Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

EEIKA: Trafostanice PET pro nový kampus MU


Document Actions
EEIKA: Trafostanice PET pro nový kampus MU
Výstavba kampusu Masarykovy univerzity v Brně je zcela ojedinělým projektem v oblasti vzdělávání v České republice. Seznamte se s podrobnostmi kolem výstavby a historií MU. Dozvíte se také podrobnosti o realizaci trafostanice, kterou dodávala brněnská společnost Eeika ...
ze dne: 14.10.2005

Dne 10.8.2005 předala EElKA Brno, s.r.o. další z trafostanic kategorie PET® SESTAVA.
Trafostanice PET® SESTAVA 1150x260o slouží k napájení části nově budovaného kampusu Masarykovy university v Brně - Bohunicích - areálu ILBIT. Výstavba trafostanice, včetně projektové přípravy, musela proběhnout rychle i přes rozsah technologie a nutnosti vybetonování stabilizační desky.

Rychlost realizace a technické řešení byly vyvolány požadavkem investora. Předpokládané využití trafostanice kladlo velké nároky na výkon i strukturu odběru. Vyžádalo si instalaci rozsáhlých technologických zařízení. Pro jejich umístění bylo nutné vybudovat trafostanici o půdorysu 11,5 x 2,6 m. Trafostanice PET® SESTAVA 1150x260o je osazena dvěma suchými epoxidovými transformátory o výkonech 1 000kVA. Transformátory jsou umístěny v samostatných trafokomorách, usazeny na tlumičích vibrací.

Rozvodna vn je osazena rozváděčem SIEMENS 80120/32 a 80H1O/ME1 + TB2 s izolací SF6, obchodním měřením. Rozvodna nn je osazena skříňovým rozváděčem RDO 1 000 o šesti polích včetně hlídání 1/4 hod. maxima a obchodního měření. Stavební část trafostanice je sestavou dvou kiosků systému PET® - 700 a 450.
Při výstavbě byla pod celým půdorysem trafo stanice vybetonová na železobetonová stabilizační deska. Podzemní část trafostanice tvoří dvě základové vany spojené svorníky M 18. Tvoří stavební základ a kabelový prostor - prostor pro vstupy vn kabelů a výstupy nn kabelů.

Podrobnosti o kampusu ...

V sousedství Fakultní nemocnice v Brně - Bohunicích vznikne
postupně na ploše 35 ha (20 ha zastavěné plochy) nejmodernější vědecko-výzkumný univerzitní komplex v České republice. Bude sestávat ze dvou provázaných areálů - ILBIT - Integrované laboratoře biomedicínských technologií a AVVA - Akademický výukový a výzkumný areál a poskytne kompletní zázemí pro Lékařskou fakultu, Fakultu sportovních studií a část Přírodovědecké fakulty (biologické a chemické obory). Vzniknou moderní sportoviště, nová botanická zahrada a související infrastruktura, ubytovací a stravovací zázemí.

Výstavbou kampusu Masarykova univerzita v Brně vyřeší narůstající prostorové nároky.
Masarykova univerzita je v současné době jednou z nejvýznamnějších vzdělávacích institucí v České republice. Zejména propojení studia s vědecko-výzkumnou činností je na špičkové úrovni. Podle poměru uchazečů na jedno vypisované studijní místo na všech svých devíti fakultách je nejžádanější vysokou školou v České republice. O kvalitě studia svědčí i minimální nezaměstnanost mezi absolventy nepřesahující 1,6%.

Masarykova univerzita byla založena jako druhá česká univerzita
dne 28. ledna 1919 se čtyřmi fakultami - právnickou, lékařskou, přírodovědeckou a filozofickou. Od začátku se potýkala s prostorovými provizorii - umístěním v několika různých budovách v centru Brna. Již v zákoně o jejím vzniku bylo uvedeno, že do roku 1930 má být dokončena stavba definitivních budov. Z celého záměru byla však realizována pouze budova Právnické fakulty na Veveří.

Druhá světová válka přerušila činnost univerzity.
Například Přírodovědecká fakulta přišla o celou čtvrtinu profesorského sboru. Po válce byla činnost obnovena, v roce 1946 byla do univerzity nově začleněna Pedagogická fakulta, následná desetiletí však výrazně zbrzdila rozvoj univerzity. V roce 1950 byla zrušena Právnická fakulta, 1953 oddělena Pedagogická fakulta. V této fázi měla univerzita pouhé tři fakulty (právnická a pedagogická se do univerzity později postupně vrátily), přišla i o svůj historický název a historická budova Právnické fakulty se jí navrátila až po roce 1989.

V šedesátých letech byl sice do územního plánu města Brna zahrnut kampus navazující na nově budovanou fakultní nemocnici v Brně - Bohunicích, k jeho výstavbě ale nedošlo. Výrazný rozvoj univerzity nastal teprve po roce 1989.

Vznikaly další fakulty:
1990 Ekonomicko-správní fakulta 1994 Fakulta informatiky
1997 Fakulta sociálních studií 2001 Fakulta sportovních studií

Bez dalšího rozšíření zázemí by nebyl rozvoj univerzity možný. V červenci 2000 byla vyhlášena veřejná urbanisticko-architektonická soutěž na zpracování návrhu urbanistického a architektonického řešení univerzitního kampusu Bohunice. Financování projektu bylo zajištěno z více zdrojů, mimo jiné i prvním úvěrem Evropské investiční banky směřující do vzdělávacího projektu v zemích bývalého socialistického bloku. 11.12.2003 bylo vydáno stavební povolení na výstavbu první části areálu - ILBIT - integrované laboratoře biomedicínských technologií. 2.8.2004 byla zahájena výstavba a po roce - 18.8.2005 byla stavba zkolaudována.

Areál ILBIT byl slavnostně otevřen 3.10.2005 Výstavba další části areálu AVVA - "Akademický výukový a výzkumný areál" bude rozdělena do čtyř etap. V současné době probíhá vyhodnocování veřejné zakázky. V roce 2008 bude již celý areál sloužit svému účelu.

Pokud vás zajímají další informace o této stavbě navštivte http://www.kampus-brno.cz.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

EEIKA Brno s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933