nové kabelové žlaby Jupiter s mnoha technickými přednostmi a inovované kabelové žlaby Mars přizpůsobené potřebám montážníků ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933