Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

LAPP KABEL: Potravinářský průmysl: Dynamický trh s inovačním potenciálem


Document Actions
LAPP KABEL: Potravinářský průmysl: Dynamický trh s inovačním potenciálem
Potravinářský průmysl čekají napínavé časy. Rostoucí světová populace vyžaduje větší množství potravin a lepší potraviny. Zvyklosti spotřebitelů se mění i v západních zemích. To znamená, že potraviny musí být vyráběny efektivněji a ve větší rozmanitosti. Skupina Lapp se na to připravuje – s inovativními produkty pro globální trhy. Její kabely a konektory jsou podstatnou součástí výrobní infrastruktury pro výrobu potravin.
Autorský článek, ze dne: 18.11.2015


Jíst se bude pořád. A protože světová populace stále roste a kvůli uspokojení 800 milionů lidí, kteří podle definice UN World Food Programme stále ještě trpí hladem, bude v budoucnu spotřeba potravin ještě výrazně větší. To je doprovázeno posunem stravovacích návyků v rozvojových zemích blíže k těm rozvinutým. Na to se musí potravinářský a nápojový průmysl včetně předcházejících výrobních fází v zemědělství připravit. Poptávka po potravinách poroste a bude se měnit. V souladu s těmito trendy u spotřebitelů jsou proto pro inovace v potravinářském průmyslu pro rozvinuté trhy klíčová témata „Zdraví“, „Potěšení“ a „Pohodlí“. Kromě výrobců potravin a nápojů to má také důsledky pro výrobce strojů, kteří pro potravinářský a nápojový průmysl vyrábí plnicí a balicí linky, dávkovací a porcovací stroje, kutry, míchače a mnoho dalších.


Pro větší náhled klikněte!

A také pro skupinu Lapp, jejíž kabely a konektory jsou podstatnou součástí výrobní infrastruktury pro výrobu potravin. To znamená, že zákazníky skupiny Lapp jsou na jedné straně výrobci, kteří dodávají systémy pro výrobu potravin, jako je Tetrapak nebo Krones. Protože tomuto průmyslu na druhé straně dominují středně velké podniky, zásobuje společnost Lapp také mnoho středně velkých firem jako Seydelmann nebo Alpma. Kromě nich patří k zákazníkům také výrobci potravin a nápojů jako Danone, Warsteiner nebo Coca Cola. U společnosti Lapp objednávají komponenty pro svou výrobní infrastrukturu. Výrobci strojů i výrobci potravin a nápojů mají vysoké požadavky na odolnost a hygienu, které standardní řešení kabeláže nemohou splnit. Proto je výzkum a vývoj společnosti Lapp velmi těsně spjat s tímto odvětvím a tam, kde je to nutné, přichází se speciálním řešením.

Vyplatí se to i společnosti Lapp. Při naplňování přání potravinářského průmyslu se inženýři společnosti Lapp naučí spoustu věcí, které jsou užitečné i pro jiná odvětví, kde třeba na hygieně tolik nezáleží, zato však záleží na odolnosti vůči čisticím prostředkům. Zde platí úsloví: Člověk roste spolu s rostoucími úkoly – ve společnosti Lapp to platí jak z hlediska odborných znalostí tak také v ekonomickém smyslu.

Nejvyšší hygienické nároky
Skupina Lapp chce být se všemi svými produkty technologickým lídrem. To představuje v potravinářském průmyslu speciální výzvu. Požadavky na použité produkty jsou kvůli částečně trvalým vysokým teplotám, vlhkosti a odolnosti vůči chemikáliím a čisticím prostředkům zvlášť vysoké. To se projevuje v designu produktů. V klasickém strojírenství musí např. kloboučková matice kabelové vývodky být co nejlépe uchopitelná, aby bylo možno použít vidlicový klíč bez proklouznutí – standardem je klasický šestihran. Klíč by měl být dobře použitelný také u vývodek na strojích pro míchání těsta nebo plnění mléka. Zde je ale ještě důležitější, aby se na nich nemohly usazovat zbytky potravin nebo choroboplodné zárodky – šestihran se spoustou rohů a hran proto v tomto případě nepředstavuje vhodný design.

Společnost Lapp vyvinula kabelovou vývodku SKINTOP HYGIENIC, která všechny tyto požadavky sjednocuje. Celá vývodka je tvořena tak, že vykazuje co nejméně rohů a hran a místo šestihranu má pouze dvě plochy, které je možno uchopit klíčem. Povrch je také velmi hladký, takže zbytky potravin a choroboplodné zárodky se těžko usazují. Přechod k plášti je plochým těsněním hermeticky utěsněn. Pokud přesto dojde k tvorbě nečistot, lze je snadno odstranit vodou nebo parou.

Skupina Lapp nabízí pro potřeby potravinářského a nápojového průmyslu kompletní portfolio. V současnosti se tyto produkty prodávají ve všech koutech světa a jejich podíl na obratu neustále roste. Potravinářský průmysl je pro podnik strategicky významný. Silnou stránkou skupiny Lapp ve srovnání s konkurenty je šířka portfolia, od kabelů přes vývodky, konektory nebo systémy pro označování kabelů. To znamená, že skupina Lapp působí jako poskytovatel řešení pro firmy, které se zabývají potravinářskými a nápojovými technologiemi.

Ambiciózní cíle růstu
Konsolidace trhu povede v rámci velkých struktur k dalšímu zvyšování produktivity a efektivity. Sledování nákladů na životní cyklus výrobní infrastruktury tak bude v budoucnu stále důležitější. Skupina Lapp, dodavatel kvalitních řešení v oboru elektrické spojovací techniky, z toho bude díky svým odborným znalostem a kompetenci profitovat. V příštích letech se má obrat s výrobky pro potravinářský průmysl zvýšit z dnešních 25 milionů eur na 100 milionů eur. Při tom ale nezůstane. Potravinářský a nápojový průmysl je pro skupinu Lapp teprve výchozím bodem k získání dalších strategických trhů na poli Life Science, především farmaceutického průmyslu a biotechnologií, kde je skupina Lapp již několika řešeními zastoupena.

Autor: Georg Stawowy, člen představenstva Lapp Holding AG


POKUD PRACUJETE V OBORU,
můžete si zažádat o bezplatné zaslání
aktuálního katalogu produktů Lapp Kabel

NÍŽE UVEDENOU OBJEDNÁVKOU!
 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LAPP Czech Republic s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933