Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • S ukončením platnosti legendární vyhlášky 50/1978Sb. se nám objevuje na scéně požadavek na svéprávnost. V původním předpisu byl ukryt v potvrzení o zdravotní způsobilosti. Noví, mladí čekatelé na osvědčení dle nařízení vlády 194/22Sb. nejsou zatížení ...

VĚTRNÍKY: Kudy a jak do sítě?


Document Actions
VĚTRNÍKY: Kudy a jak do sítě?
Už vás napadlo kudy vedou kabely k větrným elektrárnám? Samozřejmě jsou zakopané. Ale kdo je pokládá? Nejsou to zrovna krátké vzdálenosti. Někdo musí vypočítat trasu, volbu sítě a další technické podrobnosti. Taktéž se musí rozhodnout typ přenosu. Pak někdo realizuje vedení ...
Miroslav Minařík, ze dne: 23.12.2007
reklama

Navštívil mě přítel Pavel Wolf ze ZPA Industry s informací, že právě řeší zajímavý problém s ukládáním vedení vysokého napětí mezi větrnou elektrárnou a přípojným bodem do energetické sítě v délce téměř 8km. Kladení silových vedení do země se nově řídí dle ČSN 33 2000-5-52, v které se dočteme minimální úložnou hloubku a také čemu musí odpovídat uložení kabelů v hranicích měst a obcí.

Společnost ZPA Industry vypracovala cenové varianty při použití přenosu energie na úrovni 22kV a 110kV. Přičemž bylo v závěru zvolena varianta vyššího napětí. Pokud se podíváte na obě finanční rozvahy, pak zjistíte, proč bylo rozhodnutí jednoznačné.

Pro druhou variantu tedy platil níže uvedený výkres uložení vedení.

Abyste byli uvedení do přesných detailů, zpráva vypovídala o uložení toto:

Do výkopu se kabely kladou na vrstvu jemnozrnného písku o tloušťce nejméně 8cm a u 110kV kabelů nejméně 12cm. Po položení se kabely zasypou pískovou vrstvou stejné tloušťky. Tato tloušťka se měří od obvodu (povrchu) kabelu. U 110kV kabelů nesmí být tloušťka (výška) pískové vrstvy menší než 30cm. Kabely se musí pokrýt cihlami, tvárnicemi, příklopy apod. podle obrázku N1a. Toto krytí musí překrývat kabel, popř. více vedle sebe položených kabelů, nejméně 4cm. Výkop se nesmí zasypat popelem nebo podobným materiálem.

Kabely do 1kV v trasách, kde nemohou být mechanicky poškozeny (např. pojížděním těžšími vozidly apod.), se mohou klást do země bez mechanické ochrany, ale musí se označit tak, že se nad kabely položí výstražná fólie z plastických hmot podle obrázku N1b.
Provedení a způsob položení fólie v trase je v ČSN 73 6006.

Kabely 110kV se kladou v osových vzdálenostech podle údajů výrobce. Jednotlivé kabely mezi sebou i krajní kabely od stěn výkopu musí být oddělené přepážkami (cihly, desky, příklopy apod.). Tyto svislé přepážky musí být svrchu zakryté deskami, příklopy apod.

Tedy potud jsou všechna data OK.
Problém nastal v okamžiku, když se objevil nový způsob ukládání. Ten po seznámení s podrobnostmi zaujal všechny zúčastněné. Nová technologie bez výkopového ukládání kabelů je podstatně rychlejší, přesnější a v neposlední řadě i úspornější.

A kde je tedy problém?
Nová technologie se však neřídí
dle ČSN 33 2000-5-52 ale podle rakousko/německé normy L20. Ta uvádí také technická doporučení k pokládání kabelových systémů.

Otázka zní:
Kdo a za jakých podmínek zreviduje uložení kabelu 110kV dle jiného doporučení než je ČSN  EN?

Pokud vás zajímá metoda bezvýkopové pokládky čtěte následující článek!

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
Kam se v budovách vyvíjí uplatnění vysokorychlostních dat optickými vlákny? Příchod elektroinstalačních podomítkových trubek Fraenkische se zabudovaným optickým vláknem se datoval dřív než známost standardů datových přenosů Industry 4.0. Trubky s označením FFKuS DATALIGHT se v českých e-shopech objevují, ale na běžných stavbách určitě ne. Jde o speciálku, říkají dataři, v běžném obydlí stačí spotřebiteli Wi-Fi. Jiná situace může ...
Podívejte se, jak vypadá nová linka! Videospot ukazuje výrobu nosných systému na nové lince! Stavba nové výrobní haly a nákup technologie na výrobu kabelových žlabů dovoluje Koposu Kolín nabídnout zákazníkům kabelové nosné systémy vyráběné na vlastním výrobním zařízení. Jde především o nové kabelové žlaby Jupiter s mnoha technickými přednostmi a inovované kabelové žlaby Mars přizpůsobené potřebám montážníků ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933