Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Prevence elektrických rizik u strojních zařízení (1.) (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 3.11.2004
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Prevence elektrických rizik u strojních zařízení (1.)


Prevence elektrických rizik u strojních zařízení (1.)
Co přijala ČR v souladu se zákonnými požadavky na bezpečnost strojů a technických zařízení podle Zákoníku práce? Jak mají být uspořádána ovládací zařízení?
František Kosmák, ze dne: 3.11.2004

V souladu se zákonnými požadavky na bezpečnost strojů a technických zařízení podle Zákoníku práce přijala ČR pro oblast prevence rizik a vytvoření podmínek bezpečné, nezávadné a zdraví neohrožující pracovní prostředí řadu opatření.

Pro oblast strojních zařízení je to Nařízení vlády (dále jen NV) č. 24 z 11. února 2003, které nabylo účinnosti dnem vstupu smlouvy o přistoupení ČR k Evropské unii 1. 5. 2004. Toto nařízení stanovuje technické požadavky na strojní zařízení a vláda ČR ho vydala jako prováděcí technický předpis k zákonu č. 22/1997 Sb. o technických požadavcích na výrobky v platném znění k provedení těchto částí zákona: § 11 odst. 2 (autorizace), § 11a odst. 2 písmeno c) (certifikace), § 12 odst. 1 a 3 (posuzování shody a stanovené výrobky, které představují zvýšenou míru ohrožení oprávněného zájmu) a § 13 odst. 2 (povinnost výrobce nebo dovozce stanoveného výrobku před jeho uvedením na trh vydat písemné prohlášení o shodě výrobku s technickými předpisy způsobem odpovídajícím stanoveným postupům shody.

NV č. 24/2003 Sb. uvádí tato přechodná a závěrečná ustanovení:

Zrušuje se:

Základní požadavky na ochranu zdraví a bezpečnost při konstrukci a výrobě strojních zařízení a bezpečnostních součástí jsou závazné a jsou seskupeny podle nebezpečí, kterých se týkají (nejen elektrická nebezpečí). Představují tak základní prevenci rizik.

V konstrukční oblasti strojního zařízení jsou to zejména následující elektrické nebo elektrickou energií napájené části:

Ovládací zařízení musí být:

Je-li ovládací zařízení navrženo a vyrobeno tak, aby umožňovalo několik různých úkonů, zvláště tam, kde není soulad mezi směrem a smyslem ovládání a jeho účinkem (například při použití klávesnice), musí být úkon, který se má provádět, zřetelně zobrazen a v případě potřeby i potvrzován.

Ovládací zařízení musí být uspořádána tak, aby jejich umístění, pohyb a ovládací síly byly v souladu s úkonem, který se má provádět, přičemž je třeba brát v úvahu ergonomické zásady. Rovněž je třeba brát v úvahu omezení způsobená nezbytným nebo předpokládaným použitím osobních ochranných prostředků (např. obuvi, rukavic).
K bezpečnému fungování musí být strojní zařízení vybaveno indikátory (stupnice, návěsti a podobně). Obsluha musí být schopna je ze stanoviště obsluhy číst a sledovat.

Z hlavního stanoviště obsluhy musí být obsluha schopna se ujistit, že se v nebezpečném prostoru nenacházejí žádné ohrožené osoby.
Není-li to možné,musí být ovládací systém navržen a vyroben tak, aby byl vždy před spuštěním strojního zařízení vydán zvukový anebo světelný výstražný signál. Ohrožená osoba musí mít čas a možnost okamžitým zásahem zabránit spuštění strojního zařízení.

Spouštění:
Strojní zařízení smí být spouštěno pouze záměrným působením na ovládací zařízení, které je k tomuto účelu určeno.

Stejný požadavek platí:

Tento základní požadavek neplatí pro opakované spouštění strojního zařízení nebo pro změnu provozních podmínek, které vyplývají z normálního sledu automatického cyklu.

.... pokračování

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.