Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Bezhalogenní bezpečnostní kabely a vodiče HELUKABEL (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 12.02.2004
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Bezhalogenní bezpečnostní kabely a vodiče HELUKABEL


hekohn_1.jpg
Co to vlastně jsou bezhalogenní materiály a proč se s nimi vlastně v elektrotechnice zabýváme? To jsou dvě základní otázky. Pro vysvětlení musíme sáhnou alespoň trochu do chemie.
Josef Matěja, ze dne: 12.02.2004

Co to vlastně jsou bezhalogenní materiály a proč se s nimi vlastně v elektrotechnice zabýváme?
To jsou dvě základní otázky. Pro vysvětlení musíme sáhnou alespoň trochu do chemie.

Halogeny jsou chemické prvky vytvářející halogenní soli, což je obsaženo i v názvu, protože doslovně přeloženo halogenní znamená solitvorné. Mnoho umělých hmot jako například (polyvinylchlorid) obsahuje molekuly chlóru, který se v případě zvýšených teplot a tím i při požáru, uvolňuje a zabraňuje přístupu kyslíku, nutného k hoření. Tím se vlastní materiál obtížně zapaluje a v případě požáru je samozhášitelný. To jsou vlastnosti pozitivní.

Ale samozřejmě zde máme i druhou stránku a to je právě obsah halogenních plynů ve splodinách hoření. Tyto plyny se vážou s vodíkem, obsaženým v rozkládajících se umělých hmotách, nebo v přítomném vzduchu a vytvářejí tak s přítomných chlórem chlorovodík, resp. fluorovodík. Tyto plyny jsou toxické a vysoce korozivní.
Z praktického hlediska použití si dokáže každý představit, co způsobí takový toxický plyn v únikových chodbách, na požárním schodišti a všude tam, kde se shromažďuje větší počet lidí. Právě na takových místech musí být použit bezhalogenní materiál, který svými vlastnostmi odpovídá požadavkům na nehořlavost a současně na „čisté“ zplodiny v případě přímého působení plamene.

Další nevýhodou halogenních sloučenin je jejich vysoká korozivita. S vlhkem, které vzniká vysrážením vzdušné vlhkosti rozdílnými teplotami při požáru vznikne, například u chlóru, kyselina chlorovodíková. Nikdo jistě nepochybuje o ničivých schopnostech této chemické sloučeniny. Hovoří se i o tom, že škody způsobené korozí po následném požáru jsou často vyšší, než škody způsobené vlastním hořením. Stačí si jen představit již zmíněnou kyselinu na plošných spojích výpočetní techniky, ale i narušenou statiku budovy se železobetonovou konstrukcí.

Bezhalogenní kabely a vodiče HELUKABEL jsou vyráběny z materiálů, které žádnou z uvedených látek neobsahují. Navíc musí být bezhalogenní kabely a vodiče podle bezpečnostních požadavků provedeny jako nehořlavé a samozhášecí.
Proto se do těchto materiálů přidávají při výrobě plniva ze speciálních směsí, které obsahují značné procento ohnivzdorných látek. Tyto látky se skládají například z hydroxidu hlinitého, který při zahřátí na jedné straně ochlazuje požářiště chemicky vázanou vodou a na druhé straně omezuje přístup kyslíku prostřednictvím uvolněných vodních par, čímž dochází k udušení ohně.

Těmito faktory jsou zabezpečeny požadavky na „bezpečné“ kabely :
- odolnost proti vznícení, resp. šíření ohně
- eliminace následných škod způsobených působením korozivních a toxických plynů
- odstranění nebezpečí při záchranných pracech z toxického kouře

Kde je nutné použití bezhalogenních kabelů a vodičů HELUKABEL?
Všude tam, kde se shromažďují lidé, nebo tam, kde je třeba chránit vysoké hodnoty.

Jsou to například:
- nemocnice, letiště, obchodní domy, školy, divadla atd
- výtahy, poplachová zařízení, ventilace, bezpečnostní a nouzová osvětlení, únikové cesty
- podzemní dráhy a drážní zařízení
- elektrárny, doly a průmyslová zařízení
- zařízení pro zásobování nouzovou energií

V tomto článku záměrně není použito odkazů na normy, které předepisují použití bezhalogenních materiálů. Každý by si měl uvědomit, že používání těchto materiálů má smysl a svévolné náhrady jinými nevhodnými materiály je velmi riskantní.

Konkrétní informace o vyráběných bezhalogenních kabelech a vodičích HELUKABEL jsou na stránkách HELUKABEL CZ – www.helukabely.cz. K dispozici je též technická podpora na tel. 312 672 620, nebo 622. e-mail : prodej@helukabely.cz.

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.