Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

Zápis z jednání volených orgánů UE ČR


Document Actions
Zápis z jednání volených orgánů UE ČR
Jak probíhalo jednání Unie Elektrotechniků ČR začátkem dubna v Pardubicích? Jaké důležité body k projednání byly na programu a k jakým závěrům se dospělo? Zápis z jednání volených orgánů UE ČR v Domě kultury Pardubice, dne 5. 4. 2012. Byl navrhnut a následně schválen, termín mimořádného 6. sněmu Unie, kde mohou být voleny volené orgány Unie. Předpokládaný termín 6. sněmu je ...
Jan Franěk, ze dne: 21.05.2012
reklama

 

Zápis z jednání volených orgánů UE ČR v Domě kultury Pardubice, dne 5. 4. 2012

Přítomni dle prezenční listiny.
Omluveni: JUDr. Zbyněk Urban, Štěpán Valenta

Program:
1. Zahájení, volba zapisovatele a ověřovatele.
2. Schválení programu.
3. Příprava na 6. mimořádný sněm UE ČR - seznamy delegátů a členů představenstva, návrhy členů pracovních komisí, projednání kandidátek na předsedu, místopředsedy, členy DK a jejího předsedy.
4. Projednat, kdo bude Unii zastupovat navenek, kdo v HK ČR, kdo v Komoře BOZP a PO, atd.
5. Projednat strategii UE ČR - navrhnout případné změny, doplnění a hlavně krátkodobé, střednědobé a dlouhodobé cíle, případně cesty k jejich naplnění.
6. Pokud bude navržena změna strategie UE ČR a nebudeme začleněni do HK ČR návrh na změny statutu Unie.
7. Závěr

  • Předseda UE ČR Julius Růžička, zahájil jednání a navrhnul zapisovatele s ověřovatelem dnešního zápisu z jednání. Všichni přítomní souhlasili. Pak byli všichni seznámeni s programem jednání.
  • Program schválen všemi přítomnými. Jednání UE ČR je usnášení se schopno.
  • Byl navrhnut a následně schválen, termín mimořádného 6. sněmu Unie, kde mohou být voleny volené orgány Unie. Předpokládaný termín 6. sněmu je 26. 9. 2012 a bude se konat v Pardubicích.
    Jako další se projednávaly některé změny ve statutu Unie, které je potřeba upravit ke stávajícím podmínkám a potřebám jak Unie, tak zastoupených členských stran Unie.
    Vzhledem k některým zásadnějším změnám, které souvisí i s připravovaným volebním sněmem, byl navrhnut a rovněž schválen i další termín společného jednání představenstva a DR, kde by mělo dojít k projednání změn ve vnitřních normách Unie a k dalším přípravám 6. sněmu Unie. Termín byl stanoven na 28. 6. 2012 v Domě kultury Pardubice.
  • Jedním z hlavních bodů jednání byla kandidátka jednotlivých členů do volených orgánů Unie. Po delší debatě vznikl závěr, že je nutné, aby všechny zúčastněné členské strany, dodaly ještě před červnovým jednáním své kandidáty předsedovi UE ČR včetně 5 delegátů na sněm z jednotlivých krajů.
  • Dále byly zadány úkoly, některým přítomným členům, aby oslovili a přizvali další, prozatím nezačleněné svazy ke spolupráci a dali i jim možnost začlenění do UE ČR s tím, že by si také mohli připravit své kandidátky k připravovaným volbám, pokud budou mít zájem o spolupráci.
  • Z dalšího jednání vyplynula i potřeba větší medializace, nejen práce volených orgánů Unie, ale i jejích členských stran. Zde jsou bohužel prozatím velké nedostatky, které je nutno odstranit, a to v co možná nejkratším čase.
  • Předseda UE ČR vysvětlil, jak je důležité zůstat členy Komory BOZP a PO ČR a navrhoval, vzhledem ke svému zdravotnímu stavu, aby na tato jednání byl nominován nový zástupce, který by převzal tuto činnost místo něj. Bude projednáno v červnu.
    Potom, na žádost přítomných, vysvětlil, jak je to nyní se začleněním UE ČR do HK ČR. Bohužel, tato jednání byla odložena a nový termín pro začlenění Unie se chystá.
  • Po domluvě s přítomnými členy, navrhuje předseda UE ČR projednat strategii a cíle Unie, až na červnovém jednání s tím, že si všichni připraví své návrhy dopředu k projednání.
    Také je potřeba zlepšit komunikaci mezi jednotlivými členy Unie a proběhne aktualizace e-mailových adres. Některé z používaných nefungují a pošta, na ně zaslaná, se vrací.
    Pak byla také projednána možnost pravidelného diskusního fóra přes internet, kdy by se mohli jednotliví členové vedení, nebo pracovních skupin, scházet častěji a pravidelně, aby se mohla činnost celku urychlit a nedocházelo ke zbytečným prodlevám.
  • Byl dán návrh na zrušení podpory HK ČR ve strategii Unie, protože se nám prozatím nepodařilo, aby byla do HK ČR začleněna. Všichni souhlasí. Předseda do června připraví návrh změn, dle projednaných bodů.
  • Ing. Bohuslav Krivý - požaduje do příštího jednání připravit od předsedy Unie vyúčtování/inventuru. P. Růžička přislíbil do příštího jednání vše připravit. Unie však nemá žádný majetek, příjmy ani výdaje v letech 2010 a 2011 nebyly žádné.
  • p. Vodička přednesl návrh na financování sněmu Unie jednotlivými členy s tím, že si to většina může bez problémů dovolit. Navrhoval cca 5000Kč pro předsedu Unie. Opět proběhla na tento návrh diskuse, kde se většina shodla na tom, že by to bylo jisté řešení, které má být projednáno na červnovém jednání. Většina souhlasila.

Závěr jednání:
Předseda UE ČR ukládá všem, aby si řádně pročetli stávající stanovy a strategii Unie, aby se mohli připravit projednávání všech nutných změn, nebo doplnění cílů Unie. Jde o to, přizpůsobit tyto cíle aktuálním potřebám elektrotechniků i jednotlivých svazů, cechů a společenstev.

Dále je potřeba navrhnout a realizovat nějaké způsoby financování Unie, aby mohla být některá činnost lépe a kvalitněji vykonávána. Bez toho nebude v budoucnu možno zlepšit a zprofesionalizovat některé činnosti potřebné k řádnému fungování Unie.

Pak je nutné připravit v jednotlivých svazech kandidátky na předsedu a místopředsedy Unie, jednotlivé členy vedení a členy komisí. Pak také ty, kteří nás budou zastupovat na jednotlivých jednáních s úřady.

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 4)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Kam se v budovách vyvíjí uplatnění vysokorychlostních dat optickými vlákny? Příchod elektroinstalačních podomítkových trubek Fraenkische se zabudovaným optickým vláknem se datoval dřív než známost standardů datových přenosů Industry 4.0. Trubky s označením FFKuS DATALIGHT se v českých e-shopech objevují, ale na běžných stavbách určitě ne. Jde o speciálku, říkají dataři, v běžném obydlí stačí spotřebiteli Wi-Fi. Jiná situace může ...
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933