Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Česko trápí nedostatek zedníků (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 16.12.2008
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Česko trápí nedostatek zedníků


Česko trápí nedostatek zedníků
Kdy a především kdo bude psát o nedostatku elektrikářů? Již dnes jich je nedostatek. Věkový průměr je velice podobný této zprávě o zednících. Elektrikáři však nemají žádný svůj cech, který by pro ně vydobil zastání. A tak dochází na příběh Svatoplukovy pruty, kdy názorová nejednotnost si vybere své příspěvky.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 16.12.2008

S nedostatkem kvalifikovaných zedníků nebojují jen velké stavební firmy. Sehnat dnes řemeslníka, který by například nahodil dům nebo zazdil zárubně, je téměř nemožné. "Potřebuji zedníka na drobné stavební úpravy v domě, ale už dva týdny marně sháním někoho, kdo by měl čas. Mám se ptát tak za dva měsíce,“ hořekuje Petra z Jihlavska. Zedník Jiří Vala z Polné na Jihlavsku pracuje i o víkendech a stejně musí spoustu nabídek odmítat. "Prostě se to nedá stihnout, je nás málo,“ stěžuje si. Ve svých třiceti je navíc široko daleko nejmladším mužem v oboru.

Zkušení odcházejí, noví nejsou
"Je to špatné, rodiče nechtějí své ratolesti na tento obor dávat. Přitom kapacity by byly,“ potvrzuje ředitel Hospodářské komory v Jihlavě Tomáš Prchal.

Podle něj je už teď nedostatek zedníků velký, mnohem větším problémem je ale stárnoucí populace těchto řemeslníků. "Může se stát, že vám za pár let nebude mít kdo postavit třeba koupelnu,“ varuje.

Problém už řeší i Svaz podnikatelů ve stavebnictví (SPS), který si dokonce nechal vypracovat analýzu pracovního trhu. Její výsledky jsou varující. Kritická situace může v průběhu tří až šesti let gradovat a může dokonce vést ke zhroucení zaměstnaneckého potenciálu ve stavebnictví.

Průměrný věk zedníků je u nás totiž 40 – 45 let a zvyšuje se, navíc se už začal projevovat odliv levné zahraniční pracovní síly. "Pro dělníky z Ukrajiny nebo Slovenska už nejsme zajímavou zemí,“ vysvětluje Prchal.

Zedníci budou dražší
A jak z problému ven? "Jediná možnost je přivést k řemeslu mladé lidi, nebo spíš přesvědčit rodiče, aby se nebáli své ratolesti na učení dát,“ myslí si Tomáš Prchal.

Podle něj navíc s rostoucí poptávkou po zednické práci při současném nedostatku sil poroste i cena. Zedničina tak bude čím dál lukrativnějším oborem.

Počet absolventů stavebních profesí:
1999 – 6927 lidí
2001 – 3783 lidí
2006 – 3256 lidí

Zdroj: Svaz podnikatelů ve stavebnictví


Již dnes se elektromontážní firmy potýkají s nedostatkem kvalifikovaných, šikovných a loajálních pracovníků. Velkým problémem na rozdíl od zedníků je požadavek na technické znalosti. Zedník potřebuje především zručnost. Elektrikář ke zručnosti navíc znalosti bezpočet stále měnících se předpisů.
Proto také úvaha pro vytvoření "zelených karet" pro elektrikáře jiných zemí se rozplývá, protože by cizí elektrikáři museli znát dobře náš jazyk a pak nastudovat místní předpisy.
Proto lze obor "elektrikář" určitě do budoucna označit také za lukrativní obor.
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.