Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

Bezhalogenní bezpečnostní kabely a vodiče HELUKABEL


Document Actions
hekohn_1.jpg
Co to vlastně jsou bezhalogenní materiály a proč se s nimi vlastně v elektrotechnice zabýváme? To jsou dvě základní otázky. Pro vysvětlení musíme sáhnou alespoň trochu do chemie.
Josef Matěja, ze dne: 12.02.2004

Co to vlastně jsou bezhalogenní materiály a proč se s nimi vlastně v elektrotechnice zabýváme?
To jsou dvě základní otázky. Pro vysvětlení musíme sáhnou alespoň trochu do chemie.

Halogeny jsou chemické prvky vytvářející halogenní soli, což je obsaženo i v názvu, protože doslovně přeloženo halogenní znamená solitvorné. Mnoho umělých hmot jako například (polyvinylchlorid) obsahuje molekuly chlóru, který se v případě zvýšených teplot a tím i při požáru, uvolňuje a zabraňuje přístupu kyslíku, nutného k hoření. Tím se vlastní materiál obtížně zapaluje a v případě požáru je samozhášitelný. To jsou vlastnosti pozitivní.

Ale samozřejmě zde máme i druhou stránku a to je právě obsah halogenních plynů ve splodinách hoření. Tyto plyny se vážou s vodíkem, obsaženým v rozkládajících se umělých hmotách, nebo v přítomném vzduchu a vytvářejí tak s přítomných chlórem chlorovodík, resp. fluorovodík. Tyto plyny jsou toxické a vysoce korozivní.
Z praktického hlediska použití si dokáže každý představit, co způsobí takový toxický plyn v únikových chodbách, na požárním schodišti a všude tam, kde se shromažďuje větší počet lidí. Právě na takových místech musí být použit bezhalogenní materiál, který svými vlastnostmi odpovídá požadavkům na nehořlavost a současně na „čisté“ zplodiny v případě přímého působení plamene.

Další nevýhodou halogenních sloučenin je jejich vysoká korozivita. S vlhkem, které vzniká vysrážením vzdušné vlhkosti rozdílnými teplotami při požáru vznikne, například u chlóru, kyselina chlorovodíková. Nikdo jistě nepochybuje o ničivých schopnostech této chemické sloučeniny. Hovoří se i o tom, že škody způsobené korozí po následném požáru jsou často vyšší, než škody způsobené vlastním hořením. Stačí si jen představit již zmíněnou kyselinu na plošných spojích výpočetní techniky, ale i narušenou statiku budovy se železobetonovou konstrukcí.

Bezhalogenní kabely a vodiče HELUKABEL jsou vyráběny z materiálů, které žádnou z uvedených látek neobsahují. Navíc musí být bezhalogenní kabely a vodiče podle bezpečnostních požadavků provedeny jako nehořlavé a samozhášecí.
Proto se do těchto materiálů přidávají při výrobě plniva ze speciálních směsí, které obsahují značné procento ohnivzdorných látek. Tyto látky se skládají například z hydroxidu hlinitého, který při zahřátí na jedné straně ochlazuje požářiště chemicky vázanou vodou a na druhé straně omezuje přístup kyslíku prostřednictvím uvolněných vodních par, čímž dochází k udušení ohně.

Těmito faktory jsou zabezpečeny požadavky na „bezpečné“ kabely :
- odolnost proti vznícení, resp. šíření ohně
- eliminace následných škod způsobených působením korozivních a toxických plynů
- odstranění nebezpečí při záchranných pracech z toxického kouře

Kde je nutné použití bezhalogenních kabelů a vodičů HELUKABEL?
Všude tam, kde se shromažďují lidé, nebo tam, kde je třeba chránit vysoké hodnoty.

Jsou to například:
- nemocnice, letiště, obchodní domy, školy, divadla atd
- výtahy, poplachová zařízení, ventilace, bezpečnostní a nouzová osvětlení, únikové cesty
- podzemní dráhy a drážní zařízení
- elektrárny, doly a průmyslová zařízení
- zařízení pro zásobování nouzovou energií

V tomto článku záměrně není použito odkazů na normy, které předepisují použití bezhalogenních materiálů. Každý by si měl uvědomit, že používání těchto materiálů má smysl a svévolné náhrady jinými nevhodnými materiály je velmi riskantní.

Konkrétní informace o vyráběných bezhalogenních kabelech a vodičích HELUKABEL jsou na stránkách HELUKABEL CZ – www.helukabely.cz. K dispozici je též technická podpora na tel. 312 672 620, nebo 622. e-mail : prodej@helukabely.cz.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Pro zajištění nerušeného provozu přenosu elektrického signálu stanovuje evropská norma EN 61800-3 velikost maximální úrovně rušení systému pohonu. Maximální mezní hodnoty (kvazišpičkové hodnoty) pro úroveň rušení rozhlasového rušivého napětí jsou pro pásmo 0,15MHz až 30MHz a pro rušivé elektromagnetické vyzařování pro pásmo 30MHz až 1GHz ...
Důležitým prvkem při výstavbě zařízení na využívání obnovitelných zdrojů energií jsou kabely, které musejí vyhovovat zvláštním požadavkům. Helukabel, známý svými stálými inovacemi kabelů, vodičů a příslušenství, vyvinul kabely vhodné právě pro tyto aplikace ...
Zajímáte se o fotovoltaické systémy? Máte před sebou krátkou recenzi technického sešitu o solárních komponentech výrobce, který se specializuje na výrobu kabelů a vodičů. Seznamte se s materiálem, který doplňuje mozaiku potřebných položek kompletního solárního systému ...
Podívejme se na obsáhlý katalog kabelů a vodičů určený pro rok 07-08. Je kompletně česky a obsahuje mnoho detailů a užitečných tabulek. Je však určen především elektrotechnickým expertům. Je zde však varianta i pro ostatní ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933