Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • S ukončením platnosti legendární vyhlášky 50/1978Sb. se nám objevuje na scéně požadavek na svéprávnost. V původním předpisu byl ukryt v potvrzení o zdravotní způsobilosti. Noví, mladí čekatelé na osvědčení dle nařízení vlády 194/22Sb. nejsou zatížení ...

Kvalifikace dodavatelů elektroinstalace (6.)


Document Actions
Kvalifikace dodavatelů elektroinstalace (6.)
Kdy může začínající dodavatel o zkušební kvalifikaci? Jak časté revizi podléhá vydaný kvalifikační certifikát? ... a základě doporučení musí výbor pro kvalifikaci neprodleně prozkoumat žádost. Žadatel musí být informován o rozhodnutí po jeho přijetí a uskutečnění ...
Karel Dvořáček, ze dne: 18.04.2005
reklama

Doporučení pro rozhodnutí
Kvalifikační orgán musí zkoumat soulad žádosti s kritérii stanovenými v článcích normy [Technické specifikace]. Výsledkem zkoumání musí být doporučení pro rozhodnutí, které se předloží kvalifikačnímu výboru.

Ohodnocení žádosti
Na základě doporučení musí výbor pro kvalifikaci neprodleně prozkoumat žádost. Žadatel musí být informován o rozhodnutí po jeho přijetí a uskutečnění.

Udělení certifikace [osvědčení]/zamítnutí
Je-li žádost schválena, musí kvalifikační orgán vydat kvalifikační certifikát a zaznamenat kvalifikaci do kvalifikačního registru [rejstříku] během 5 pracovních dnů.
Je-li žádost zamítnuta, musí kvalifikační orgán písemně oznámit žadateli toto rozhodnutí během 5 pracovních dnů. Uvedené oznámení musí obsahovat důvody pro rozhodnutí a informovat žadatele o proceduře odvolání. Nová žádost pro totéž oddělení může být předložena kterémukoliv kvalifikačnímu orgánu, ne dříve než po šesti měsících počínaje datem zamítnutí.

Autorizace vrcholového vedení
Výbor pro kvalifikaci může autorizovat vrcholové vedení kvalifikačního orgánu k přijímání rozhodnutí v zájmu výboru pro kvalifikaci.

Lhůta platnosti certifikátu [osvědčení]
Vydaný kvalifikační certifikát podléhá revizi dokumentace každé tři roky. Technická oprávněnost musí být rovněž revidována každé tři roky. Měsíc před vypršením této lhůty musí kvalifikovaný dodavatel zaslat dokumenty umožňující kvalifikačnímu útvaru revidovat kvalifikaci.

Během procedury revize trvá platnost kvalifikace.

Zkušební kvalifikace
Žadatel, který je začínajícím dodavatelem, může požádat o zkušební kvalifikaci, pokud splňuje:

a) administrativní a právní kritéria s určenými výjimkami.
b) finanční kritéria stanovená v článku této normy;
c) technická kritéria stanovená v článku této normy, s výjimkou referencí o již dokončených pracích.

Je-li žadatel již kvalifikován v jiných oblastech a ještě chce pracovat v určité další, aby v ní získal potřebnou zkušenost, platí pouze c). V každém případě bude žadatel kvalifikován jako "S", tj. "začínající dodavatel", v oblasti (oblastech) ve kterých se rozhodl získat zkušenost. Časová lhůta, po kterou může mít dodavatel kvalifikaci "S", nesmí překročit dva roky, pokud není prodloužena o další jeden rok předložením uspokojivé reference, nebo je-li dodávka rozpracována. Dodavatelé, kterým se nepodaří poskytnout důkaz o provedení práce ve výše stanovené lhůtě, ztratí jejich "S" kvalifikaci a stanou se nekvalifikovanými v dotyčné oblasti. Před podáním nové žádosti o kvalifikaci musí uplynout doba jednoho roku.

Procedura revize
Kvalifikační orgán informuje kvalifikovaného dodavatele šest měsíců před revizí jeho kvalifikace o požadavku na obnovení hodnotící procedury. Musí vyzvat kvalifikovaného dodavatele, aby předložil příslušnou aktualizaci nebo potvrzení informací obsažených ve svazku žádosti.

pokračování ....

 

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933