Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Evropská unie umožňuje firmám a OSVČ poskytovat služby po celé EU, aby se snížila byrokracie a zlepšila spolupráce mezi zeměmi. V Česku platí zákony, které toto upravují. Firmy mohou posílat zaměstnance na zakázky do jiných zemí a podnikatelé mohou ...
  • Konference plná informací o kybernetické bezpečnosti, bezpečnosti datových sítí, monitoringu, výstavbě sítí, legislativě a třeba i souvislostí s ai. Zajímat to nebude jen majitele firem ale hlavně techniky, kteří bezpečnost realizují. A co ti, co řeší ...

Nové normy pro světelné obvody (4/4)


Document Actions
Nové normy pro světelné obvody (4/4)
Jaké napětí se nesmí přesáhnout při užití holých vodičů v instalaci světelných obvodů? Víte kterých typů závěsů svítidel se nesmí použít? Úbytek napětí v systému světelné instalace určené pro malé napětí mezi transformátorem a nejvzdálenějším svítidlem nemá být vyšší než 5% jmenovité hodnoty napětí, pro které ...
Karel Dvořáček, ze dne: 11.07.2006
reklama

...dokončení

Holé vodiče
Při užití holých vodičů pro světelné instalace určené pro malé napětí nesmí jmenovité napájecího napětí přesáhnout AC 25V nebo DC 60V a dále je nutno splnit následující požadavky:

  • světelná instalace je navržena, instalována nebo zakryta tak, aby se minimalizovalo nebezpečí zkratu; a
  • užité vodiče mají z důvodu mechanické pevnosti minimální průřez alespoň 4mm2, a
  • vodiče systému se přímo nedotýkají hořlavé hmoty.

Pro zavěšení holých vodičů a zároveň pro jejich rozbočení je třeba použít izolovaných prvků, právě tak jako pro spojení mezi transformátorem a ochrannými prvky. Toto opatření se využívá k ochraně proti zkratu.
Pokud jsou použity holé vodiče, je nutno vždy při jejich montáži postupovat jako by byly použity na hořlavý materiál.

Závěsné systémy
Závěsné prvky pro svítidla, včetně napájecích vodičů musí být dimenzovány na pětinásobek hmoty svítidla (včetně světelného zdroje) a připojení, avšak nejméně na 5kg.
Odbočování a spojování vodičů se provádí pomocí šroubových či bezšroubých svorek, v souladu s EN 60998-2-1 (ČSN EN 60998-2-1), nebo EN 60998-2-2 (ČSN EN 60998-2-1).
Nesmí se užívat zavěšení, při kterém je použito propíchnutí izolace vodičů, včetně napájecích vedení, s protizávažím, která jsou nad napájeným vedením.
Závěsný systém musí být upevněn ke stěnám či stropu pomocí distančních izolačních vložek a musí být přístupný v celé trase.

Přípojnicové systémy pro svítidla
Přípojnicový systém pro svítidla musí vyhovovat požadavkům EN 60570 (ČSN EN 60570).

Průřezy vodičů
Minimální průřez vodičů užitých pro rozvod malého napětí musí být:

  • 1,5mm2 u vodičů s měděným jádrem, v případě použití ohebného kabelu s délkou do 3m je možno použít měděné vodiče s průřezemem 1mm2;
  • 4mm2 u zavěšených ohebných kabelů s měděným jádrem, nebo u holých vodičů k zajištění mechanické pevnosti;
  • 4mm2 u kabelů s měděným jádrem, jejichž plášť je tvořen pocínovaným opletením a které mají vnitřní materiál o vysoké odolnosti v tahu.

Úbytek napětí
Úbytek napětí v systému světelné instalace určené pro malé napětí mezi transformátorem a nejvzdálenějším svítidlem nemá být vyšší než 5% jmenovité hodnoty napětí, pro které je instalace určena.

Ostatní zařízení
Užitá svítidla musí vyhovovat EN 60598 (ČSN EN 60598).
Ochranné zařízení musí být lehce přístupné.
Ochranné zařízení může být umístěno nad podhledem tam, kde je dobře přístupné a pokud je umístění tohoto zařízení označeno nebo o něm a jeho umístění je dána informace (na místě provedeno označení umístění tohoto zařízení).
Pokud pro použité ochranné zařízení není jednoznačně zřejmo ke kterému obvodu patří, je třeba popis nebo schéma zapojení, aby bylo zařízení identifikovatelné. Toto platí všeobecně.

Zdroje SELV, ochranné zařízení, nebo podobná zařízení umístěná nad podhledy či umístěné v podobných prostorech musí být trvalé a spolehlivě připojena.

Zdroje SELV a ochranné zařízení musí být instalovány tak, aby:

  • byly chráněny před mechanickým namáháním s ohledem na elektrické připojení;
  • byly odpovídajícím způsobem uloženy; a
  • byly chráněny proti přehřátí teplem od ostatních zařízení, které jsou zdrojem tepla.

Vysvětlení značek užitých v této části HD 60364:

  • Bezpečnostní ochranný transformátor odolný proti zkratu (bezpodmínečně nebo podmínečně) (EN 61558-2-6)
  • Svítidlo určené pro přímou montáž na normálně hořlavý podklad (EN 60598 soubor)
  • Samostatný předřadník IEC 60417 značka č. 5138
  • Měnič s omezenou teplotou na 110 0C

Do ČSN, kterou bude přijat tento dokument bude včleněno ustanovení:
Zvláštní požadavky této normy neplatí pro světelné instalace drážních vozidel, pokud není v normách platných pro elektrické zařízení drážních vozidel uveden výslovný odkaz na tuto normu, nebo její část.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

LPE s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Potřebujete transformátor, ale máte napjatý rozpočet? Co tedy ušetřit a raději se poohlédnout po kvalitně repasovaném kusu? Zajímá-li vás, jak v dnešní nesnadné ekonomické situaci snížit náklady při pořizování těchto druhů zařízení, tak bychom měli jeden tip ...
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933