Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Kmitoměry


Document Actions
Článek
K měření kmitočtu střídavého proudu použijeme buď jazýčkový vibrační kmitoměr, nebo ručkový kmitoměr se stupnicí. Měřicí ústrojí jazýčkových kmitoměrů je sestrojeno na principu mechanické rezonance. Na společ­ném nosníku je upevněna řada pružin, na které působí elektromagnet buzený měřeným střída­vým proudem. Měřicí ústrojí ručkového kmitoměru je ferodynamické soustavy se dvěma cívkami, pevnou a otočnou. K vytvoření rezonančního obvodu jsou k cív­kám připojeny kondenzátory a tlumivky.
Autorský článek, ze dne: 3.03.2016
reklama


Jazýčkové vibrační (rezonanční) kmitoměry (obrázek 1).
Měřicí ústrojí je sestrojeno na principu mechanické rezonance. Na společ­ném nosníku je upevněna řada pružin (jazýčků), na které působí elektromagnet buzený měřeným střída­vým proudem. Jazýčky jsou na­laděny (ocejchovány) na určitý, vzájemně blízký kmitočet. Např. 21 jazýčků je naladěno v rozmezí 1/2 kmitu od 45 do 55 kmitů za sekundu. Podle kmitočtu proudu a jím vyvolaného magnetického pole se rozkmitá jeden jazýček největší výchylkou (obrázek 2).

K nastavení shodného kmitočtu při paralelním chodu strojů se použi­je dvojitý kmitoměr. Regulací rych­losti otáčení připojovaného generáto­ru se současně mění kmitočet a jeho hodnota se čte na jedné stupnici. Kmitočet sítě je konstantní a čte se na druhé stupnici. Rychlost otáčení připojovaného generátoru se mem tak dlouho, až jsou oba kmitočty stejné.

Obrázek 1. Rozvaděčový kmitoměr

Vibrační kmitoměry nejsou závislé na kolísání napětí a na tvaru křivky proudu. Běžně mají třídu přesnosti 0,5, která se vztahuje ke jmenovitému kmitočtu. To znamená, že pro 50 kmitů za sekundu bude přesnost


Kmitoměr se zapojuje obdobně jako voltmetr, tj. mezi vodiče. V soustavě 3x380/220V použijeme kmitoměru s cívkou na 220V a zapojíme jej mezi fázový a střední vodič. Pro napětí vyšší než 500V použijeme měřicího transformátoru napětí s převodem x/100V.

Jazýčkové kmitoměry nedáváme do míst, kde jsou prudké otřesy. Došlo by k rozkmitání všech jazýčků.

Obrázek 2. Jazýčkový vibrační (rezonanční) kmitoměr


Obrázek 3. Ferodynamický (ručkový) kmitoměr

Ručkové kmitoměry (obrázek 3)
Měřicí ústrojí tohoto kmitoměru je ferodynamické soustavy se dvěma cívkami, pevnou a otočnou. K vytvoření rezonančního obvodu jsou k cív­kám připojeny kondenzátory a tlumivky. Také kmitočet této soustavy není závislý na poklesu napětí.

Pro nepřetržitý záznam kmitočtu se vyrábějí liniové zapisovací kmito­měry.


Autor: Jan Mikeš

Článek je ukázkou historické knihy Elektrická měření pro montéry.
 
 
 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933