Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...
  • Jak naplno využít schopností programovatelných relé easyE4? Podívejte se jaké možnosti vám dávají nové přístroje. Od různých způsobů vizualizace procesů až po komunikaci s okolním světem. Ovládněte programování relé easyE4 a staňte se expertem v ...

Unie elektrotechniků slaví první rok


Document Actions
Unie elektrotechniků slaví první rok
Unie elektrotechniků České republiky má 16. 3. 2005 roční výročí své existence. Tehdy před rokem se konal ustavující sněm, který zvolil statutární zástupce a schválil Statut a ostatní vnitřní normy včetně strategie její činnosti a působnosti.
Julius Růžička, ze dne: 3.03.2005
reklama

Unie elektrotechniků České republiky má 16. 3. 2005 roční výročí své existence. Tehdy před rokem se konal ustavující sněm, který zvolil statutární zástupce a schválil Statut a ostatní vnitřní normy včetně strategie její činnosti a působnosti. Funkčně však existuje od 9. 9. 2003, kdy byla zakládajícími společenstvy, cechy,svazy a elektrotechnickými sekcemi při některých OHK podepsána dohoda o jejím vzniku. Členy UE ČR tak jsou Moravskoslezský elektrotechnický svaz(MSES),Elektrotechnické živnostenské společenstvo(EŽS) Brno, Sekce elektrotechniků jižní Moravy(SejM) Brno při KHK Brno, Cech elektrotechniků Jihlavska, Cech elektro Žďár n/S., Elektrotechnický cech Zlín, Berounský elektrotechnický cech, Sekce OHK Děčín, Sekce OHK Kladno, Český elektro svaz Praha (ČES), Cech elektrotechniků regionu Olomouc, Elektrotechnický cech Liberec při KHK Liberec. Dále se jednání o Dohodě zúčastnili ale dohodu nepodepsali statutární zástupci Elektrotechnického svazu českého Praha (ESČ) a Elektrotechnického cechu plzeňského regionu. Elektrotechnici tak v UE ČR mají zastoupení z 8 krajů ČR. Morava a Slezsko jsou zastoupeny a Čechy částečně. Účast na dění v UE ČR a na dění v elektrotechnické profesi je však přístupna i dalším zájemcům z ostatních krajů a případně i okresů (ty nezanikly, zanikly jen OÚ), zájemci mají tzv. dveře otevřené (informace na 606 634 066).
Zde je nutné sdělit, že UE ČR nikdy netvrdila a nikdy tvrdit nebude, že zastupuje všechny elektrotechniky. Zastupuje jen ty, kteří o to projevili zájem svým členstvím v zúčastněných subjektech nebo registrací v Krajských elektrotechnických uniích. Uvědomuje si však, že zastoupení být musí, nemohou za sebe jednat všichni a každý zvlášť. Proto vždy formou „kulatého stolu“ chce jednat jak s profesionály, tak s těmi, kteří na různých úrovních rozhodují. Je ku škodě věci, že existující profesní subjekty to takto necítí a někdy jednají samostatně bez konzultace. Nechceme rozhodovat nebo schvalovat, chceme jednat a dospět ke společnému řešení s nutným kompromisem.

Pokud budu hodnotit uplynulých jeden a půl roku, tak je nutné nejdřív poděkovat všem těm, kteří se ve svém volném čase nebo na úkor svého podnikání a na své náklady zajímají o naší profesi a chtějí se aktivně podílet na jejím vývoji.

První prezentaci UE ČR na veřejnosti jsme měli na BSV v září 2004. Tady je slušné poděkovat sponzorům, zejména KOPOS Kolín, několika firmám ze Zlínského kraje, z Ostravy a OHK Liberec. Jejich dary nám tuto prezentaci částečně umožnily. Nesmíme však zapomenout na Veletrhy Brno a.s., které se o naší prezentaci přičinily měrou největší. Děkujeme všem!

Letos nabídneme elektrotechnické veřejnosti konzultace a diskusi na 13. mezinárodním veletrhu elektrotechniky a elektroniky AMPER 2005, kde jsme spolu s ČVUT FEL Praha převzali odbornou záštitu. První den tj. 5. 4. 2005 se koná 2. sněm UE ČR, kterého se zúčastní vždy 5 delegátů z každého členského kraje. Zájemci z ostatních krajů se mohou, po konzultaci s předsedou UE ČR, zúčastnit jako hosté. Mezi hosty, kteří jsou pozváni jsou zástupci EZÚ Praha, ČNI Praha, ČÚBP a ITI Praha, ČKAIT, HK ČR, Komory BOZP a PO, Českomoravské elektrotechnické asociace, redaktoři odborných časopisů a vydavatelů technické literatury, Českého svazu zaměstnavatelů v energetice, ESČ a další zejména z výrobních podniků. Po skončení jednání 2. sněmu UE ČR se delegáti a pozvaní hosté zúčastní jednání „Konference o vzdělávání, kvalifikacích a kvalitě“. Tato Konference má formou „kulatého stolu“ umožnit přítomným si navzájem sdělit vše to na čem pracují, o čem jednají, co připravují ve vztahu k elektrotechnické profesi tak, aby se daly některé činnosti spojit, projednat či jinak připravit ve prospěch profese a ne jednotlivých firem či jedinců. Hlavním cílem Konference je dostat „k jednomu stolu“ všechny subjekty a jejich zástupce, kteří mají jakýkoliv vliv na elektrotechnickou profesi. Z jejich účasti lze pak vyčíst zájem o jednotnou a jednu profesi. UE ČR spolu s EZÚ Praha přijde také se společným projektem Značky kvality a bezpečnosti elektroinstalací. Více se o tomto projetu veřejnost doví po projednání s ostatními subjekty aby nedocházelo k mylným a neuceleným informacím jak z minulosti známe třeba „zaručeně pravé změny vyhlášky 50“. Konečné a ucelené závěry od první takové konference nelze očekávat. Očekáváme však naplnění smyslu konference tj. přiznání se k odpovědnosti za jednodušší přístup k jednoznačným profesním informacím a „připravit půdu“ pro další jednání např. o koncepci celoživotního vzdělávání, jak si je kdo představuje, zda je úměrná finanční zátěž profesionála k jeho činnostem, jak si kdo představuje akreditace, certifikace, osvědčení, oprávnění, autorizace atd., jejich nutnost a obsah.

Očekáváme diskusi o kontrolách a dozoru. Co, kde a kdy má dozorovat stát, zda ve vztahu k ochraně spotřebitele má být dílo kontrolováno kým a kdy, zda je spotřebitel, kromě svých práv i odpovědný za kvalitu, kterou určuje svou cenovou politikou atd. Z výše uvedených důvodů není možné zajistit na Konferenci účast pro širokou veřejnou. O průběhu budou zájemci informováni prostřednictvím odborných časopisů a pro širokou diskusi(bude-li o ni zájem) připravujeme dvě konference (v Čechách a na Moravě) se stejným zaměřením ještě v letošním roce a bude-li to nutné i v 1. pololetí.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
Elektroinstalační krabice do zateplení a montážní deska do zateplení vyráběné v Koposu Kolín přinášejí konkrétní řešení elektroinstalace při dodatečném zateplování fasád, které na trhu chybělo. Více informací o těchto produktech naleznete zde ...
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Těsně před konáním AMPERu 2011 jsme se s kamerou zastavili pozdravit zakladatele a členy Žďárského elektrotechnického cechu. Toto slavnostní setkání se uskutečnilo na ranči dvou elektrotechniků Jana Štefáčka a Luboše Pajla v Hamrech u Žďáru. Průvodní slovo měl samozřejmě cechmistr Jaroslav Miklík, který poukázal na osobnosti a pamětníky, kteří nám k tomuto výročí řekli několik slov na kameru. Více sledujte v tomto videoklipu ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933