Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

1942: Energií přibývá rychleji než lidí


Document Actions
1942: Energií přibývá rychleji než lidí
Jak se uvažovalo o využití energií v době Druhé světové války? Již tenkrát předpokládali mnohonásobný růst spotřeby. Tušili však jaká bude situace v současnosti? ... můžeme vytěžit na jednoho obyvatele 2000 tun kamenného uhlí a vyrobit 300 kubických metrů plynu a asi 900 kilowatthodin elektrické energie. V nedaleké budoucnosti to bude 4000 tun kamenného uhlí, 600 kubických metrů plynu a snad ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 15.05.2009
reklama

Posledních 150 let nás jednoznačně poučilo o důležitém zákonu: Potřeba energie všeho druhu stále vzrůstá, a to rychleji než přibývá lidí. Za uplynulé půldruhé století se počet lidí ztrojnásobil, ale výkonnost motorů pracujících v hospodářství se ztisícinásobila. Toto ztisícinásobení bylo nezbytným prostředkem, aby se lidské pokolení mohlo ztrojnásobit. I v příštích desetiletích a stoletích bude lidstva přibývat. I v budoucnosti se bude potřeba energie stupňovati rychleji, aby se zajistil životní prostor stále většímu počtu lidí. Dnes můžeme vytěžit na jednoho obyvatele 2000 tun kamenného uhlí a vyrobit 300 kubických metrů plynu a asi 900 kilowatthodin elektrické energie. V nedaleké budoucnosti to bude 4000 tun kamenného uhlí, 600 kubických metrů plynu a snad 2000 kilowatthodin elektrické energie.

Dnes má německý národ v celém svém hospodářském životě k disposici v motorech asi 4 miliardy "lidských sil", to jest 50 k. s. na hlavu. Ale 100 milionů Němců bude ve dvou, třech desetiletích potřebovat strojů víc, ne o 10-20%, nýbrž možná o 200-300%. Průměrná potřeba na hlavu bude brzy 100 "lidských sil". Jen spotřeba elektrické energie v Evropě vzrostla asi z 1 miliardy kWh roku 1900 asi na 260 miliard v roce 1940, t. j. na víc než 490 kWh na 1 obyvatele. A v budoucnu se jistě zmnohonásobí.

Potřebu mechanické práce hradíme nyní už jen zlomečkem svalovou silou lidskou a zvířecí. Hlavní část dodávají parní stroje, turbiny, benzinové a naftové motory, plynové motory a elektromotory. Ani jeden ten motor není zdaleka u konce svých možnosti.

V německém průmyslu připadá 80% potřebného pohonu na elektromotory, ale i ve zbývajících 20% se elektromotor množí rok od roku, kromě toho velké nové průmysly umožní elektromotorům odbyt ještě větší. V maloživnostech i v domácnostech bude mít nedostatek pracovníků za následek zmnohonásobení strojů.

Především však zemědělství uloží velmi brzy zásobování energiemi úkoly velerozsáhlé: bude potřebí mnohem více elektromotorů, dieslů a traktorů než nyní k lepšímu vykonávání zemědělských prací a také umělé vytvoření lepších klimatických podmínek si vyžádá ohromných množství energie. Bude na tom záviset zajištění výživy příštích generací.

Friedrich Alexander, Neviditelná armáda. Praha, 1942.

 
 

 



FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933