Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Konečně technický sešit do kterého radost pohledět! Nezabývá se jen neustálými novinkami ale tím základním! Jak všechny ty nové věci upevnit. A samozřejmě zase dle nějakých pravidel, norem a s pohledem na strávený čas a investované peníze. Možná to ...
  • Víme, že spotřebiče by neměly být připojeny na jeden obvod tak, aby jejich celkový výkon překročil kapacitu obvodu, jinak může dojít k jejich odpojení z důvodu přetížení. Některé domácí spotřebiče, jako je pračka, sporák nebo myčka nádobí, vyžadují ...
POZOR! JEŠTĚ NEPROŠLO JAZYKOVOU KOREKTUROU!

Frekvence, kmitočet, hertz


Document Actions
Článek
Střídavý proud v síti má f= 50Hz, tón komorní a1 má 435Hz.
ze dne: 28.09.2001
reklama

Frekvence - kmitočet, kmity, příruční slovník vědy a techniky 1987
Frekvence f, počet kmitů (cyklů) za sekundu, jednotkou je hertz. Střídavý proud v síti má f= 50Hz, tón komorní a1 má 435Hz. V akustice určuje kmitočet absolutní výšku tónu. Kmity, oscilace, opakující se změna veličiny. Jsou netlumené nebo tlumené, mechanické (struna, pružina), elektrické, tepelné, světelné. Mechanické kmitočty škodí hlukem a zvýšeným namáháním zařízení. Vradiotechnice se obyčejně rozkmit zvětšuje a zmenšuje podle toho, jak se mění intenzita tónů. Rozeznáváme kmitočty modulované a modulační.

sinus1.jpg (16622 bytes)

Frekvence - kmitočet, ilustrovaný encyklopedický slovník, 1980
Převrácená hodnota doby kmitu, t.j. počet periodicky se opakujících dějů za 1 sekundu; jednotka kmitočtu (frekvence) je hertz (Hz).

Frekvence - kmitočet, Abeceda elektrotechniky, 1954
Doba jednoho průběhu je perioda, a počet period čili kmitů za vteřinu se jmenuje kmitočet proudu, který značíme f. Kmitočet za libovolný čas označujeme též jako počet cyklů, kdežto za vteřinu ho značíme počtem hertzů (Hz) na počest německého fysika H. Hertze. Normálně má střídavý proud 50 hertzů, proud vyššího kmitočtu 1000 hertzů, čili 1 kilohertz nebo milion hertzů, 1 megahertz. Pro dráhy mívá proud 25 hertzů, pro elektrické pece 7 nebo 10 hertzů. Vlnivá čára značící průběh střídavých veličin (proudu nebo napětí) je libovolná, avšak skutečný průběh střídavého proudu je vázán přesně určeným průběhem vlnovky, kterou v tomto případě nahrazujeme čarou sinusovou nebo-li sinusovkou.

Sinus.jpg (16846 bytes)

Frekvence - kmitočet, Radiotechnika pro pionýry 1954
Tedy jednou z charakteristik střídavého proudu také jeho kmitočet (frekvence) a my musíme vědět, jak se měří.Za měrnou jednotku bereme jednu otočku drátěné smyčky. Za jednu otáčku o 360° vzniknou ve smyčce dva tepy proudu navzájem opačného směru,  jež znázorňujeme sinusovkou. Této sinusovce říkáme jeden cykl, perioda, kmit nebo vlna a počítáme, kolik se jich vejde do jedné vteřiny. Udáváme tedy kmitočet v periodách za vteřinu nebo cyklech za vteřinu (zkratka c/s). Při vysokých kmitočtech by však vycházelo mnoho nul, proto si tyto nuly odpouštíme a bereme za základ jednotku tisíckrát vyšší, kilocykl za vteřinu (kc/s) nebo miliónkrát vyšší, megacykl za vteřinu (Mc/s). Dnes se více používá jednotky hertz (Hz) nebo kilohertz (kHz) nebo megahertz (MHz), v níž je už údaj za vteřinu obsažen.

sinus0.jpg (19328 bytes)

Tedy ještě jednou, aby bylo jasno : počet kmitů za vteřinu se označuje značkou c/s, vysoké kmitočty rozhlasové kc/s (1 000 c/s) nebo Mc/s (1 000 000 c/s). U sít'ového proudu se někdy setkáte s označením per/sec nebo ~. Prohlédněte si štítek elektroměru. V sovětské literatuře se kmitočet počítá na hertzy. V německé literatuře se užívá rovněž jednotky hertz, kilohertz, megahertz (Hz, kHz, MHz). V anglosaské literatuře najdete též značku c.p.s. - cycles per second.

Zde uvádíme kontakty k uvedenému tématu.

    Autor textů:
     
     
     
 
 
 

 



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933