Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

Požadavky na elektrická zařízení strojů (1.)


Document Actions
Požadavky na elektrická zařízení strojů (1.)
Víte v které všeobecně harmonizované normě jsou požadavky a doporučení zaměřené na bezpečnost osob a majetku, shodu řízení s provedeným úkonem a snadnost údržby? Záměrem tohoto příspěvku je uvedení některých požadavků na elektrická zařízení tak, jak je doporučeno v evropské harmonizované normě EN 60204-1 ...
František Valenta, ze dne: 14.06.2005
reklama

Záměrem tohoto příspěvku je uvedení některých požadavků na elektrická zařízení tak, jak je doporučeno v evropské harmonizované normě EN 60204-1, která je zapracována do harmonizované normy ČSN EN 60204-1, uvedená norma má vztah k nařízení vlády č.17/2003 Sb. a 24/2003 Sb. ve smyslu platného znění zákona č.22/1997 Sb. Uvedená norma je typu B tj. v normách pro jednotlivé typy zařízení. Je to důležité nejen pro tvorbu norem typu C, ale i pro navrhování strojů, jestliže pro ně příslušná norma typu C neexistuje. Dále je tato skutečnost důležitá i pro strojní zařízení při posuzování těchto zařízení ve smyslu zákona č.22/1997 Sb. a NV č.24/2003 Sb. (odpovídá evropské směrnici 98/37/EC dříve 89/392/EEC). Proto je dále uveden postup uplatňování těchto požadavků, jak je navržen v rámci tvorby bezpečnostních norem technickými komisemi CLC/TC 44X a IEC TC 44.

Se vstupem České republiky do Evropské unie, došlo ke změnám nařízení vlády na výrobky nízkého napětí, požadavky na elektromagnetickou kompatibilitu a strojní zařízení.

 Výrobek - požadavekEvropská směrniceNařízení vlády (před vstupem do EU)Nařízení vlády (po vstupu do EU)
1Zařízení nízkého napětí (nn) 73/23/EECNV č.168/1997 Sb.17/2003 Sb.
2Elektromagnetická kompatibilita (EMC)89/336/EECNV č.169/1997 Sb.18/2003 Sb.
3Strojní zařízení98/37/ECNV č.170/1997 Sb.24/2003 Sb.

Závaznost jednotlivých norem je dána jejich vyhlášením jako norem harmonizovaných i když splnění požadavku stanoveného EU směrnicemi je možné prokázat i jiným způsobem. Tato možnost však nebývá výrobci vzhledem k legislativnímu řešení využívána.

ČSN EN 60204-1, Bezpečnost strojních zařízení - Elektrická zařízení strojů - Část 1: Všeobecné požadavky, je všeobecná harmonizovaná norma ve které jsou požadavky a doporučení zaměřeny na:

  • bezpečnost osob a majetku;
  • shodu řízení s provedeným úkonem;
  • snadnost údržby.

Vysokých výkonů strojů (elektrická zařízení), nesmí být dosahováno na úkor těchto záměrů.
Norma stanoví všeobecné požadavky na elektrická zařízení jak jednotlivých strojů, tak skupiny strojů, jejichž funkce je vzájemně koordinována. Nové, u nás zavedené, vydání základní normy pro elektrická zařízení strojů se od předchozích liší tím, že rozsah platnosti normy není omezen jen na původě uváděné pracovní stroje, ale zahrnuje všechny stroje (strojní zařízení), na něž se vztahuje Směrnice EU pro bezpečnost strojního zařízení (98/37/EC) a tedy i nařízení vlády 24/2003 Sb. Ve smyslu této směrnice a uvedeného nařízení vlády je strojní zařízení sestava částí, z nichž alespoň jedna je pohyblivá, přičemž tyto části jsou vzájemně propojeny a spojeny s příslušnými ovládači, řídicími a silovými obvody atd., za účelem zpracování, úpravy, dopravy nebo balení materiálu. Strojním zařízením se rozumí rovněž soubor strojů, které jsou za účelem společné činnosti sestaveny a řízeny tak, aby pracovaly jako jeden celek.

 

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Vnější atmosférické vlivy působí na ocel a vytvářejí různě velké riziko koroze. Vhodně zvolená povrchová úprava kabelového systému je účinnou ochranou proti korozní agresivitě. Podle průměrného korozního úbytku tloušťky zinku v daném korozním prostředí je možné vybrat vhodnou povrchovou úpravu. Kopos Kolín nabízí ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933