Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

1961: Tehdejší špatná situace na trhu svítidel


Document Actions
1961: Tehdejší špatná situace na trhu svítidel
Podívejme se na dobu nedávno minulou, kdy se i elektrotechnická výroba plánovala nikoliv tržně, ale sociálně! Je třeba si vybavit některé zásadní skutečnosti na které se často zapomíná. Blahobyt minulého režimu měl také své nedostatky ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 25.12.2007
reklama

Psal se rok 1961 ...
... několik výstav nábytku a svítidel v poslední době ukázalo, že naši pracující si velmi dobře uvědomují význam osvětlení vůbec a v bytě obzvlášť.
Je až překvapující, jak správné názory se projevily v kritice dnešního stavu a dnešních potřeb, přestože je osvětlovací technika jako vědní obor úplně opomíjena a na odborných školách, ať středních nebo vysokých, se jí vůbec nevyučuje. Stačilo však několik poznámek v časopisech, několik skromných ukázek dobrých svítidel a ihned se probudil velmi hluboký zájem v širokých vrstvách pracujících.

Dnešní stav osvětlování našich bytů, k němuž slouží svítidla na našem trhu, je velmi neuspokojivý. Tak například žárovky se u nás vyrábějí většinou s jednoduše vinutým vláknem a čiré. Je proto třeba podporovat výrobu a prodej žárovek uvnitř matovaných, které zmenšují oslnění a částečně rozptylují světlo. V cizině se vyrábějí žárovky opalizované, u nichž je vnitřní stěna baňky pokryta tenkou vrstvou prášku, jimž se světlo zcela rozptýlí při nepatrné ztrátě asi 6% zatímco opálové žárovky mají ztráty 12% až 20%.

Nedávno přišly do prodeje z n. p. Tesla žárovky reflektorové, tj. uvnitř zrcadlové s příkonem 100W až 150W. Tyto žárovky mají vstupní světelný kužel s úhlem 30° nebo 50°. J sou vhodné pro nepřímé osvětleni místnosti i k přisvětlení předmětů nebo obrazů v bytě. Znamenité jsou zejména pro osvětleni výkladů, kde se uplatní lépe než množství závěsných skleněných svítidel na šňůře, jejichž světlo se jejich skly rozptyluje na všechny strany a nedopadá tam, kde je ho zapotřebí.

V cizině se zrcadlové žárovky vyrábějí již od 40 W s různým úhlem světelného kužele.
Konečně se objevily na našem trhu také tzv. iluminační neboli kulové žárovky 40W s paticí E14, uvnitř matované, s větším výkonem, stejně jako svíčkové žárovky 40W, také uvnitř matované, které umožňují suttilní konstrukci moderních nových svítidel. Bohužel se u nás již nevyrábějí žárovky sufitové. Jsou to trubkové žárovky se sklem čirým nebo matovaným anebo opálovým až do 100W, které umožňovaly, aby svítidla měla podlouhlý tvar.

V zahraničí se objevily v posledních letech žárovky s různě tvarovanými opálovými baňkami, které tvoří s dobře tvarovaným krytem objímky levné svítidlo. Jsou velmi dobré k zrcadlu, k osvětleni pracovní plochy v kuchyni apod.

Dalším moderním zdrojem světla jsou zářivky.
Tesla vyrábí zářivky zatím v třech velikostech, a to 20 wattové, dlouhé 60cm, 25 wattové, dlouhé 100cm a 40 wattové, dlouhé 120cm, a ve třech barvách, denní, označené D, bílé, označené B, a růžové, označené R. Ve vývoji jsou zářivky 65 wattové a 80 wattové.

Pro bytová svítidla potřebujeme samozřejmě mnoho součásti, jako elektrické vodiče, objímky, vypínače, svorce, izolační závěsy, klouby atd. Naše vodiče jsou příliš silné a těžké, objímky jsou veliké a pouze z tmavého bakelitu, šňůrové vypínače a vidlice jsou rovněž velké a tmavé. Tyto součásti jsou vedle subtilního svítidla, které potřebujeme do dnešního bytu, velmi robustní a nevyhovují po výtvarné stránce. Scházejí pohyblivé klouby a jiné konstrukční prvky, které se v zahraničí vyrábějí zcela běžně. Z příslušenství nám chybějí též trojité rozvodky se samočinně se navinující šňůrou a rohové vidlice, které by tolik nepřekážely za nábytkem.

Je třeba, aby výroba těchto i jiných konstrukčních prvků byla soustředěna do jednoho podniku, a tak se urychlil vývoj a zjednodušila výroba.

Tyto nedostatky způsobuji nynější tíživou situaci na trhu svítidel. Nemáme vhodná nástěnná svítidla k zavěšení nad postel, nad gauč a pod. Dnešní lampičky na noční stolek naprosto nevyhovují, jsou bez kloubů a svítí pouze na noční stolek, kde mimoto překážejí. Větší žárovka obvykle vyčnívá ze stínítka a přímo oslňuje.

Rovněž nelze dostat správné lampy na psací stůl.
Jsou-li bakelitové, nehodí se jejich tmavá barva do bytového prostoru. Většina ostatních lamp buď oslňuje, nebo svítí málo; tvary lamp jsou často formalistické a nesledují původní funkci lampy, tj. osvětlovat a neoslňovat.

Stojanových lamp je rovněž velký nedostatek.
Stojanová lampa se nemá spojovat s kusem nábytku, neboť pak ji nelze přemisťovat, jak si kdo přeje, nýbrž je nutno se za ni stěhovat. Lampy mívají často široké a mělké stinidlo, takže žárovka je vidět a oslňuje. Chybějí nám vůbec lehké lampy ke čtení v křesle.

Nový způsob výstavby domů a tím i nový rozvod elektrického proudu, stejně jako nový způsob života a jiné rozmístění nábytku způsobují, že tradiční lustry uprostřed místnosti se stávají přežitkem. Přesto se vyráběj i ve značném množství a mnohé z nich jsou výtvarně zcela pochybné. Potřebujeme především jednotlivá jednoduchá závěsná svítidla, která se dají zavěsit nad skupiny nábytku i mimo střed místnosti. Toto řešení znamená mnohdy i úsporu proudu. I vodotěsné porcelánové armatury se v cizině změnily v elegantní a účelná svítidla.

U nás se na těchto svítidlech za posledních 40 let zhola nic nezměnilo.
Právě tak stropní skleněná svítidla ustrnula ve vývoji. Nová svítidla se mají řešit tak, aby sklo přiléhalo ke stropu nebo ke stěně bez viditelné kovové obruby.

Materiály, které má zatím naše výroba svítidel k dispozici, jsou železo, sklo a papír. Chybí nám široká paleta plastických hmot, které jsou v cizině velmi rozšířeny a nahrazuji částečně rozptylné sklo. Nedá se však říci, že by plastické hmoty byly pouhou náhražkou skla, naopak často umožňuji zajímavé, účelné i vtipné konstrukce svítidel. Maji výhodu v tom, že jsou lehké, nerozbytné a laciné, ale rozptylné osvětlovací sklo patrně nikdy úplně nevytlačí.

Toto je pouze několik příkladů, z nichž je zřejmé, že náš průmysl světelných zdrojů, svítidel a jejich součástí čeká velký a naléhavý úkol nejen dosáhnout světové úrovně, ale zároveň též zaručit našim pracujícím dostatek vhodných, účelných, hospodárných a výtvarně dořešených svítidel. Je neekonomické montovat do nových bytů, jejichž počet rychle vzrůstá, stará, neúčelná a nevyhovující svítidla.

- autor: Ing. Jaroslav Anýž, Technický magazín 1961/1
archív redakce portálu

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Spojovací prvky elektroinstalací jsou nedílnou částí každého projektu. OBO Bettermann má ve své nabídce položky, které jsou velmi oblíbené pro svou snadnou použitelnost, dostupnost v lokálních velkoobchodech a také díky dobré propagaci ...
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933