Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...
  • Jak naplno využít schopností programovatelných relé easyE4? Podívejte se jaké možnosti vám dávají nové přístroje. Od různých způsobů vizualizace procesů až po komunikaci s okolním světem. Ovládněte programování relé easyE4 a staňte se expertem v ...

EXIMUS: Názor na výběr měřicích přístrojů pro revize elektro (2/2)


Document Actions
EXIMUS: Názor na výběr měřicích přístrojů pro revize elektro (2/2)
Kdysi můj spolupracovník prohlásil na schůzi KSČ „mám to za půl roku do penze, tak si dovolím promluvit“. Já si dovolím Vám sdělit ...
Rudolf Blažek, ze dne: 20.06.2006
reklama

dokončení ...

Pojmy: třída přesnosti, pracovní chyba, jmenovitý rozsah.

Třídu přesnosti
udává výrobce nejčastěji v % z měřené hodnoty (MH) + určitý počet digitů (D) – chyba je dána ve formě 2% +5D. Digity znamenají počet čísel nejnižšího řádu.
Další zadání může být ve tvaru 2% MR (měřicího rozsahu) + 5D, nebo 0.5% MH + 1% MR.
Znamená to, že chyba je 0.5% z měřené hodnoty + 1% z měřicího rozsahu. Nejčastěji se používá u kleští. U analogových měřidel je dána % z rozsahu nebo délky stupnice.
Třída přesnosti je v laboratorních podmínkách při teplotě 23°C + 1°C a relativní vlhkosti.

Pracovní chybu
udává výrobce v návodu k obsluze a je to chyba měřidla v normálních pracovních podmínkách. Uveďme si příklady na jednotlivých měřených veličinách:

  • Měření malých odporů do 20Ω - na displeji je 0.000, pracovní chyba 5% +10D. Na displeji může být 0.010Ω. Na jednu setinu Ω nezajistíte spojení mezi měřicími vodiči a měřeným objektem. Lámat si hlavu o nějakém jmenovitém rozsahu nemá v tomto případě smysl.
  • Měření zemního odporu – praktické hodnoty se pohybují kolem 8Ω, takže displej má tvar 08.00 pracovní chyba je 5% + 10D. Hodnota zemního odporu nebude nikdy pod 0.010Ω, takže nemá smysl mluvit o jmenovitém rozsahu.
  • Měření izolačního odporu – tato hodnota nebude nikdy v okolí nuly. Jmenovitý rozsah udává hodnotu izolačního odporu od kterého platí třída přesnosti. Nelze vyrobit megmet od rozsahu 0.000MΩ. Správně zadává hodnotu izolačního odporu v návodu zatím jen Metra Blansko.
  • Měření chráničů – u chrániče můžete mít pouze jednu hodnotu proudu a času. Ta je vždy v druhé polovině rozsahu. O jmenovitém rozsahu není třeba mluvit.
  • Měření impedance smyčky – toto je v podstatě jediné měření kde je nutné brát v úvahu pracovní chybu a jmenovitý rozsah. Na displeji máte údaj 0.00Ω, pracovní chyba je 5% + 10D.Tady vidíte, že 10 digitů při hodnotě 0.10Ω způsobí chybu 100%. Jmenovitý rozsah potom bude v okolí 0.40Ω, což je běžná hodnota impedance smyčky v budovách.

Jmenovitý rozsah
udává, od jaké hodnoty měřené veličiny měříte s přesností lepší jako 30%.
Jak vidíte, o jmenovitém rozsahu má smysl uvažovat pouze při měření impedance ochranné smyčky, protože délka displeje je 10x menší tím se chyba v digitech projeví nejvíce.

Měření na ručním elektrickém nářadí a spotřebičích dle ČSN 331600 a ČSN 331610:
Na měření izolace stačí stejné měřidlo jako pro normální revize s napětím 500V. Pro měření odporu ochranného vodiče platí o měřidlech totéž jako pro revizi.
I když měření izolačního odporu je vyhovující, je nutné změřit unikající proud. K tomuto měření jsou doporučeny tři způsoby:

  • měření proudu v ochranném vodiči,
  • náhradní unikající proud,
  • rozdílový unikající proud.

Nejvýhodnější je metoda měření unikajícího proudu rozdílovou metodou, která měří i proudy, které unikají i jinou cestou než po ochranném vodiči. Pokud budete pořizovat měřidlo na spotřebiče, tak ať má rozsah s touto metodou.
Měření náhradní metodou spočívá v tom, že ze síťového trafa měřidla se vyvede napětí od 30V do 250V a toto se přiloží na spotřebič. Pokud spotřebič má ve svém obvodu elektronické prvky, stykače, relé apod. Spotřebič se neuvede do provozu protože toto napětí je měkké. Na displeji bude nesprávná hodnota. Pokud spotřebič bude mít ve svém obvodu odrušovací kondensátory, změříte proud dvojnásobný. Tato metoda není pro spoustu spotřebičů vhodná.
Dalším měřením je měření dotykového proudu. Je to měření na spotřebičích 2.třídy nebo na spotřebičích třídy 1 bez ochranného vodiče. Měří se na odporu 2kΩ jako úbytek napětí. Povolená hodnota je do 0,5mA. Tento měřicí rozsah má většina měřidel.
Nejdiskutovanější je měření počítačů. Počítač je spotřebič, který je napájen pulsním zdrojem, takže výsledek měření unikajícího proudu je nejblíže pravdě metodou rozdílovou, protože rozdílové trafo pohltí napěťové špičky zdroje. Nejdůležitějším měřením je měření odporu ochranného vodiče. Pokud je odpor ochranného vodiče dle ČSN 331610 do 0.3Ω a počítač připojen na revidovanou síť, je bezpečný. Proto se tento vodič nazývá ochranný, aby Vás ochránil. ČSN 331610 však vyžaduje ještě měřit unikající proud.

Nyní to nejhorší
poradit, které měřidlo si máte pořídit. Na našem trhu je obrovská spousta měřidel od různých výrobců. Pokud budete chtít měřidlo na spotřebiče a zavoláte do Metry Blansko nenabídnou Vám REVEX a naopak ILLKO Blansko zase PU184. Toto je normální, protože jsou výrobci a snaží se prodat svoje výrobky. Jak řada REVEX tak PU184, PU194 odpovídá v plné míře ČSN 331610 a ČSN 61557. Jsou spolehlivé, jednoduché na ovládání a mají zajištěn okamžitý servis a kalibraci za rozumnou cenu.
Ostatní měřidla pro revize sítí volte podle množství práce. Pokud je práce dost, vyplatí se měřidlo multifunkční – dražší a naopak. Parametry měřidla musí v každém případě odpovídat ČSN 61557, kde jsou uvedeny i třídy přesnosti a pracovní chyby. Pro revize sítě je pracovní chyba stanovena na 30%, u spotřebičů na 10%, toto musí být uvedeno v návodu k obsluze.
Seriozní prodejce by Vám měl nabídnout více měřidel, vysvětlit jejich funkce, výhody a nevýhody, na co si dát při měření pozor, kolik stojí servis a kalibrace. Nabídnout by Vám měl i měřidla česká, která odpovídají příslušným normám. Bohužel většina Vám nabídne jen to co prodává, to vychválí do nebe, protože z toho má největší zisk – to je obchod.
Všechna měřidla zahraniční jsou dovezena za eura nebo dolary, což je jenom kurzem 30x dražší. Potom záleží na dovozci, kolik si ještě přirazí.
Pokud mohu skutečně poradit, pořiďte si měřidlo od firem, které jsou na našem trhu nejvíce zavedeny. Jsou to pro nákladnější měřidla firma METRAWAT a METREL, jinak Metra Blansko a ILLKO Blansko, kteří mají navíc servis a kalibrace za nízké ceny a hlavě rychle (bohužel nemám na mysli pokud to pošlete do Metry Blansko – ale tam se to též zlepšilo).

Co Vám říci závěrem?
Jsou revizní technici, kteří potřebují měřidlo pouze na ukázání když přijde kontrola – kupte to nejlacinější, vydrží Vám též dlouho. Vy ostatní používejte k výběru vlastní hlavu a neskočte na první nabídku.
Pokud se podíváte na webové stránky různých prodejců měřidel, uvědomte si že se díváte na propagační materiál. Tam nejsou parametry všechny uvedeny a ani tam být nemusí. Většinou jsou tam zkrácené katalogy. Ani v katalogu není všechno. Technická specifikace musí být v návodu na obsluhu a pravdivá. Ani to však u některých zahraničních měřidel není. Pokud si chcete udělat představu jak má technická specifikace vypadat, podívejte se na návody k obsluze Metry Blansko nebo ILLKA. Návody mají na webu. Nejlepší je osobní pohovor na některém semináři revizních techniků, kterých je během roku spousta. Tam je možnost si měřidla i „osahat“. Já osobně bych podporoval české firmy. Dnes taková PU 195 se vyrovná INSTALTESTU, EASYtestu, VE FULL apod. stojí 16 800.- + DPH. Je připojitelná na počítač, má 1000 míst pamětí, váží méně jak 1.6kg. Servis a kalibrace je možná do jednoho týdne. Dále všechna měřidla pro revize elektro musí být opatřena kalibračním listem a podléhají následným kalibracím. Kalibrační list však neurčuje vhodnost měřidla pro revize
(PU170, PU311, PU310, ZO1 apod.) – neodpovídají ČSN 61557.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
EXIMUS cs s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Potřebujete transformátor, ale máte napjatý rozpočet? Co tedy ušetřit a raději se poohlédnout po kvalitně repasovaném kusu? Zajímá-li vás, jak v dnešní nesnadné ekonomické situaci snížit náklady při pořizování těchto druhů zařízení, tak bychom měli jeden tip ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933