Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • S ukončením platnosti legendární vyhlášky 50/1978Sb. se nám objevuje na scéně požadavek na svéprávnost. V původním předpisu byl ukryt v potvrzení o zdravotní způsobilosti. Noví, mladí čekatelé na osvědčení dle nařízení vlády 194/22Sb. nejsou zatížení ...

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

Bezpečnost zařízení, EMC

PHXC: Novinky u svodičů PLUGTRAB PT-IQ

  • 11.06.2015
PHXC: Novinky u svodičů PLUGTRAB PT-IQ
PLUGTRAB PT-IQ představuje novou generaci systému ochrany před přepětím s inovativními vlastnostmi. Inteligentní mikroprocesorem řízený dohled nad všemi podřízenými moduly okamžitě rozpozná jejich možné poškození energeticky bohatými impulzy. Vícestupňová signalizace stavu na místě a dálková signalizace stavu jsou hlídány základní jednotkou s mikrokontrolérem. Ten zajišťuje napájení podřízené skupiny stejně jako sběr a distribuci signálů dohledu nad stavem.

Novinky v přepěťových ochranách SALTEK

  • 1.06.2015
Novinky v přepěťových ochranách SALTEK
Firma Saltek představila na AMPERu 2015 skupinu ochran, které reagují na změnu normy v oblasti testování ochran před přepětím. Zároveň také přichází se systémem barevného kódování, které odlišuje jednotlivé modely přepěťových ochran podle oblasti instalace. Díky tomu získala výrobková řada prestižní mezinárodní ocenění Red Dot Winner 2014 za design produktu. Novinkou pro rok 2015 je pak datová SPD s vyjímatelným modulem. Více nám o novinkách řekl David Komrska.

DEHN: Izolovaný hromosvod – nejbezpečnější varianta ochrany před bleskem

  • 26.05.2015
DEHN: Izolovaný hromosvod – nejbezpečnější varianta ochrany před bleskem
V posledních letech dochází stále častěji k extrémním účinkům bleskových proudů a to až do hodnoty 350kA. Varianta izolovaného hromosvodu je pak často jedinou cestou pro bezpečné řešení ochrany před bleskem. Instalací vodičů řady HVI je zabráněno přímému přeskoku bleskového proudu z hromosvodu na vnitřní instalace. Pro správný návrh izolovaného hromosvodu je potom klíčové správně stanovit dostatečnou vzdálenost a dodržovat montážní návody dané výrobní varianty.

OBO: Nové přepěťové ochrany

  • 20.04.2015
OBO: Nové přepěťové ochrany
Dvoudílný svodič nové série přepěťových ochran OBO Bettermann s aretací horního dílu je odolný proti účinkům vibrací. Díky tomu je využitelný i ve větrných elektrárnách či v mobilních zařízeních. Přepěťová ochrana má kódovací kolík, který slouží k rozlišení provozního napětí jednotlivých dílů. Zároveň tvar kolíku zabraňuje záměně jednotlivých typů horních dílů. Novinkou je qr kód umístěný přímo na přepěťové ochraně, který odkazuje na katalogový list a další data. Přepěťovou ochranu nám na AMPERu 2015 představil Jiří Burant.

PHXC: Inteligentní přepěťové ochrany s mikroprocesorem

  • 26.02.2015
PHXC: Inteligentní přepěťové ochrany s mikroprocesorem
Přepěťové ochrany nebo svodiče přepětí jsou často instalovány v místech, kde se složitě provádí údržba či prevence. Přepěťová ochrana PLUGTRAB PT-IQ dává výrobci či provozovateli možnost nejenom sledovat, zda je svodič v pořádku nebo přetížen, ale také mít dohled nad tím, jak se vyvíjí stárnutí svodiče a kdy by bylo dobré jej preventivně vyměnit. Informace je pak předávána do kontrolního systému či do počítače, který ji dále zpracuje. O inteligentních přepěťových ochranách jsme na AMPERu 2014 hovořili s Edmundem Pantůčkem ze společnosti Phoenix Contact. Co jsme se ještě dozvěděli?

DEHN: Ochrana před bleskem a přepětím pro rodinný dům

  • 5.01.2015
DEHN: Ochrana před bleskem a přepětím pro rodinný dům
Jak je to s ochranou před bleskem pro rodinné domy? Pro každý rodinný domek se provádí analýza rizika škod. Výsledkem tohoto výpočtu je stanovení, zda je nutný hromosvod. A pokud ano, tak na jaké technické úrovni. Hromosvod je v dnešním pojetí především prostředkem protipožární ochrany budov, ale kompletní ochrana před bleskem zajišťuje i ochranu vnitřního vybavení budov elektrickými a elektronickými zařízeními. Podrobnosti se dozvíte v tomto článku.

Praktické příklady nevyhovující ochrany před bleskem

  • 19.12.2014
Praktické příklady nevyhovující ochrany před bleskem
Jak nemá vypadat ochrana před bleskem? To ukázal soudní znalec Jiří Kutáč ve své přednášce na několika příkladech nevyhovujících instalací z praxe. Představil případ fotovoltaické elektrárny, u které projektant chyboval již při samotném určení třídy ochrany před bleskem, nebo případ nevyhovující realizace ochrany před bleskem v prostředí s nebezpečím výbuchu. Podrobnosti s ukázkami naleznete v tomto článku s videoklipem.

Čeští vědci o otázce aktivního hromosvodu ESE

  • 1.12.2014
Čeští vědci o otázce aktivního hromosvodu ESE
Aktivní hromosvody ESE vyvolávají řadu emocí, někteří je nadšeně propagují a jiní upozorňují na rizika a případy jejich selhání. Na AMPERu 2014 jsme o systému ESE diskutovali s elektrotechnikem Pavlem Fialou a fyzikem Ivanem Gabašem. Jak se tito akademici staví k tomuto způsobu ochrany před bleskem? Považují jeho objev za zlomový? Co říká na instalaci aktivních hromosvodů v ČR platná norma a jak je to s dodržováním jejích požadavků v praxi? Sledujte diskusi v tomto článku s videoklipem.

DEHN: Ochrana před bleskem a přepětím pro výtahy

  • 28.11.2014
DEHN: Ochrana před bleskem a přepětím pro výtahy
V roce 2014 došlo k prudkému nárůstu škod na elektronických zařízeních výtahů, které byly způsobeny přímými údery blesku do budov, nebo údery v jejich blízkosti. Za škody způsobené úderem blesku mohou různé vlivy, jako je nedodržení dostatečné vzdálenosti mezi hromosvodem a vnitřní instalací budovy či fakt, že přepěťové ochrany SPD nejsou instalovány v rozvaděčích výtahu. Jak se proti těmto škodám chránit? Ochraně před bleskem a přepětím pro výtahy se věnuje další část Blitzplaneru.

SCHRACK: Ochrana před bleskovými proudy a přepětím

  • 20.11.2014
SCHRACK: Ochrana před bleskovými proudy a přepětím
V posledních letech vzrůstá počet bouřkových dnů a tím i počet škod na elektrických a elektronických zařízeních a spotřebičích způsobených přepětím. Tyto škody mohou být redukovány na minimum použitím odpovídajících svodičů přepětí. Jaké typy svodičů se používají pro ochranu při přímém, nepřímém či vzdáleném úderu blesku? Jaké řešení nabízí společnost Schrack Technik pro ochranu televizních svodů? To se dozvíte v tomto článku.

DEHN: Je možná unifikace ochrany před bleskem?

  • 16.02.2012
DEHN: Je možná unifikace ochrany před bleskem?
Neustále se setkáváme s názory, že nejjednodušší a nejméně komplikované by pro všechny bylo zařadit objekty podle typu budovy do třídy LPS a zbytečně se tak nezatěžovat výpočtem rizika. Je možné jednoduše zařazovat objekty do tříd LPS podle jejich druhu, dělat typové hromosvody a určit tak optimální cenu na každý druh objektu? Je možná unifikace ochrany před bleskem?

DEHN + SÖHNE: Ochrana rodinného domu před bleskem a přepětím

  • 28.11.2011
DEHN + SÖHNE: Ochrana rodinného domu před bleskem a přepětím
Rodinný dům je nejčastěji zmiňovaný případ objektu, který je potřeba chránit před bleskem a přepětím, je to také nejčastěji se vyskytující stavba. Jak správně realizovat ochranu před bleskem a přepětím od jímače přes zemnící soustavu až po uzemnění? Jak správně udělat vnitřní ochranu před bleskem a přepětím? Více čtěte zde ...

Rok 1950: Úraz předsedkyně MNV bleskem

  • 8.09.2007
Rok 1950: Úraz předsedkyně MNV bleskem
Koncem září 1950 asi v 16 hodin šla po silnici vedoucí z Lomnice nad Popelkou k Jilemnici tehdejší předsedkyně MNV Želechy. Za Lomnicí se silnice znatelně sklání do prolákliny zvané "V rybníčkách".

Rok 1954: Usmrcení bleskem za jízdy na motocyklu

  • 12.08.2007
Rok 1954: Usmrcení bleskem za jízdy na motocyklu
Dne 20. 6. 1954 asi v 16:30 hod. byl na silnici vedoucí z Horních Otaslavic k státní silnici Prostějov-Vyškov, zabit bleskem při jízdě na motocyklu M.B., nar. v r. 1934. Byl ihned mrtev ...

Rok 1958: Případy zabití bleskem

  • 1.08.2007
Rok 1958: Případy zabití bleskem
Psal se rok 1958. V odborné literatuře je zaznamenán případ smrtícího a zápalného blesku, který se při výzkumných pracích podařilo zachytit průkopníku moderního výzkumu blesku, švédskému profesoru ...

DEHN: K čemu je potřebná ochrana před bleskem?

  • 28.11.2005
DEHN: K čemu je potřebná ochrana před bleskem?
V současné době probíhá celosvětová diskuse o ochraně před bleskem a o ochraně před přepětím. V nových mezinárodních normách (IEC EN) je možné se setkat s výrazy, které dříve nebyly používány, např. vnější ochrana před bleskem, vnitřní ochrana před bleskem a ochrana před přepětím. Přitom celý systém norem (standardů) je vybudován na filozofii, která je odlišná od praxe v České republice, v Evropské unii i na celém světě.
FIREMNÍ TIPY
S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a nainstalovat vše potřebné v jakémkoliv vozidle. Přečtěte si nebo sledujte v instruktážním videu, jak může tato novinka může zjednodušit práci na střechách ...
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933