Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • Jak naplno využít schopností programovatelných relé easyE4? Podívejte se jaké možnosti vám dávají nové přístroje. Od různých způsobů vizualizace procesů až po komunikaci s okolním světem. Ovládněte programování relé easyE4 a staňte se expertem v ...

RITTAL: Nová generace střešních ventilátorů


Document Actions
RITTAL: Nová generace střešních ventilátorů
Světový lídr v oblasti průmyslových rozvaděčů prezentoval novinku v oblasti chlazení. Nešlo však o klimatizační jednotku, ale o vylepšení, které přivítají projektanti a elektromontéři. Podrobnosti objasnil Zbyněk Ledvinka, produktový specialista této oblasti ... "Nový ventilátor má své místo v chlazení rozvaděčů i v dnešní době. Dnes používáme v převážné míře kompresorové chladicí jednotky, je to z důvodu příliš vysokých tepelných zátěží v rozvaděčích ..."
Tým portálu Elektrika, ze dne: 14.02.2018






Textový přepis rozhovoru:

Elektrika.tv
Nyní začíná zajímavé téma pro všechny, které trápí chlazení technologií v rozvaděčích. V našem studiu vítám Zbyňka Ledvinku,produktového manažera z firmy Rittal, která je známá tím, že se zabývá klimatizacemi, vlastně klimováním prostorů v průmyslu v rozvaděčích. Přicházíte s novinkou, která mně připadá tak ne moc nová, protože se jedná o střešní ventilátor a mě by zajímalo hned v úvodu, proč vůbec Rittal, výrobce klimatizačních jednotek se zabývá takovou standardní věc, jako je ventilátor a ještě to uvádí jako novinku.

Zbyněk Ledvinka
Pro začátek bych řekl, že se nejedná o technologickou novinku, ale spíš o konstrukční novinku. Nový ventilátor má určitě své místo v chlazení rozvaděčů i v dnešní době. Dnes používáme v převážné míře kompresorové chladicí jednotky, je to z důvodu příliš vysokých tepelných zátěží v rozvaděčích. Ale jsou i uživatelé, kteří nepotřebují odvádět tak vysoké tepelné ztráty a nebo mají teplotu v okolí rozvaděče nižší než je požadovaná teplota v rozvaděči. Potom je zde místo buď pro nástěnné, nebo střešní ventilátory. A my jsme před pár lety udělali novou generaci nástěnných ventilátorů, teď přišla řada na střešní ventilátory.

Elektrika.tv

Takže pořád to má své místo, záleží na technologii, kterou potřebujeme chránit nebo chladit.

Zbyněk Ledvinka
Přesně tak.

Elektrika.tv
Tak teď mi řekněte, co na tom může být nového? Co může být tak inovativní?

Zbyněk Ledvinka
Dobře, pro elektrikáře určitě nebude gró nového produktu design, i když i ten má své místo, ale pro uživatele a pro stavitele rozvaděčů je tam zajímavá a pohodlnější montáž, především montáž střešního ventilátoru, je mnohem jednodušší, nepotřebujete pro instalaci tohoto ventilátoru žádný nástroj. Stejně jako nástěnné ventilátory pouze zaklapnete do montážního výřezu. Potom čím se dál liší tato generace střešních ventilátorů od předchozí s vysokým krytím. Tyto střešní ventilátory mají IP 55, předchozí generace měla IP 20.

Elektrika.tv
My jako elektrikáři víme, co je IP20, IP55, to je poměrně velký skok. Tak tady kdybyste mi řekl, všechno je něco za něco. Tady vysvětlete, za co to krytí je.
 
Zbyněk Ledvinka
To je za cenu toho, že ztratíme část aerodynamického výkonu. V katalogu i ve všech propagačních materiálech jsou uvedeny dvě jmenovité hodnoty aerodynamického výkonu ventilátorů. První hodnota je, když použijete filtrační vložky, tím dosáhnete krytí IP 55, ovšem za cenu nižšího aerodynamického výkonu, vzduchu, který ten ventilátor dokáže protáhnout. Když nepotřebujete tak vysoké krytí, vyhodíte filtrační vložky a máte IP22, za cenu vyššího aerodynamického výkonu.

Elektrika.tv
S tím mě napadá ještě jedna otázka. Já jsem mluvil s projektantem, tuším ve Zlíně, který řešil něco podobného, nevěděl jaký typ a konstrukci použít, mohl byste mi říct, jaký je rozdíl mezi klimatizováním v administrativních budovách a v průmyslu? Vy se zaměřujete na průmysl, dokáže se to nějak odlišit nebo vymezit? V čem jsou tato témata odlišné?

Zbyněk Ledvinka
Řekl bych, že základní rozdíl u způsobu chlazení nebo klimatizace administrativních a průmyslových prostor je především v hlučnosti zařízení. Naše zařízení, chladící jednotky, chladící ventilátory jsou jednoznačně určeny do průmyslového prostředí. Není tam tak přísný hygienický limit co se týče hlučnosti, máme sice jednu chladicí jednotku, která je určena do administrativního prostředí, splňuje denní limit 51dB v jednom metru, nicméně gró naší činnosti a našich produktů je v průmyslu. Občas se setkáváme i s požadavkem, že by někdo chtěl použít naše chladicí jednotky pro chlazení místnosti, většího prostoru. Potom je nutné říct, že chladicí jednotky i ventilátory jsou určeny pro chlazení především rozvaděčů. To jsou malé uzavřené prostory, odpovídá tomu charakteristika ventilátoru, které jsou tam použité.

Elektrika.tv
Říkal jste, že máte ale tři novinky. Já jsem slyšel dvě a to odvedlo pozornost jinam. Jaká je ta třetí novinka?

Zbyněk Ledvinka
Jsou tam použité dva druhy motorů, buďto můžete mít klasický střídavý motor a pro nejvyšší výkon je to EC motor. Elektronicky komutovaný, který má vyšší účinnost, nižší spotřebu atd.

Elektrika.tv
Máme ventilátor a potřebujeme ho řídit. Čím?

Zbyněk Ledvinka
Tady k ventilátoru musíme připojit externí termostat, teplotní čidlo, které spíná, řídí chod ventilátoru. Protože samotný ventilátor není vybaven vlastní regulační technikou. V nabídce máme už dlouhá léta klasické analogové termostaty. Nyní jsme rozšířili jako nabídku i pro možnost monitoringu a regulaci otáček EC motorů.

Elektrika.tv
Nebo v případě autonomního systému nám bude stačit termostat. Jak můžeme řídit EC motory?

Zbyněk Ledvinka
Máme k dispozici regulátor otáček těchto nových ventilátorů s pomocí kterého můžete řídit až 4 ventilátory, na základě signálu, který dostáváme z ventilátorů. Výhodou je nejenom řízení otáček, tím pádem i nižší spotřeba elektrického proudu, nižší hlučnost, tu bych zdůraznil. Ale monitorujeme zároveň i funkčnost ventilátoru. V případě, že dojde k poruše ventilátorů, nebudeme zastírat, že se neporouchají, vždycky se někdy porouchají. Tak zákazník, uživatel dostane signál o samotné poruše ventilátoru už v okamžiku, kdy porucha nastane, ale nedostane signál až teprve stoupne teplota v rozvaděči. To může být rozdíl mezi tím, jestli linka klekne nebo jestli pojede dál, protože zákazník a uživatel stihne zjednat nápravu neblahého stavu.

Elektrika.tv
Podle čeho vybíráme jednotlivé 3 stupně? Výkonostně?

Zbyněk Ledvinka
Máme tři výkonové stupně, 50, 800 a 1000 kubíků za hodinu, to je hodnota, která odpovídá volnému proudění. Potřebný ventilátor, sílu zjistíme na základě instalovaného ztrátového výkonu v rozvaděči, na základě teplotního spádu mezi zevnějškem a vnitřkem. Když tyto hodnoty zadáme do našeho výpočtového programu THERM, program nám vytipuje vhodné objednací číslo ventilátoru.

Elektrika.tv
Na závěr možná triviální otázka. Můžeme to pokazit?

Zbyněk Ledvinka
Všechno se může pokazit

Elektrika.tv
Hrozí nám to nějak zásadně, že bychom to mohli pokazit?

Zbyněk Ledvinka
I tyto ventilátory mají doporučený rozsah pracovních teplot, když nebudeme dodržovat pokyny dané výrobcem, ventilátor se nám odvděčí tak, že se pokazí. Je vhodné dbát na správné nasazení s ohledem na čistotu prostředí. Pokud budeme používat ventilátory s filtračními vložkami v prostředí, kde je ve vzduchu rozptýlená olejová emulze, tak během pár hodin provozu nám emulze v nasávaném vzduchu zalepí filtrační vložky a nebude docházet k žádnému proudění vzduchu. Může se také stát, že někdo chybně spojí konektor, ale to už je triviální záležitost.

Elektrika.tv
Myslím, že máte bohaté zkušenosti s nějakými dotazy. Tzn., že na vás se obrací lidi.

Zbyněk Ledvinka
Obrací se na nás spousta lidí, ano. Co máte na mysli?

Elektrika.tv
Nasazení vaší technologie s návrhem, takže vlastně víte na co se ptají, někdy to musí být úsměvné a zajímavé.

Zbyněk Ledvinka
Tak úsměvné.. My se snažíme zákazníkovi vždycky vyjít vstříc a navést ho na správnou cestu, i když třeba tápe, nebo se v něčem zmýlí. Žádný učený z nebe nespadl a my jsme tu od toho, abychom každému pomohli, vybrali vhodnou technologii.

Elektrika.tv
Pane Ledvinko, jsem rád, že jste to řekl, protože já budu první, kdo k vám zavolá o radu. Děkuji za rozhovor a předpokládám, že i vy diváci se zeptáte Rittalu, jak navrhovat klimatizace v rozvaděčích.



Rittal ke střešním ventilátorům vydal speciální produktovou brožuru.



POKUD PRACUJETE V OBORU,
máte možnost si zažádat o aktuální
papírový katalog střešních ventilátorů RITTAL
NÍŽE UVEDENÝM FORMULÁŘEM!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Rittal Czech
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933