Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

Principy (16.) Volba elektrického zdroje - Meidingerův článek


Document Actions
Principy (16.) Volba elektrického zdroje - Meidingerův článek
Dnes potřebujeme láhev od vína. Jak ráda bych tedy řekla "dejme si trochu dobrého sektu", bohužel není to dobrý nápad, v tomto pokusu musíme být bystří. Nezbývá nám tedy, než nalézt nějakou vyprázdněnou, nebo přemluvit souseda ať ji vypije, neboť bez této nádoby se neobejdeme.
Margita Boháčová, ze dne: 20.12.2003
reklama

Těžká volba, poněvadž galvanických článků je mnoho druhů. V době, kdy byly objeveny, znamenaly úplný převrat. Byly to první dostatečně silné zdroje elektřiny. S jejich pomocí se poznalo mnoho důležitých vlastností elektrického proudu, jeho působení tepelné, chemické, magnetické a jiné. Proto si každý fyzik oné doby pokládal za čest vynalézt galvanický článek. Stalo se to módou a prohlašuje se to například i o Napoleonovi.
Každý článek však není vhodný pro naši elektrárnu. Buď nedává trvalý proud, nebo vyvinuje plyny nepříjemné k dýchání. Všem našim požadavkům vyhovují dva druhy článků; Meidingerův a Lalandeův.

Meidingerův článek
Je to trvalý a laciný článek pro slabé proudy, nejvýš asi 0,2A.

Jeho elektrody tvoří zinkový a měděný válec. Zinek je ponořen v roztoku hořké soli, měď v nasyceném roztoku modré skalice. Napětí článku je asi 1volt. Vnitřní odpor velikosti 5 až 10ohmů dovoluje odebírat z článku jen slabé proudy, které jsou však po dlouhou dobu naprosto trvalé. 
Nádobu článku si vyrobíme sami z vinné láhve. Hrdlo láhve oddělíme takto; asi ve dvou jejich třetinách omotáme slabý provázek namočený v lihu a zapálíme jej. Jakmile líh dohořel, ponoříme láhev rychle do studené vody. Tam, kde byl provázek, praskne celkem pravidelně sklo láhve a obě části se snadno oddělí.

 Malé nepravidelnosti odstraníme karborundovým brouskem nebo pilníkem. Jen se nedejme odstrašit prvým nezdarem! Ke všemu je třeba trpělivosti a cviku. Odříznutého hrdla použijeme jako zásobníku modré skalice-síranu měďnatého-CuSo4. Tím se udržuje její roztok stále nasycený. 
Rozměry elektrod volíme podle velikosti láhve, jejich průměr je o trochu menší, než je vnitřní průměr láhve. Na dno nádoby umístíme kladnou elektrodu, měděný válec z plechu asi 1mm silného. Místo mědi můžeme stejně dobře užít plechu olověného nebo železného. K elektrodě připájíme měděný drát asi 2mm silný a vyvedeme ven z článku v izolační trubičce (špagetě). 
Nad měděnou elektrodou je na okraji nádoby zavěšena záporná elektroda zinková. Je svinuta z plechu silného asi 2mm. Pásky pro zavěšení získáme buď vhodným vystřižením, nebo přinýtováním proužků potřebné délky. Při určení délky pamatujeme na to, aby elektroda sahala několik centimetrů pod okraj nádoby a aby proužky mohly být ohnuty do závěsu. Závěsy stačí tři, k jednomu z nich přiletujeme měděný drát jako spoj.

Při plnění nalijeme do nádoby nasycený roztok modré skalice do výšky až asi 1cm nad měděnou elektrodu. Potom velmi opatrně, nejlépe po stěnách nádoby, vlijeme roztok hořké soli. Získáme jej rozpuštěním 180gramů hořké soli v 1litru vody. Nato nasadíme do nádoby uříznutou část láhve hrdlem dolů a naplníme ji zásobními krystaly modré skalice. Hrdlo je uzavřeno korkovou zátkou, kterou prochází silnější skleněná trubička, sahající téměř až ke dnu nádoby. 
Přívodní dráty nejpohodlněji připájíme k elektrodám, když je předem prostrčíme dvěma otvory v elektrodách a zahneme. Takto upravené místo zalijeme pájkou. Vývody elektrod můžeme však také ukončit svorkami. Pro spojování článků do baterie je to výhodnější. Vedeme-li drát do měděné elektrody přímo skleněnou trubičkou zásobníku modré skalice, nemusíme užít izolační ochrany. Kladnou elektrodu můžeme také umístit na dně nádoby ve tvaru desky.
Je-li kladná elektroda z jiného materiálu než mědi, je třeba před používáním článku spojit jeho póly nakrátko kusem drátu, a to na tak dlouho, až se kladná elektroda pokryje vrstvičkou mědi.

Reloaded Ladislav Smrz 1956

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
Vnější atmosférické vlivy působí na ocel a vytvářejí různě velké riziko koroze. Vhodně zvolená povrchová úprava kabelového systému je účinnou ochranou proti korozní agresivitě. Podle průměrného korozního úbytku tloušťky zinku v daném korozním prostředí je možné vybrat vhodnou povrchovou úpravu. Kopos Kolín nabízí ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933