Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

Prostup pro vysokofrekvenční kabely.


Document Actions
Článek
.
Radek Kaisler, ze dne: 11.09.2002
reklama

 

Prostup pro vysokofrekvenční kabely.

Příspěvek je pouze grafickou přílohou k tomuto článku.

Ještě jeden pohled na střechu bývalého bojového objektu tvrze Hanička, který byl částečně upraven pro potřeby protiatomového krytu.

 

 V popředí je patrný pancéřový ventilační otvor, kterému byl v 80 letech uřezán vršek pro možnost protažení vysokofrekvenčních kabelů na povrch. Za ním je další ventilační otvor, bez pozdějších úprav.

 

Nízký jehličnatý porost za objektem je místo, které bylo určeno pro osazení stožáru (byl vykácen prostor, dnes už opět zarůstá). Na stožáru měli být umístěny antény radiostanice a snad i vysílací a přijímací antény televizního a rozhlasového signálu.

 

Ty větší kule, které vidíme jsou zrekonstruované pancéřové zvony, které (jak již bylo zmíněno u předchozí fotografie) při původní výstavbě měl sloužit k bezprostřední obraně okolí a hlavní zbraně objektu těžkého opevnění.

 

Jen tak pro zajímavost:

Střecha náleží k objektu R-S 78 "Na pasece", který je součástí tvrze Hanička. Měl mít hlavní zbraň umístěnou v pancéřové výsuvné a otočné věži o průměru 4.4m. Ve věži měla být instalována houfnice se dvěma hlavněmi o dostřelu 11950m!!!

Nutno podotknout, že se jedná o výstavbu ze 30 letech dvacátého století.  K osazení zbraně do objektu nikdy nedošlo, i když tvrz byla stavebně dokončena. Pancéřová věž byla v době odstoupení z pohraničí pouze v rozpracování.

 

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Podívejte se, jak vypadá nová linka! Videospot ukazuje výrobu nosných systému na nové lince! Stavba nové výrobní haly a nákup technologie na výrobu kabelových žlabů dovoluje Koposu Kolín nabídnout zákazníkům kabelové nosné systémy vyráběné na vlastním výrobním zařízení. Jde především o nové kabelové žlaby Jupiter s mnoha technickými přednostmi a inovované kabelové žlaby Mars přizpůsobené potřebám montážníků ...
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933