Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Evropská unie umožňuje firmám a OSVČ poskytovat služby po celé EU, aby se snížila byrokracie a zlepšila spolupráce mezi zeměmi. V Česku platí zákony, které toto upravují. Firmy mohou posílat zaměstnance na zakázky do jiných zemí a podnikatelé mohou ...
  • Konference plná informací o kybernetické bezpečnosti, bezpečnosti datových sítí, monitoringu, výstavbě sítí, legislativě a třeba i souvislostí s ai. Zajímat to nebude jen majitele firem ale hlavně techniky, kteří bezpečnost realizují. A co ti, co řeší ...

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

Měření

SCHNEIDER ELECTRIC: Dvě časté chyby při analýze datového centra

  • 14.05.2015
SCHNEIDER ELECTRIC: Dvě časté chyby při analýze datového centra
Analýza datových center s důrazem na výkon a efektivitu je poměrně náročná. Region střední a východní Evropy je v této oblasti stále pozadu, firmy často chybují v interpretaci výsledků měření a do analýz nezahrnují důležité podnikové oblasti. Upozorňuje na to obchodní ředitel divize ITB ve společnosti Schneider Electric František Mikeš.

Ověření stavu izolací, zkoušky funkčnosti a doplňující měření u prodlužovacích přívodů

  • 7.05.2015
Ověření stavu izolací, zkoušky funkčnosti a doplňující měření u prodlužovacích přívodů
Ověření stavu izolace mezi pracovními vodiči a PE se provede měřením izolačního odporu nebo měřením unikajícího proudu, pokud prodlužovačka obsahuje doutnavku nebo přepěťovou ochranu. Při revizi prodlužovacího přívodu je vhodné provést také měření odporu jednotlivých pracovních vodičů. Naměřené odpory pracovních vodičů mají být téměř shodné. Zároveň se také ověří funkčnost všech důležitých prvků, které jsou součástí prodlužovacího přívodu.

Úraz pracovníků při měření měřicím přístrojem

  • 6.05.2015
Úraz pracovníků při měření měřicím přístrojem
Dva pracovníci měli za úkol zjistit a odstranit zemní spojení v rozvodně nn. Při této příležitosti začali měřit napětí. Měřili mezi dvěma fázovými přípojnicemi v jednom poli rozvaděče. První držel měřicí hroty a měřil napětí a druhý stál za ním v zákrytu a v levé ruce držel měřicí přístroj tak, aby první viděl na displej. Při přiložení hrotů k přípojnicím nastal zkrat a měřicí přístroj vyhořel, o půl metru níže nastal zkrat krajní fáze na kostru odpínače a následně zkrat mezi všemi třemi fázemi. Oba pracovníci byli popáleni na rukou a v obličeji. Co odhalilo šetření úrazu?

Jak se provádí revize měřicích přístrojů

  • 24.04.2015
Jak se provádí revize měřicích přístrojů
Revize měřicích přístrojů pro měření na elektrických spotřebičích spočívá v prohlídce, měření dotykového proudu tekoucího z vodivých, dotyku přístupných částí krytu a zkoušce chodu. Platí přitom, že je nutno především dodržovat veškerá bezpečnostní upozornění výrobce uvedená v návodu k použití, ale nesmí se zapomínat ani na obecná ustanovení českých norem. Která norma se zabývá těmito revizemi a co k nim říká?

Co je to kalibrace měřicího přístroje?

  • 10.04.2015
Co je to kalibrace měřicího přístroje?
Kalibrace je soubor činností, kterým se ověří, s jakou odchylkou od skutečné hodnoty přístroj měří příslušnou veličinu. Jde o prokázání, že pracovní měřidlo je včleněno do určitého, obecně uznávaného metrologického systému. S čím se hodnoty naměřené měřícím přístrojem srovnávají?

O motorech #4: Co lze na motorech měřit obyčejným multimetrem?

  • 3.04.2015
O motorech #4: Co lze na motorech měřit obyčejným multimetrem?
Co můžeme měřit obyčejným multimetrem na vinutích, pokud motor nemá výkon? Tuto otázku jsme položili Lubomíru Kastnerovi, zkušebnímu a reklamačnímu technikovi elektromotorů. Multimetrem změříme proud, napětí či odpor. Řadu problémů ale toto jednoduché měření neodhalí. V čtvrtém díle seriálu o elektromotorech se dozvíme, proč raději používat výkonnější měřidla.

Kdo je oprávněn provádět kalibrace pracovních měřidel?

  • 2.04.2015
Kdo je oprávněn provádět kalibrace pracovních měřidel?
Kalibrace pracovních měřidel je podle zákona o metrologii oprávněn provádět každý subjekt, který disponuje k tomu nezbytným vybavením. Tím jsou zejména etalony, které jsou vhodné pro zajištění metrologické návaznosti pracovních měřidel při dodržení principů metrologické návaznosti. Na čem jsou zavislé ostatní aspekty kalibrace?

Kdo a jak stanoví způsob navázání měřicího přístroje?

  • 27.03.2015
Kdo a jak stanoví způsob navázání měřicího přístroje?
Uživatelé pracovních měřidel si návaznost používaných pracovních měřidel mohou zajistit sami pomocí etalonů kalibrovaných Českým metrologickým institutem. Dále s pomocí jiných uživatelů měřidel, kteří mají příslušné hlavní etalony navázané na etalony ČMI, nebo na etalony zahraničních subjektů se srovnatelnou metrologickou úrovní. Co je třeba zvážit při volbě z těchto možností?

Kdo a jak stanovuje lhůtu kalibrací měřicích přístrojů?

  • 18.03.2015
Kdo a jak stanovuje lhůtu kalibrací měřicích přístrojů?
Dobu platnosti kalibrace přístroje stanovuje sám jeho uživatel. Pouze on je totiž zodpovědný za jeho správnou funkci. Během stanoveného intervalu přitom musí být měřidlo schopno měřit s přesností dostatečnou pro předmětné měření. K čemu musí uživatel přístroje při stanovování lhůty přihlédnout?

Co je to metrologický řád?

  • 13.03.2015
Co je to metrologický řád?
Metrologický řád by měl obsahovat pokyny a postupy, vedoucí k tomu, aby výsledky měření prováděných revizními měřicími přístroji byly hodnověrné a nezpochybnitelné. V prvé řadě by měl obsahovat seznam přístrojů používaných pro revizní činnost se stanovením jejich kalibrační lhůty, případně s odůvodněním, proč byla takto stanovena. Jak má zpracování řádu vypadat?

Revize zdrojů malého napětí podle normy ČSN 33 1600 ed.2

  • 6.03.2015
Revize zdrojů malého napětí podle normy ČSN 33 1600 ed.2
U míst vnějšího připojení k bezpečnému malému napětí, které je generováno ve spotřebiči, se ověřuje, zda není překročena mezní dovolená hodnota bezpečného malého napětí. V důsledku tohoto ustanovení se kontroluje výstupní napětí dobíjecích zdrojů, napáječů různých elektrických zařízení a dalších zařízení. Jak probíhá například revize síťového dobíjecího zdroje k mobilnímu telefonu?

Postup při revizi záložního zdroje (UPS)

  • 20.02.2015
Postup při revizi záložního zdroje (UPS)
Záložní zdroje jsou svým určením i konstrukcí poněkud výjimečným spotřebičem v rámci PC sestavy. Z hlediska měření mají UPS jednu společnou vlastnost s prodlužovacími přívody. Slouží také pro propojení spotřebiče s elektrickou sítí a na to je třeba brát zřetel při ověřování spojitosti obvodu ochranného vodiče. Na co ještě při měření UPS zaměřit pozornost a jak měření probíhá?

Bezkontaktní rotační senzor oceněný v soutěži Zlatý AMPER

  • 11.02.2015
Bezkontaktní rotační senzor oceněný v soutěži Zlatý AMPER
Bezkontaktní univerzální indukční rotační senzor s vysokým rozlišením od společnosti Turck získal v roce 2014 ocenění Zlatý AMPER. V čem je výjimečný? To prozradil manažer prodeje společnosti Turck Jaroslav Kočí. Senzor nepodléhá opotřebení a je imunní vůči magnetickým polím. Díky vysokému stupni krytí IP 69K a bezkontaktním principu jsou značně redukovány prostoje stroje a čas na údržbu, plynoucí z opotřebení senzoru, a to i u vysoce přesných a vysokorychlostních aplikací.

SCHRACK: Vizualizace naměřených dat při analýze elektrických veličin

  • 19.01.2015
SCHRACK: Vizualizace naměřených dat při analýze elektrických veličin
V rámci dálkového odečtu dat a následné analýzy naměřených hodnot nabízí Schrack Technik široký sortiment elektroměrů pro domácnosti, průmysl, polyfunkční objekty, fotovoltaiku a obnovitelné zdroje, železniční trakci a elektromobilitu. V sortimentu nalezneme moderní inteligentní přístroje s možností dálkového odečtu dat a analyzátorů elektrické sítě. Výsledné hodnoty je přitom třeba určitým způsobem sestavit a zobrazit. Více o vizualizaci naměřených dat se dozvíte v tomto článku.

Měření izolačního odporu

  • 7.01.2015
Měření izolačního odporu
Izolační odpor elektrické instalace se musí měřit mezi každým pracovním vodičem a ochranným vodičem spojeným se zemničem. Pro účely této zkoušky se mohou pracovní vodiče spolu navzájem spojit. Jestliže je pravděpodobné, že výsledky měření mohou být ovlivňovány přepěťovými ochranami nebo jinými přístroji, nebo jestliže takové přístroje mohou být měřením poškozeny, mají se tyto přístroje před měřením odpojit. Podrobnější informace o měření izolačního odporu se dozvíte v tomto článku.
FIREMNÍ TIPY
S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a nainstalovat vše potřebné v jakémkoliv vozidle. Přečtěte si nebo sledujte v instruktážním videu, jak může tato novinka může zjednodušit práci na střechách ...
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933