Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: 1942: Energií přibývá rychleji než lidí (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 15.05.2009
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

1942: Energií přibývá rychleji než lidí


1942: Energií přibývá rychleji než lidí
Jak se uvažovalo o využití energií v době Druhé světové války? Již tenkrát předpokládali mnohonásobný růst spotřeby. Tušili však jaká bude situace v současnosti? ... můžeme vytěžit na jednoho obyvatele 2000 tun kamenného uhlí a vyrobit 300 kubických metrů plynu a asi 900 kilowatthodin elektrické energie. V nedaleké budoucnosti to bude 4000 tun kamenného uhlí, 600 kubických metrů plynu a snad ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 15.05.2009

Posledních 150 let nás jednoznačně poučilo o důležitém zákonu: Potřeba energie všeho druhu stále vzrůstá, a to rychleji než přibývá lidí. Za uplynulé půldruhé století se počet lidí ztrojnásobil, ale výkonnost motorů pracujících v hospodářství se ztisícinásobila. Toto ztisícinásobení bylo nezbytným prostředkem, aby se lidské pokolení mohlo ztrojnásobit. I v příštích desetiletích a stoletích bude lidstva přibývat. I v budoucnosti se bude potřeba energie stupňovati rychleji, aby se zajistil životní prostor stále většímu počtu lidí. Dnes můžeme vytěžit na jednoho obyvatele 2000 tun kamenného uhlí a vyrobit 300 kubických metrů plynu a asi 900 kilowatthodin elektrické energie. V nedaleké budoucnosti to bude 4000 tun kamenného uhlí, 600 kubických metrů plynu a snad 2000 kilowatthodin elektrické energie.

Dnes má německý národ v celém svém hospodářském životě k disposici v motorech asi 4 miliardy "lidských sil", to jest 50 k. s. na hlavu. Ale 100 milionů Němců bude ve dvou, třech desetiletích potřebovat strojů víc, ne o 10-20%, nýbrž možná o 200-300%. Průměrná potřeba na hlavu bude brzy 100 "lidských sil". Jen spotřeba elektrické energie v Evropě vzrostla asi z 1 miliardy kWh roku 1900 asi na 260 miliard v roce 1940, t. j. na víc než 490 kWh na 1 obyvatele. A v budoucnu se jistě zmnohonásobí.

Potřebu mechanické práce hradíme nyní už jen zlomečkem svalovou silou lidskou a zvířecí. Hlavní část dodávají parní stroje, turbiny, benzinové a naftové motory, plynové motory a elektromotory. Ani jeden ten motor není zdaleka u konce svých možnosti.

V německém průmyslu připadá 80% potřebného pohonu na elektromotory, ale i ve zbývajících 20% se elektromotor množí rok od roku, kromě toho velké nové průmysly umožní elektromotorům odbyt ještě větší. V maloživnostech i v domácnostech bude mít nedostatek pracovníků za následek zmnohonásobení strojů.

Především však zemědělství uloží velmi brzy zásobování energiemi úkoly velerozsáhlé: bude potřebí mnohem více elektromotorů, dieslů a traktorů než nyní k lepšímu vykonávání zemědělských prací a také umělé vytvoření lepších klimatických podmínek si vyžádá ohromných množství energie. Bude na tom záviset zajištění výživy příštích generací.

Friedrich Alexander, Neviditelná armáda. Praha, 1942.

SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.