Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

R4M#20: Kdy máme očekávat Internet lidí?


Document Actions
R4M#20: Kdy máme očekávat Internet lidí?
Po Internetu věcí máme prý očekávat Internet lidí. Pokud máme tedy analogicky odvodit IOP od IOT, pak se na takovou dobu asi opravdu netěším. Jak vidí Internet lidí naši odborníci, sledujte v tomto díle seriálu R4M. Doufejme, že Internet lidí bude mít svá pravidla a my se ho budeme moci účastnit jen v nezbytně nutných případech. I když i toto přání je vlastně čirým nesmyslem už nyní. A jak to tedy bude?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 27.06.2017
reklama






Výpovědi odborníků si můžete přečíst v textové podobě ...


Zdeněk Havelka (A-21)
Přiznám se, že predikci bych nedělal, jsou trendy, nevím, jestli znáte třeba jméno Ray Kurzweil? To je americký futurolog i vynálezce, má X patentů, tak jeden z jeho záměrů je aplaudovat lidské myšlení do digitálního světa. V slabší podobě je to o tom, že existují nějaké mentální obrazy a někdo vás vnímá přes mentální obraz, který vysílá jako vaše podvědomí … něco takového existuje a ambice tam jsou. Já bych se určitě bránil, abych byl v internetu lidí, mně stačí dnešní informační internet a velmi se těším na hodnotový, který bude spojen právě s průmyslovou revolucí 4, který bude spočívat v tom, že transakce budou realizovatelné s reálnými fyzickými majetkama, nebo asatama, budou realizované přes internet. Takže tam ano, ale ne, že bych si cpal do hlavy nějaký čip, doufám, že to nebude potřeba a myslím si, že mě to nepostihne.



Otto Havle (www.fccps.cz)
Záleží na tom, jakou protihodnotu za tohle nabídnout. Zatím to vypadá, že stačí hodně málo.



Jiří Holoubek (www.elcom.cz)
Jde o to, co si právě pod pojmem Internet of people představujeme. Protože říkáme, že v konceptu kyberneticko-fyzických systémů, které jsou základem Průmyslu 4.0 je velmi důležité spojení Internetu věcí, lidí a služeb. Tzn., pokud nám to dovolí pravděpodobně legislativa, která se tímto začne velmi intenzivně zabývat z hlediska ochrany osobních údajů apod., tak Internet lidí se bude čím dál víc promítat také do celého konceptu, protože dnes už víme, když člověk projede na motocyklu Harley kolem prodejny Harley, tak se mu na displeji ukáže kdy má možnost jít na příští garanční prohlídku, kdy může koupit jednotlivé komponenty nebo náhradní díly ve slevě apod.

Tam už i Internet věcí, vlastní motorky, Internet služeb nabídky komfortu, ale i Internet lidí, tzn., i poloha člověka eventuálně další atributy s člověkem spojené, se promítají do jedné celkové nabídky a nového obchodního modelu přístupu ke službám a lidem, takže v tomto případě Internet of People je opravdu důležitý a bude se projevovat čím dál víc, byť by se nám to některým nelíbilo.



Jiří Kůs
(www.nanospace.cz)
Tak jestli tomu budeme říkat Internet of People, nebo nějak jinak, nebo to bude síť, to určitě přijde. Do toho se mísí jednak otázky bezpečnosti, jestli opravdu každý člověk bude ochotný odevzdat své soukromí, já si myslím, že bude. Ono už dneska s tím nemáme problém, píšeme svá jména, e-maily, telefony, já nevím co všechno. Už de facto Internet lidí v této podobě už je, téměř každý z nás už zanechal svou digitální stopu, takže tam nějak je.

Druhá věc je, to co si myslím já, že bude velké téma už v blízké budoucnosti, velké politické téma je otázka kontroly a svobody, pohybu v síti. Kontrola bude argument bezpečnost, že je třeba, abychom tam všichni měli svoji polohu, abychom tam byli opravdu identifikováni, pak nás může stát, nebo nějaká bezpečnostní struktura chránit a vedle toho je všechno má být svoboda informace a musí mít nějakou svobodu a není možné, aby mě někdo sledoval 24 hodin, nebo měl tu možnost. Myslím si, že vůbec politika se změní z pravice, levice, sociální méně sociální na kontrolu a svobodu v síti.


Jan Řehák
Nevím, co je Internet of People. A neumím si pod tím pojmem představit, nic definovat. Mám velké problémy chápat co znamená Internet věcí, a to věci pro Internet věcí vyrábíme a prodáváme více jak 10 let, možná 15. Takže Internet of People opravdu nevím, co znamená.



Jan Rollo (www.sysgo.com)
Tak jsme zase u toho Matrixu. Osobně doufám, že se toho nedožiji. Pokud vznikne nějaký Internet of People tak že to bude až po mé smrti. Tedy pokud se Internetem lidí nemyslí používání smartphonů, tam už jsme samozřejmě dneska.



Jaromír Zelený (www.rittal.cz)
Je to samozřejmě velmi diskutabilní i citlivá otázka, protože to souvisí se soukromím lidí, s ochranou toho soukromí. Jak jsem se zmiňoval o tom, že pro úspěch Internetu věcí a Průmyslu 4.0 je nutná určitá standardizace formátu vyměňovaných dat, tak v případě Internetu lidí to bude daleko složitější, protože to nebude jen o technických standardech, ale i o nejrůznějších legislativních, morálních standardech, které bude potřeba proto, aby se to uvedlo do pohybu prostě vyřešit. A s tím si myslím, že lidstvo bude muset dost polámat hlavu.



Tomáš Duba
Internet lidí, nebo možná propojení člověka a sítě je otázka velmi blízké budoucnosti, nakonec já sám nosím tzv. chytré hodinky, které jsou schopny monitorovat srdeční tep a dejme tomu spánek. Umím si představit, že ze začátku v prvním kole ty technologie dokáží pomoct někomu, kdo má třeba dlouhodobou nevyléčitelnou nebo vážnou nemoc, kdy přístroje dokáží monitorovat třeba stav kvality krve, mám na mysli třeba kardiaky, nebo třeba cukrovkáře. Těm to určitě pomůže a nakonec i nám všem ostatním to zvýší kvalitu života. Je tu samozřejmě rovina etická, nebo je to možná i rovina filozofická, náboženská, do jaké míry je to ještě přístupné, do jaké míry lze duši připojit k internetu. Na to ale já nedokáži odpovědět, určitě ne v tuto chvíli.



Martin Lahoda (www.phoenixcontact.cz)
Nechápu význam Internetu lidí, protože podle mě internet tvoří lidé, internet byl nástroj založen proto, aby spojoval lidi, tím pádem mi přijde, jako kdyby Internet lidí už fungoval a předešel Internet věcí. Internet věcí má spojit věci, tak aby vzájemně mezi sebou sami komunikovali bez manuálního zásahu lidí a má těm věcem dát inteligenci. Proto podle mě Internet lidí už funguje, protože internet slouží k tomu, aby pospojoval lidi. A nyní Internet věcí je dalším krokem k rozvoji internetu, ale nevím, proč by ještě do budoucna měl přijít nějaký další Internet lidí. Nedokáži si to představit.







SLEDUJTE TECHNOLOGICKÝ
VIDEOSERIÁL
www.R4M.cz
a buďte v obraze!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 6)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
R4M# Ready for Matrix
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Kam se v budovách vyvíjí uplatnění vysokorychlostních dat optickými vlákny? Příchod elektroinstalačních podomítkových trubek Fraenkische se zabudovaným optickým vláknem se datoval dřív než známost standardů datových přenosů Industry 4.0. Trubky s označením FFKuS DATALIGHT se v českých e-shopech objevují, ale na běžných stavbách určitě ne. Jde o speciálku, říkají dataři, v běžném obydlí stačí spotřebiteli Wi-Fi. Jiná situace může ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933