Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Evropská unie umožňuje firmám a OSVČ poskytovat služby po celé EU, aby se snížila byrokracie a zlepšila spolupráce mezi zeměmi. V Česku platí zákony, které toto upravují. Firmy mohou posílat zaměstnance na zakázky do jiných zemí a podnikatelé mohou ...
  • Konference plná informací o kybernetické bezpečnosti, bezpečnosti datových sítí, monitoringu, výstavbě sítí, legislativě a třeba i souvislostí s ai. Zajímat to nebude jen majitele firem ale hlavně techniky, kteří bezpečnost realizují. A co ti, co řeší ...

HMV: Proč a kdy se v elektrotechnice znovu vyměnila měď za hliník?


Document Actions
HMV: Proč a kdy se v elektrotechnice znovu vyměnila měď za hliník?
Víte, za jakých okolností se v našich obydlích objevily po válce znovu hliníkové vodiče místo měděných? Letos je tomu 60 let od slavného zdůvodňovacího prohlášení tehdejšího náměstka ministra. Mnozí si dovedeme představit hliníkové vodiče v domovní elektroinstalaci. Ale i v motorech? Víte, že se v roce 1950 uvažovalo o vývoji pohyblivých vodičů z hliníku? Tehdejší prognózy těžby světové mědi nebyly s plánovaným vývojem elektrizace nijak optimistické ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 4.09.2017
reklama

Mezi dnešními praktiky v elektroinstalacích neznáme mnoho příznivců hliníkových vodičů. Jak by asi dnešní odborník reagoval na podobné prohlášení tehdejší vlády? Ponořme se na chvíli do roku 1950 ...



Karel Buřič,
náměstek ministra těžkého strojírenství



ÚVODNÍ PROJEV
Vážení soudruzi,
dovolte, abych pozdravil vaši konferenci jménem ministerstva těžkého strojíren­ství. Jsem rád, že se vědeckotechnická společnost ujala tak vážného úkolu, jakým je náhrada mědi hliníkem v elektrotechnice. Těší mě vaše početná účast a jsem přesvědčen, že konference přispěje k rychlému řešení této vážné otázky.

Jeden z hlav­ních úkolů daných resolucí ÚV KSČ ze dne 28. 2. 1957 je zabezpečit úkoly naší druhé pětiletky ze zdrojů, které máme k disposici, to znamená, konkrétně v elektro­technice, podstatně omezit spotřebu mědi a nahradit ji hliníkem. Tento problém nestojí před elektrotechniky poprvé. Setkali jsme se s ním v obou světových válkách. Je samozřejmé, že úspory mědi lze dosáhnout zvýšením využití mědi, ale myslím, že by se konference měla zabývat hlavně její náhradou hliní­kem. Hodnotíme-li dnes výsledky práce techniků při řešení tohoto problému za druhé světové války, musíme uvést, že se problémy spojené s náhradou mědi nepo­dařilo vyřešit. Dodané stroje a zařízení vykazovaly značnou poruchovost, a tak hned po válce, jakmile to poměry dovolily, se přešlo zpět k mědi.


Prudký růst výroby v dalších letech však způsobil, že bylo nutno se znovu s problémy zabývat. Do této chvíle se dosáhlo značných úspěchů, ačkoli rychlejšímu přechodu k hliníku bránily a ještě dnes brání zkušenosti z poslední války. Myslím, že je tento předsudek jednou z vážných překážek rychlejšího řešení. V současné době nás problém náhrady hli­níkem tlačí nikoli jako následek válečných opatření, ale především pro rychlý růst spotřeby a celosvětového nedostatku mědi.

Měď je přítomna v zemské kůře jenom v nepatrném podílu jedné setiny procenta a na světě je zcela omezený počet vydatných a hospodářsky zužitkovatelných ložisek. Spotřeba mědi souvisí s rychlým růstem potřeby energie pro hospodářství lidstva. Ve světě se počítá s tím, že se za každých 10 let spotřeba energie zdvojnásobí. To tedy znamená, že se za 40 let zvětší potřeba energie šestnáctkrát. U nás však jdeme ještě rychleji kupředu. U nás počítáme se zdvojnásobením za každých sedm let, takže za 40 let se spotřeba zvýší nejméně třicetkrát. To jsou velké perspektivy, které nás však současně velmi význačně upozorňují na problém mědi, která se zatím objevuje ve všech zařízeních pro výrobu, rozvod a spotřebu elektrické energie. I když bychom mědi jistě stále lépe a lépe využívali a její spotřeba by nemusela růst závratným tempem jako množství elektrické energie, přece je jasné, že se již v nejbližší době budeme muset naučit vyrábět a používat elektřiny bez mědi nebo jen počítat s mědí pro některé speciální úkoly. V tom nám nepomohou ani žádné doha­dy o možnostech revolučních zvratů a ve vývoji techniky. Zatím neznáme žádnou ušlechtilejší a vhodnější formu energie, nežli je elektřina, a ať se již bude vyrábět jakkoli, třeba přímo z energie záření nebo z energie jaderné, vždy to bude elektřina, kterou musíme převádět kovovými vodiči.


Zatím se ani v nejbujnější fantasii neobjevují například elektromotory bezdrátové a pod. Vidíme tedy, že nás nic nemůže uchránit od řešení velikého a zásadního úkolu, obejít se pro převážnou většinu konstrukcí v elektrotechnice bez mědi. Je jisté, že za několik let již budeme normálně výrobky zcela běžně vyrábět s hliníko­vými vodiči, a to nejen u nás, ale v celém světě, protože si to hlad po energii vy­nutí.

Nyní je třeba říci, co dělat dále?
Především je třeba urychleně dokončit konstrukci nové řady transformátorů. Dále třeba je urychleně zavést výrobu nové řady asynchronních motorů s hliníkovým vinutím a zabývat se použitím hliníku i u motorů a alternátorů nad 100kW. Je také třeba řešit i konstrukce transformátorů nad 1600 kW, intensivně pracovat na konstrukci pohyblivývh vodičů z hliníku a urychleně je vyzkoušet. Zvládnout tyto úkoly beze zbytku a přispět tak k řešení jednoho z význačných problémů našeho hospodářství znamená, že musí přiložit ruku k dílu i technici a metalurgové v na­šich hutích, a to dořešením technologie a zavedením plynulé výroby speciálních slitin, jako „Aldrey“ a pod., bez kterých není možno vyřešit pohyblivé vodiče.

Úkol musí převzít i naši chemici. Musí zlepšit jakost laků jak impregnačních, tak pro smaltování a dále pomoci vyřešit drážkovou isolaci, aby bylo možno oteplením strojů přejít z dosavadní třídy A na třídu E a později až na třídu B. Tak by bylo možno podstatně zvýšit využití materiálu a zvednout ekonomii provozu. I technici (kabeláři) se musí zabývat zkvalitněním výroby smaltovacích procesů a musí dořešit problém smaltování profilových vodičů. I v oboru výroby přístrojů a rozvaděčů nejsou zdaleka vyčerpány všechny možnosti náhrady mědi, a to nejen hliníkem, ale i jeho slitinami.


Při všech úvahách o konstrukčních i projekčních řešeních náhrad měď/hliník neopomeňme vždy uvažovat ekonomicky. Na tomto poli čeká naše techniky veliký úkol. Je třeba znovu zdůraznit, že se bude nutno vážně zabývat a odstraňovat určitý konservatismus v názorech projektantů, konstruktérů, provozních techniků i údrž­bářů. Tento problém nelze podceňovat, a proto bude nutno věnovat pozornost účelné propagaci. Tu musí provádět především výrobci zařízení. Je samozřejmé, že bude nutno věnovat největší pozornost kvalitě výroby. To bude jedna z nejlepších propa­gačních metod.

Všechny tyto úkoly je třeba bez otálení realisovat, aby se projevily výsledky, pokud je to možno, ihned. Splněním tohoto nesnadného úkolu přispějí pracující v elektrotech­nice velmi významně k zajištění trvalého vzestupu naší výroby využitím našich vlastních zdrojů, a tím budou zajišťovat základní úkol trvalého růstu životní úrovně u nás.

Prosím tedy, abyste všichni, i když stará měď je nám příjemnější než nový hliník, věnovali referátům na konferenci velkou pozornost, pomohli svými připomínkami rozšířit a prohloubit poznatky tak, aby výsledek konference byl co nejlepší a v zá­věru naznačili, jakými cestami jít, abychom brzy dosáhli cíle.

Vašemu zasedání přeji mnoho zdaru.



Dobrý elektrotechnik odbornou minulost zná. Zdroj informací naleznete zde ...
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 10)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Potřebujete transformátor, ale máte napjatý rozpočet? Co tedy ušetřit a raději se poohlédnout po kvalitně repasovaném kusu? Zajímá-li vás, jak v dnešní nesnadné ekonomické situaci snížit náklady při pořizování těchto druhů zařízení, tak bychom měli jeden tip ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933