Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • Jak naplno využít schopností programovatelných relé easyE4? Podívejte se jaké možnosti vám dávají nové přístroje. Od různých způsobů vizualizace procesů až po komunikaci s okolním světem. Ovládněte programování relé easyE4 a staňte se expertem v ...

LAPP KABEL: Studentská formule týmu EForce Prague Formula využívá komponenty Lapp Kabel


Document Actions
LAPP KABEL: Studentská formule týmu EForce Prague Formula využívá komponenty Lapp Kabel
Lapp Kabel dodává komponenty pro studentskou formuli týmu EForce Prague Formula. Tým složený ze studentů Elektrotechnické fakulty ČVUT v Praze se již od roku 2010 účastní mezinárodní soutěže Formula Student. Pro komponenty od společnosti Lapp Kabel se tým rozhodl na základě konstrukčních a provozních požadavků, kde byl největší důraz kladen na spolehlivost při mechanickém namáhání, vysoký stupeň krytí proti vniknutí cizích těles nebo kapalin a také kvůli požadavku na nízkou hmotnost celého systému.
Komerční sdělení, ze dne: 7.04.2015


EForce Prague Formula je tým složený ze studentů Elektrotechnické fakulty ČVUT v Praze, který se již od roku 2010 účastní mezinárodní soutěže Formula Student. Zároveň se jedná o jediný český tým využívající pro pohon formule elektrický motor. Mezi poslední velké úspěchy patří druhé místo v kategorii elektrických vozů na závodech Formula Student Italy 2014. Pro komponenty od společnosti Lapp Kabel se tým rozhodl na základě konstrukčních a provozních požadavků, kde byl největší důraz kladen na spolehlivost při mechanickém namáhání, vysoký stupeň krytí proti vniknutí cizích těles nebo kapalin a také kvůli požadavku na nízkou hmotnost celého systému.
 

Oblast použití produktů Lapp se dělí na dvě oblasti - slaboproudou a silnoproudou (trakční). Do slaboproudé oblasti se řadí řídící a pomocné nízkonapěťové systémy, jako jsou propojení řídících jednotek, senzorů, ovládacích a bezpečnostních prvků nebo napájení pomocných zařízení například systému DRS. Tato oblast je řešena integrací jednožilových vodičů potřebného průřezu do hermetických kabelových svazků probíhajících celým vozem. Zvolené řešení je výhodné z hlediska ušetřené hmotnosti na vnější izolaci kabelů, zároveň je svazek složený přesně podle potřeb na propojení komponentů a přizpůsoben prostorovým dispozicím vozu. Použity byly vodiče LiFY díky velké škále dostupných barev a průřezů.
 

Silnoproudá oblast zahrnuje propojení akumulátorového kontejneru, frekvenčního měniče se dvěma motory a přenos trakční energie mezi nimi. První spojení je realizováno servokabelem ÖLFLEX SERVO FD 785 CP DESINA především pro jeho vysokou flexibilitu. Spojení měniče a motorů je realizováno kabelem ÖLFLEX FD 90 CY pro každý fázový vodič. Kabel byl vybrán pro předepsanou teplotní odolnost a možnost stínění, protože kabely přenášejí pulzní proud. Všechny trakční kabely musí být oranžové a odolné do 90°C, proto byl volen standard DESINA. Kabely jsou vyváděny plastovými průchodkami řady SKINTOP ST-M pro jejich nízkou hmotnost při zachování krytí a mechanické odolnosti. Na několika místech uvnitř zařízení je použit kabel ÖLFLEX TRAFFIC 3GKW z důvodů bezpečnosti pro jeho vysokou tepelnou odolnost. Silové vodiče jsou zakončeny krimpovacími oky KRF/16, u kterých studentský tým nejvíce ocenil revizní otvor (u mnohých výrobců chybí) a postříbřené provedení pro redukci přechodových odporů. Pro klíčové příslušenství formule a depa byly použity odolné PUR kabely ÖLFLEX FD 855 P, ÖLFLEX 550 P, které vydrží i hrubší zacházení.

POKUD PRACUJETE V OBORU,
můžete si zažádat o aktuální
papírový katalog společnosti Lapp Kabel
NÍŽE UVEDENÝM FORMULÁŘEM!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LAPP Czech Republic s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933