Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
POZOR! JEŠTĚ NEPROŠLO JAZYKOVOU KOREKTUROU!

Co skrývá podzemí? (1.)


Document Actions
Článek
Digitálním fotoaparátem exkluzivně z brněnského podzemí, kde vede hodně kabelů a potrubí a přitom jen málo kdo tuší, kde se tyto kolektory nachází.
Miroslav Minařík, ze dne: 19.03.2001
reklama

Zcela určitě většina obyvatel zná brněnské podzemí jako systém staré kanalizace, jehož hlavní historkou je útěk z hradu Špilberk a podle povídání z této kanalizace vylezete na Mohyle Míru. :-) Ať už tyto povídačky byly pravdivé či nikoliv, dnes v době sanací těchto chodeb už bych o tom stejně pochyboval.
Ovšem existuje jiné podzemí, které je na rozdíl od kanalizačního plně funkční. Jsou to kolektory. Vzpomínám si, že kdysi když se tvořil kolektor v parku na Kolišti, tak si lidé "šuškali", že se staví brněnské metro, nadzemka a spoustu jiných dezinformací.

Kolektor je název pro systém chodeb pro sdružené trasy městských inženýrských sítí. Tudíž v kolektoru vede elektrická energie, datové a telekomunikační kabely, voda a pára. Výstavba primárních kolektorů začala v roce 1973. A v době při výstavbě sídliště Vinohrady a Kamenný vrch začali budovat první sekundární kolektory v Brně. TSB zajišťují správu a provoz 7 589 m primárních kolektorů, 2 890 m sekundárních kolektorů na sídlišti Kamenný vrch, 4 567m ve Vinohradech, 234m v Líšni a 1300m v oblasti pod historickým jádrem. Celková délka všech spravovaných kolektorů je něco kolem 16,5 km.

Primární okruh
(je myšleno obecně vedení od výrobce k distributorovi)
nachází se v hloubce 20-40m pod povrchem
Jeho průměr se pohybuje kolem cca 5m
lze sem uložit všechny druhy inženýrských sítí mimo kanalizace a plynovodu

Sekundární okruh
(je myšleno vedení od distributora ke spotřebiteli)
nachází se cca 5m pod povrchem
rozmery jsou cca 3x3m
lze uložit všechny druhy inženýrských sítí mimo plynovodu

16.3.2001 jsem měl s Ing.Doležalem a Ing.Maštalířem z TSB možnost odkrýt pro mne záhadu kolektorů. Po zápisu na velíně (TSB Barvířská) a obdržení nezbytných ochranných pomůcek, jsme dnes jediným servisním výtahem "sfárali" do hloubky 25m a ocitli jsme se v primárním okruhu kolektoru. Měli jsme sebou vysílačku, která fungovala po všech trasách pouze proto, že na stropě byl veden vodič retranslačních stanic, který zajišťoval neustálé spojení. Instinktivně jsem sáhl po mobilním telefonu, abych se ubezpečil, že signál tedy určitě nemám :-).

Mé první pocit byl "dobře uklizený sklep", ovšem to jsem ještě netušil, že v něm strávím skoro dvě hodiny a ujdu bez mála 5 kilometrů. Vydali jsme se na pochůzku krátkým okruhem a to směrem na Malinovské náměstí, Grand Hotel, Křenová, Šmeralovy závody, Tkalcovská a Barvířská. K pochůzce byl určen kovový nepříliš široký chodníček, na kterém jste měli jistou, že neuklouznete. V některých místech prosakující voda vytváří velmi kluzké pásy asi jako v jeskyních. Ing. Maštalíř nasadil své kontrolní tempo, které jsem se svým pohavarijním stavem občas těžce nestíhal. Na trasách bylo vidět, obzlášť u parovodů, opravdu agresivní prostředí. Byla nám vysvětlena situace kolem údržby, jak pasivních nosných konstrukcí, tak u aktivních prvků jako potrubí a kabely.

Některé úseky byly připraveny k totální rekonstrukci. Bylo mi jasné, jaké se v té době používaly materiály a antikorozivní nátěry. Dnes bych například veškeré lávky viděl přímo na nerezový plech. Samozřejmě namítnete je to otázka peněz. Některá zákoutí připomínala Moravský Kras. I v brněnských kolektorech je možné najít Stalaktit, Stalagnit a dokonce i Stalagnát! 
V pravidelných délkových intervalech jsme narazili na pracovní vchod, kterého si zvenčí málokdy povšimnete a zespoda se jedná o široký komín s kovovou konstrukcí a systémem žebříků. Jsem opravdu rád, že jsem jel výtahem. :-)
Protože důvěrně znám prostředí vysokých pecí, koksoven a válcoven plechu, nebyl jsem provozním stavem dvakrát překvapen. Některé rekonstrukce si žádají od pracovníků kromě manuální zručnosti s kovem a svařováním i notnou znalost horolezectví a kaskadérství.
Na speciálních registrech leželo hodně kabelů, s některými je povoleno za provozu  pohnout pouze o několik centimetrů, což pří opravách konstrukcí je žalostně málo. Na druhou stranu vyřazení např. jednoho 6kV kabelu na hodinu se pohybuje ve stovkách tisíců. Kabely jsou v určitých místech podloženy ozinkocementovými (místo azbestu) deskami. Na trasách se nepoužívají protipožární přepážky, ale takové speciální místa, kde se kousek kabelu opatří vrstvou, která zabrání dalšímu šíření požáru kabelu.

  Za zmínku také stojí oblast osvětlení. Kolektory jsou osvětleny běžnými zářivkovými svítidly s prachotěsným krytím. Ovšem když si omylem zhasnete, pak máte problém se trefit na špičku svého nosu, natož pak najít vypínač. Jedná se o tmu tmoucí, škoda že se neda vyfotit. :-)
V některých úsecích se vznášel u stropu malý mrak. Prostředí opravdu neobyčejně agresivní. Zdokumentoval jsem příklady tzv. bodové koroze, která je na dlouhém kusu natlakovaného potrubí opravdu nepříjemná. Obzvlášť když takové potrubí zásobuje kus města.
Vše rezivé ze vyměňuje a vyváží ven. Přísný pořádek je zde nutností, protože sebemenší překážka může zapříčinit přinejmenším úraz. Všimněte si poctivého uzemnění speciálních registrů kabelového vedení. Zde opravdu platí veškeré předpisy dvojnásob.

Ještě přikládám několik fotografií kabelového vedení, které bude žádat brzkou výměnu. Na což jsou TSB dobře připraveni.

Po téměř dvou hodinách v brněnském podzemí jsem se docela rád ocitl opět na povrchu zemském. S pány z TSB jsem se rozloučil a spěchal k PC zpracovat článek.

Pokud máte nějaké dotazy ke kolektorům, použijte diskuzi pod článkem.

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 3)


FIREMNÍ TIPY
S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a nainstalovat vše potřebné v jakémkoliv vozidle. Přečtěte si nebo sledujte v instruktážním videu, jak může tato novinka může zjednodušit práci na střechách ...
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Jak vést datová vedení bezpečně v průmyslových prostorách? Pokud potřebujete umístit do prostoru krabici, vzniká několik problémů. Zatížení, krytí IP, dostatečný prostor pro případné práce s vedením. V tomto videospotu se seznámíte s řešením KM Rack z AMPERu 2010. Nezapomeňte, že všude nelze použít běžné podpodlažní krabice určené do administrativních prostředí!
Spojovací prvky elektroinstalací jsou nedílnou částí každého projektu. OBO Bettermann má ve své nabídce položky, které jsou velmi oblíbené pro svou snadnou použitelnost, dostupnost v lokálních velkoobchodech a také díky dobré propagaci ...
Vnější atmosférické vlivy působí na ocel a vytvářejí různě velké riziko koroze. Vhodně zvolená povrchová úprava kabelového systému je účinnou ochranou proti korozní agresivitě. Podle průměrného korozního úbytku tloušťky zinku v daném korozním prostředí je možné vybrat vhodnou povrchovou úpravu. Kopos Kolín nabízí ...
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933