Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

Principy (33.) Jak vypadá elektromagnetické pole kolem vodiče?


Document Actions
Principy (33.) Jak vypadá elektromagnetické pole kolem vodiče?
Vždycky mě velice bavilo dělat různé pokusy, tajně jsem totiž doufala, že objevím pro svět něco nového. Jak to však v životě chodí, nakonec mi ke štěstí stačilo, že jsem nepřišla k úrazu. Vy se následujícího experimentu tolik bát nemusíte, ale trošku vás vyzkouším, pamatujete si ještě jak se používá pravidla pravé ruky k určení pólů a směru pole?
Margita Boháčová, ze dne: 25.05.2004
reklama

Už jsme si zvykli, že se můžeme dohadovat podstaty věci u neviditelné elektřiny jen podle jejich vnějších projevů. Elektromagnetické pole kolem vodiče také nevidíme, ale můžeme si je znázornit jiným způsobem.
čtvrtkou papíru k ní kolmo vedeme rovný měděný silný vodič, připojený ke zdroji proudu. Kolem drátu nasypeme trochu jemných železných pilinek. Když je proud dostatečně silný, seřadí se pilinky do pravidelných kroužků, soustředěně uspořádaných kolem vodiče. Představují nám tvar vzniklého elektromagnetického pole. Z toho vidíme, že kolem vodiče vzniká kruhové magnetické pole.

A nyní vezmeme novou čtvrtku papíru a zhotovíme jakousi cívku tím, že jednotlivé závity provlékneme papírem. Polovina cívky je tedy nad papírem, druhá polovina pod ním. A opět všude kolem závitů a uvnitř cívky nasypeme jemné železné pilinky a zapojíme proud. Po poklepání se pilinky seřadí do pravidelných tvarů, připomínajících pole obyčejného magnetu. Kdybychom pokus skutečně opakovali a místo cívky umístili pod papír silný tyčový magnet, viděli bychom, že tvar takto vzniklého pole se neliší od tvaru elektromagnetického pole.

Oba pokusy vyžadují ke zdárnému výsledku značně silný proud. Seskupené pilinky představují směr působení magnetického pole. Znázorňují jeho siločáry, vycházející ze severního pólu a vracející se do jeho jižního pólu.
Směr a tvar pole můžeme prozkoumat také malou magnetkou. Staví se stále do směru siločar pole. Když ji pomalu přemisťujeme po celém zkoumaném prostoru, určíme směr pole a jeho rozložení velmi snadně.
Póly značíme písmeny S a J nebo mezinárodními značkami N pro severní pól a S pro jižní pól podle anglických názvů "north" a "south".
K určení pólů a směru pole se užívá pravidla pravé ruky.

Výchylku magnetky určíme tak, že pravou ruku položíme pod vodič dlaní obrácenou k magnetce a s prsty směřujícími po proudu. Magnetka se vychýlí severním pólem ve směru vztyčeného palce.
Kruhové pole kolem vodiče má směr prstů pravé ruky, jejíž palec je vztyčen do směru proudu.
Severní pól cívky je dán vztyčeným palcem pravé ruky, obejmeme-li cívku tak, aby prsty byly ve směru protékajícího proudu.
Uvedená pravidla pravé ruky platí pro směr proudu z kladného pólu zdroje k zápornému, tedy pro pohyb kladných částeček elektřiny. Tento směr se kdysi zvolil zcela libovolně, bez nějakého fyzikálního podkladu. Uvažujeme-li však že tu jde o pohyb elektronů ze záporného pólu ke kladnému, musíme užít stejných pravidel pro levou ruku.

Reloaded Ladislav Smrz 1956

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933