Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

Prevence elektrických rizik u strojních zařízení (1.)


Document Actions
Prevence elektrických rizik u strojních zařízení (1.)
Co přijala ČR v souladu se zákonnými požadavky na bezpečnost strojů a technických zařízení podle Zákoníku práce? Jak mají být uspořádána ovládací zařízení?
František Kosmák, ze dne: 3.11.2004
reklama

V souladu se zákonnými požadavky na bezpečnost strojů a technických zařízení podle Zákoníku práce přijala ČR pro oblast prevence rizik a vytvoření podmínek bezpečné, nezávadné a zdraví neohrožující pracovní prostředí řadu opatření.

Pro oblast strojních zařízení je to Nařízení vlády (dále jen NV) č. 24 z 11. února 2003, které nabylo účinnosti dnem vstupu smlouvy o přistoupení ČR k Evropské unii 1. 5. 2004. Toto nařízení stanovuje technické požadavky na strojní zařízení a vláda ČR ho vydala jako prováděcí technický předpis k zákonu č. 22/1997 Sb. o technických požadavcích na výrobky v platném znění k provedení těchto částí zákona: § 11 odst. 2 (autorizace), § 11a odst. 2 písmeno c) (certifikace), § 12 odst. 1 a 3 (posuzování shody a stanovené výrobky, které představují zvýšenou míru ohrožení oprávněného zájmu) a § 13 odst. 2 (povinnost výrobce nebo dovozce stanoveného výrobku před jeho uvedením na trh vydat písemné prohlášení o shodě výrobku s technickými předpisy způsobem odpovídajícím stanoveným postupům shody.

NV č. 24/2003 Sb. uvádí tato přechodná a závěrečná ustanovení:

  • 1) Platné certifikáty nebo jiné dokumenty vydané na základě nařízení vlády č. 170/1997 Sb., ve znění nařízení vlády č. 15/1999 Sb. a nařízení vlády č. 283/2000 Sb., mohou být použity pro účely posuzování shody podle tohoto nařízení, pokud nebudou zrušeny za podmínek stanovených zákonem.
  • 2) Osoby pověřené k činnostem při posuzování shody podle nařízení vlády č. 170/1997 Sb., ve znění nařízení vlády č. 15/1999 Sb. a nařízení vlády č. 283/2000 Sb., se považují za autorizované osoby podle tohoto nařízení.

Zrušuje se:

  • 1. Nařízení vlády č. 170/1997 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na strojní zařízení
  • 2. Nařízení vlády č. 15/1999 Sb., kterým se mění nařízení vlády č. 170/1997 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na strojní zařízení
  • 3. Nařízení vlády č. 283/2000 Sb., kterým se mění nařízení vlády č. 170/1997 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na strojní zařízení, ve znění nařízení vlády č. 15/1999 Sb.

Základní požadavky na ochranu zdraví a bezpečnost při konstrukci a výrobě strojních zařízení a bezpečnostních součástí jsou závazné a jsou seskupeny podle nebezpečí, kterých se týkají (nejen elektrická nebezpečí). Představují tak základní prevenci rizik.

V konstrukční oblasti strojního zařízení jsou to zejména následující elektrické nebo elektrickou energií napájené části:

  • - Osvětlení:
    dostatek osvětlení vhodného pro dané operace, vyloučení oslnění, rušivých stínů a stroboskopického jevu.
  • - Ovládání:
    ovládací systémy musí snést zátěž běžného použití a musí odolávat vnějším vlivům. Chyby v logice nesmí vést k nebezpečným situacím.

Ovládací zařízení musí být:

  • a) zřetelně viditelná a rozlišitelná a v případě potřeby vhodně označena
  • b) umístěna tak, aby umožňovala bezpečné a pohotové ovládání , bez časových ztrát a bez možnosti záměny
  • c) provedena tak, aby byl pohyb ovládacího zařízení ve shodě s jeho účinkem
  • d) umístěna vně nebezpečného prostoru a s výjimkou určitých ovládacích zařízení, je-li to nezbytné, například nouzová zastavení nebo ovládací panely pro programování robotů
  • e) umístěna tak, aby při jejich ovládání nevzniklo další nebezpečí
  • f) provedena nebo chráněna tak, aby žádoucí účinek, může-li způsobit nebezpečí, nemohl vzniknout bez záměrného zásahu
  • g) zhotovena tak, aby vydržela předpokládaná namáhání; zvláštní pozornost je třeba věnovat zařízení pro nouzové zastavení,které může být vystaveno značnému namáhání

Je-li ovládací zařízení navrženo a vyrobeno tak, aby umožňovalo několik různých úkonů, zvláště tam, kde není soulad mezi směrem a smyslem ovládání a jeho účinkem (například při použití klávesnice), musí být úkon, který se má provádět, zřetelně zobrazen a v případě potřeby i potvrzován.

Ovládací zařízení musí být uspořádána tak, aby jejich umístění, pohyb a ovládací síly byly v souladu s úkonem, který se má provádět, přičemž je třeba brát v úvahu ergonomické zásady. Rovněž je třeba brát v úvahu omezení způsobená nezbytným nebo předpokládaným použitím osobních ochranných prostředků (např. obuvi, rukavic).
K bezpečnému fungování musí být strojní zařízení vybaveno indikátory (stupnice, návěsti a podobně). Obsluha musí být schopna je ze stanoviště obsluhy číst a sledovat.

Z hlavního stanoviště obsluhy musí být obsluha schopna se ujistit, že se v nebezpečném prostoru nenacházejí žádné ohrožené osoby.
Není-li to možné,musí být ovládací systém navržen a vyroben tak, aby byl vždy před spuštěním strojního zařízení vydán zvukový anebo světelný výstražný signál. Ohrožená osoba musí mít čas a možnost okamžitým zásahem zabránit spuštění strojního zařízení.

Spouštění:
Strojní zařízení smí být spouštěno pouze záměrným působením na ovládací zařízení, které je k tomuto účelu určeno.

Stejný požadavek platí:

  • a) při opakovaném spouštění strojního zařízení po jeho zastavení z jakékoli příčiny
  • b) při provedení výrazné změny provozních podmínek (například rychlosti, tlaku), s výjimkou opakovaného spouštění nebo změny provozních podmínek,které jsou bez rizika pro ohrožené osoby.

Tento základní požadavek neplatí pro opakované spouštění strojního zařízení nebo pro změnu provozních podmínek, které vyplývají z normálního sledu automatického cyklu.

.... pokračování

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
Je ve všeobecné známosti, že objekty by měly být chráněny hromosvody. Jak ale určit kvalitu systému ochrany před bleskem? Detailnější informace poskytuje ČSN EN 62305-2. Pomůckou pak je free software Milana Kauckého ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933