Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Evropská unie umožňuje firmám a OSVČ poskytovat služby po celé EU, aby se snížila byrokracie a zlepšila spolupráce mezi zeměmi. V Česku platí zákony, které toto upravují. Firmy mohou posílat zaměstnance na zakázky do jiných zemí a podnikatelé mohou ...
  • Konference plná informací o kybernetické bezpečnosti, bezpečnosti datových sítí, monitoringu, výstavbě sítí, legislativě a třeba i souvislostí s ai. Zajímat to nebude jen majitele firem ale hlavně techniky, kteří bezpečnost realizují. A co ti, co řeší ...

Sortiment 3M pro elektrotechniku a elektroniku


Document Actions
Sortiment 3M pro elektrotechniku a elektroniku
Sortiment 3M pro elektrotechniku a elektroniku! Firma 3M oznamuje: „My jsme připraveni!“ Nové směrnice na obsah škodlivých látek v v elektrických a elektronických zařízeních platí v Evropské unii už od začátku roku 2003 a od července 2006 významně omezují (resp. zakazují) používání nebezpečných látek v těchto výrobcích...
Pavel Mužík, ze dne: 22.02.2005
reklama

...dokončení
Sortiment 3M pro elektrotechniku a elektroniku
Společnost 3M dodává pro výrobce (ale i pro jiné uživatele) kromě jiného:

Elektrotechnické pásky
3M přišla jako první na světě na trh s tzv. izolačkou, tedy izolační páskou na bázi PVC. Bylo to už v roce 1946. Od té doby vyrábí nejkvalitnější izolační pásky na světě dodnes.

Pryskyřice a zalévané kabelové souboryV tomto oboru přišla společnost 3M jako první na světě s metodou ekologického míchání a plnění dvou složek v uzavřeném systému (v jednom sáčku). Tento postup se všeobecně rozšířil.

Teplem smršťované trubice a tvarované prvky
Jde o desítky typů s různými vlastnostmi podle konkrétních aplikačních požadavků. Vyrábíme materiály pro každého elektrikáře, ale i pro leteckou techniku a elektroniku.

Za studena smršťované trubice a tvarovky
Jde o technologii, vyvinutou ve 3M začátkem sedmdesátých let minulého století. Dnes tuto metodu napodobuje celá řada výrobců. Největší rozšíření nalezla v technice kabelových souborů vysokého napětí, kde zásadním způsobem zkrátila a zjednodušila montáž, odstranila čekací doby (na vychladnutí) a vyloučila vliv chyby montéra na kvalitu souboru (montér je nejslabším článkem z hlediska zajištění kvality souboru a tedy celé VN sítě).

Společnost 3M přišla jako první na světě s řadou dalších technických řešení, která se pak stala současní běžné praxe (z kabelové techniky jmenujme například ještě tzv. kontaktní pružiny, uvedené na trh v roce 1976).
Společnost 3M vyrábí také širokou škálu materiálů, určených pro elektrotechnickou a elektronickou výrobu, tedy právě pro oblast, kterou řeší směrnice RoHS. Jedná se o:

  • speciální lepicí izolační pásky na bázi polyesteru, skelné tkaniny, epoxidů, polyimidu (kaptonu), PTFE (teflonu) a dalších materiálů,
  • kovové pásky s vodivým lepidlem (pájitelné), určené pro řešení dílčích problémů v antistatice a elektromagnetické kompatibilitě (EMC),
  • speciální elektrotechnické zalévací pryskyřice pro zalévání čidel, cívek a podobných dílů,
  • práškové elektrotechnické pryskyřice pro izolaci a mechanické zpevnění (a zaoblení hran) např. u toroidních transformátorů, případně nahrazující drážkovou izolaci v malých motorech až do napěťové hladiny 600V,
  • širokou škálu konektorů a kabelů pro elektroniku, včetně konektorů na optická vlákna (FO). 3M dodává i speciální  konektor s roztečí pinů pouhých 0,3 mm.
  • moderní ekologické chemikálie na bázi fluoru, určené pro pájení v parách, speciální čištění a chlazení, pasivaci PCB či testování hotových sestav. Dodává i speciální příměsi do kabelových směsí, které zlevňují a zrychlují produkci kabelů a jiných extrudovaných plastový produktů (z PP, PE).


Použití trubic, smršťovaných za studena na ochranu koncovek koaxiálních kabelů (UMTS)

Novinky
V současné době přichází 3M na trh s novou řadou teplem smršťovaných trubic pro všeobecné použití. Tyto výrobky mají označení GTI-3000 a splňují směrnici RoHS. Dodávají se jak barevné bez lepidla, tak i černé s lepidlem (GTI-A 3000) v širokém rozsahu průměrů.

Nová skupina výrobků pro EMC
nové typy kovových pásek, včetně laminovaných (s izolační vrstvou), nové typy pokovených tkanin (napařená měď, nikl, stříbro či zlato), jemné kovové pleteniny, ale i vícevsrtvé kompozity, vodivá těsnění a pružné materiály, pohlcující elektromagnetické vlnění (EMI).

Výroba konektorů a kabelů
postupně přechází na používání materiálů, které splňují RoHS (převážná většina výrobků je dnes již upravená).

Složení nejběžnější izolační a ochranné pásky
pro elektrotechnickou výrobu, pásky Scotch 1350 bylo také upraveno a inovovaný typ Scotch 1350F splňuje RoHS.
Kabely s MDR konektory pro vysokorychlostní přenosy (Video Data Transmission Systém) se nabízí v provedení s 25, ale nově i s 36 a 50 piny v různých délkách.


Koncovka 3M na kabel 22kV – montáž metodou smršťování za studena
 

Konektory Mini-Clamp (371 Series) a Link Connector (381 Series)
představují levné a praktické řešení pro nejrůznější aplikace v ovládací technice (připojení senzorů a periférií). Mohou se použít jak na diskrétní vodiče, tak i na ploché kabely.

Nová konstrukce lan
na VN a VVN přenosová vedení, označená ACCR, umožňuje zvýšit 2 až 3x přenosovou kapacitu vedení bez výměny stožárů a izolátorů.

Rozšiřuje se nabídka
ohebných a vícevrstvých plošných spojů pro vysokou hustotu montáže, dále anizotropicky vodivé lepicí vrstvy, lepicí vrstvy odvádějící teplo do chladičů elektronických součástek, ochranné fólie na displeje a citlivé povrchy.

Fólie
rozvádějící definovaným způsobem světlo pro použití ať už v architektuře, interiérech, nebo ve speciálních displejích, fólie zjasňující a zvyšující kontrast displeje monitorů a mobilů (Vikuiti).

Bezpečnostní štítky
pro zjištění vniknutí do obalu nebo do zařízení (ať už veřejně, nebo skrytě).

Dotykové senzory a monitory
s konstrukcí, zajišťující dlouhodobou životnost (touch screen).

Nová řada markerů
pro vyhledávání míst na podzemních liniových vedeních, s možností digitálního záznamu dat, už byla v tomto časopise zmíněna.


Zalévání spojky na kabel NN – uzavřený systém 3M na míchání a plnění
 

Nová řada mechanických spojek
pro optické kabely (FO) s revolučním mechanickým uzávěrem (podobný uzávěru u lyžařských bot).
Materiály pro výrobu membrán palivových článků jsou také už ve stádiu zavádění do prodeje.
O každé z těchto novinek by bylo možno popsat celý rozsáhlý článek, ale mnoho informací je možné získat i na internetových stránkách www.3m.com (v angličtině).

Postavení firmy 3M ve světě
Společnost 3M existuje už od roku 1902 a už od počátků jí charakterizuje mimořádná schopnost přicházet se zásadními novinkami a inovacemi. Souvisí to s tím, že firma vynakládá 7% obratu (tedy přes 1mld USD ročně) na vývoj a výzkum, ale také s programem, nazývaným „15%“. Tento program, využívaný už desítky let, zaručuje každému pracovníku ve výzkumu 15% jeho pracovní doby na projekty, se kterými přišel sám. Lidově bychom řekli, že si hodinu a čtvrt denně může „hrát“.
O postavení 3M ve světě vypovídají nedávno zveřejněné výsledky průzkumu, který každoročně provádí Financial Times ve spolupráci s PricewaterhouseCoopers. Výsledky i postupy hodnocení jsou veřejně přístupné na webu (www.pwc.com). Bylo dotazováno téměř 1000 respondentů, a to generálních ředitelů největších firem z 25 států světa (z různých oborů), vybraná skupina investičních manažerů, pracovníků z nevládních institucí a komentátorů z médií. V tomto rozsáhlém výzkumu byla společnost 3M vyhodnocena mezi nejvíce respektovanými firmami jako 11. na světě a z hlediska inovativnosti (přinášení nových řešení) jako 7. na světě.
Pokud máte zájem o výrobky firmy 3M, rádi vám poradíme na adrese uvedené na závěr tohoto článku.


Izolační pásky: vlevo Temflex (páska pro každého elektrikáře), vpravo Scotch Super 33+,  nejkvalitnější izolační páska pro kabelovou techniku
 

Prodej většiny výrobků se odehrává u našich distributorů. Jejich adresy rovněž obdržíte v naší centrále (uveďte vždy obor, o který se vám jedná, protože naši autorizovaní distributoři jsou specialisté ve svém oboru).
Těšíme se také na setkání s vámi na veletrhu AMPER ´05.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
Kam se v budovách vyvíjí uplatnění vysokorychlostních dat optickými vlákny? Příchod elektroinstalačních podomítkových trubek Fraenkische se zabudovaným optickým vláknem se datoval dřív než známost standardů datových přenosů Industry 4.0. Trubky s označením FFKuS DATALIGHT se v českých e-shopech objevují, ale na běžných stavbách určitě ne. Jde o speciálku, říkají dataři, v běžném obydlí stačí spotřebiteli Wi-Fi. Jiná situace může ...
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933