Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...
  • Jak naplno využít schopností programovatelných relé easyE4? Podívejte se jaké možnosti vám dávají nové přístroje. Od různých způsobů vizualizace procesů až po komunikaci s okolním světem. Ovládněte programování relé easyE4 a staňte se expertem v ...

Česko trápí nedostatek zedníků


Document Actions
Česko trápí nedostatek zedníků
Kdy a především kdo bude psát o nedostatku elektrikářů? Již dnes jich je nedostatek. Věkový průměr je velice podobný této zprávě o zednících. Elektrikáři však nemají žádný svůj cech, který by pro ně vydobil zastání. A tak dochází na příběh Svatoplukovy pruty, kdy názorová nejednotnost si vybere své příspěvky.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 16.12.2008
reklama

S nedostatkem kvalifikovaných zedníků nebojují jen velké stavební firmy. Sehnat dnes řemeslníka, který by například nahodil dům nebo zazdil zárubně, je téměř nemožné. "Potřebuji zedníka na drobné stavební úpravy v domě, ale už dva týdny marně sháním někoho, kdo by měl čas. Mám se ptát tak za dva měsíce,“ hořekuje Petra z Jihlavska. Zedník Jiří Vala z Polné na Jihlavsku pracuje i o víkendech a stejně musí spoustu nabídek odmítat. "Prostě se to nedá stihnout, je nás málo,“ stěžuje si. Ve svých třiceti je navíc široko daleko nejmladším mužem v oboru.

Zkušení odcházejí, noví nejsou
"Je to špatné, rodiče nechtějí své ratolesti na tento obor dávat. Přitom kapacity by byly,“ potvrzuje ředitel Hospodářské komory v Jihlavě Tomáš Prchal.

Podle něj je už teď nedostatek zedníků velký, mnohem větším problémem je ale stárnoucí populace těchto řemeslníků. "Může se stát, že vám za pár let nebude mít kdo postavit třeba koupelnu,“ varuje.

Problém už řeší i Svaz podnikatelů ve stavebnictví (SPS), který si dokonce nechal vypracovat analýzu pracovního trhu. Její výsledky jsou varující. Kritická situace může v průběhu tří až šesti let gradovat a může dokonce vést ke zhroucení zaměstnaneckého potenciálu ve stavebnictví.

Průměrný věk zedníků je u nás totiž 40 – 45 let a zvyšuje se, navíc se už začal projevovat odliv levné zahraniční pracovní síly. "Pro dělníky z Ukrajiny nebo Slovenska už nejsme zajímavou zemí,“ vysvětluje Prchal.

Zedníci budou dražší
A jak z problému ven? "Jediná možnost je přivést k řemeslu mladé lidi, nebo spíš přesvědčit rodiče, aby se nebáli své ratolesti na učení dát,“ myslí si Tomáš Prchal.

Podle něj navíc s rostoucí poptávkou po zednické práci při současném nedostatku sil poroste i cena. Zedničina tak bude čím dál lukrativnějším oborem.

Počet absolventů stavebních profesí:
1999 – 6927 lidí
2001 – 3783 lidí
2006 – 3256 lidí

Zdroj: Svaz podnikatelů ve stavebnictví


Již dnes se elektromontážní firmy potýkají s nedostatkem kvalifikovaných, šikovných a loajálních pracovníků. Velkým problémem na rozdíl od zedníků je požadavek na technické znalosti. Zedník potřebuje především zručnost. Elektrikář ke zručnosti navíc znalosti bezpočet stále měnících se předpisů.
Proto také úvaha pro vytvoření "zelených karet" pro elektrikáře jiných zemí se rozplývá, protože by cizí elektrikáři museli znát dobře náš jazyk a pak nastudovat místní předpisy.
Proto lze obor "elektrikář" určitě do budoucna označit také za lukrativní obor.
 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Vnější atmosférické vlivy působí na ocel a vytvářejí různě velké riziko koroze. Vhodně zvolená povrchová úprava kabelového systému je účinnou ochranou proti korozní agresivitě. Podle průměrného korozního úbytku tloušťky zinku v daném korozním prostředí je možné vybrat vhodnou povrchovou úpravu. Kopos Kolín nabízí ...
Těsně před konáním AMPERu 2011 jsme se s kamerou zastavili pozdravit zakladatele a členy Žďárského elektrotechnického cechu. Toto slavnostní setkání se uskutečnilo na ranči dvou elektrotechniků Jana Štefáčka a Luboše Pajla v Hamrech u Žďáru. Průvodní slovo měl samozřejmě cechmistr Jaroslav Miklík, který poukázal na osobnosti a pamětníky, kteří nám k tomuto výročí řekli několik slov na kameru. Více sledujte v tomto videoklipu ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933